
Αγαπητέ Γιάννη,
για μια ακόμη φορά σπεύδω να γράψω δυο λόγια, με αφορμή τα όμορφα και μεστά σχόλιά σου στην «Αλήθεια» και την εορταστική εκδήλωση ενίσχυσης που ετοιμάσατε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV για την προμήθεια του λεωφορείου μετακίνησης ατόμων με αναπηρία, προσπάθεια την οποία ξεκίνησαν οι δραστήριοι «Ίωνες» , που στην πορεία βρήκαν αρκετούς συμπαραστάτες.
Αξιόλογη η ενεργοποίηση της κοινωνίας και η δραστηριοποίηση των ευαίσθητων συμπολιτών μας, που συνδράμουν στην όλη προσπάθεια οικονομικά αλλά και ηθικά. Όπως ανέφερες, μετά από 2 χρόνια προσπαθειών έχει συγκεντρωθεί το 1/4 (25%) του απαιτούμενου ποσού.
Προσωπικά, έχοντας αποκομίσει σχετική εμπειρία, όλα αυτά τα χρόνια, με τα της τοπικής Αυτοδιοίκησης έχω να προτείνω το εξής:
1) Σύνταξη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου - Περιφέρειας και «Ιώνων» για την προμήθεια του αυτοκινήτου. Η Περιφέρεια να επιχορηγήσει τον Δήμο με το απαιτούμενο ποσό (από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που, ως γνωρίζω, έχει διαθέσιμα υπόλοιπα στο «μέτρο» της Κοινωνικής Φροντίδας), ο Δήμος να το δημοπρατήσει και οι «Ίωνες» να είναι αποδέκτες του αυτοκινήτου, με την υποχρέωση να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρησή του.
Και ο Δήμος έχει εμπειρία, από την πρόσφατη δημοπράτηση της προμήθειας λεωφορείου για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, αλλά και η Περιφέρεια από την αντίστοιχη χρηματοδότηση της, για την προμήθεια λεωφορείου στο «Διονυσίειο» Οικοτροφείο.
2) Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: α) 2-3 μήνες λήψη Αποφάσεων Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου και Δ.Σ. «Ιώνων», β) 2-3 μήνες τροποποίηση Διαχειριστικής Αρχής για την ένταξη της δαπάνης στο αντίστοιχο μέτρο, γ) 2-3 μήνες για την δημοπράτηση της προμήθειας (διαγωνισμός), δ) 6 μήνες για την κατακύρωση και την παράδοση του λεωφορείου στον φορέα διάθεσης. Συνολικός χρόνος διεκπεραίωσης: 18 μήνες, ήτοι 1,5 χρόνος, με εντατικούς και γρήγορους ρυθμούς.
3) Απαιτούμενο; Πολιτική βούληση και ένα άτομο (αιρετό, ειδικός σύμβουλος ή δεν ξέρω γω τι...) που να συντονίσει τις υπηρεσίες, τους φορείς και να το αναλάβει προσωπικά μέχρι να ολοκληρωθεί. Να μιλάει τακτικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να πάει στη Διαχειριστική Αρχή, να μεριμνήσει, κλπ.
Έναρξη διαδικασίας; Αύριο το πρωί.
Οι συναντήσεις και οι επαφές κάνουν καλό, όπως και η δημοσιοποίησή τους, αλλά πέραν των συναντήσεων (που ο κόσμος -πλέον- δεν δίνει βάση, διότι θέλει αποτέλεσμα...), χρειάζεται δημόσια δέσμευση όσων εμπλέκονται με τα κοινά, με σαφές χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή τί θα κάνω τον επόμενο μήνα, τί το επόμενο εξάμηνο, τί τον επόμενο χρόνο... Και εποπτεία εάν όσα λέω και δεσμεύομαι τηρούνται !
Γιάννη, γνωρίζεις ότι, είμαι στη διάθεσή σου πάντα και στη διάθεση όσων επιθυμούν να τύχουν στήριξης και βοήθειας από τις πενιχρές μου δυνάμεις που -μέχρι στιγμής- παραμένουν εισέτι αναξιοποίητες... υπό πάντων ...!!!
Με εκτίμηση
Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος