FT: Η θέση μας για την τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία

Σάβ, 27/05/2023 - 07:01

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εισάγεται σε ολοένα και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας, ειδικοί εκφράζουν φόβους για τις δυνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και δημόσια ζωή – από την απώλεια θέσεων εργασίας έως τη διασπορά παραπληροφόρησης.

Μεγάλοι όμιλοι μέσων ενημέρωσης ανησυχούν για τη χρήση δημοσιευμάτων τους ως πηγή και βάση για τη δημιουργία ειδήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε σημερινή επιστολή της, η διευθύντρια των Financial Times Ρούλα Καλάφ αναφέρεται στη στάση που θα τηρήσει το μέσο απέναντι στη νέα τεχνολογία.  

Αναλυτικά η τοποθέτηση της:

«Στα 130 και πλέον χρόνια της ιστορίας τους, οι Financial Times έχουν διατηρήσει τα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα. Ως διεύθυντρια αυτής της εφημερίδας, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα από την εμπιστοσύνη των αναγνωστών για την ποιοτική μας δημοσιογραφία. Ποιότητα σημαίνει πάνω απ’ όλα ακρίβεια. Σημαίνει επίσης δικαιοσύνη και διαφάνεια. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα μοιράζομαι τις σκέψεις μου σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα σύνταξης. 

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική νέα τεχνολογία μετά την εμφάνιση του διαδικτύου. Καθώς αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι εφαρμογές της και οι επιπτώσεις της, εξακολουθούν να αναδύονται. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν από τεράστιους όγκους δημοσιευμένων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, δημοσιεύσεων, της Wikipedia και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, για να προβλέψουν την πιο πιθανή (σ.σ. επόμενη) λέξη σε μια πρόταση. 

Αυτή η καινοτομία αποτελεί έναν όλο και πιο σημαντικό τομέα για εμάς και είμαι αποφασισμένη να καταστήσω τους FT μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών και αναλύσεων για την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια. Αλλά έχει επίσης προφανείς και δυνητικά εκτενείς επιπτώσεις για τους δημοσιογράφους και τους συντάκτες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την καθημερινή μας εργασία,την ανάλυση και την ανακάλυψη ιστοριών. Έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα και να απελευθερώσει το χρόνο των δημοσιογράφων και των συντακτών ώστε να επικεντρωθούν στη δημιουργία και την αναφορά πρωτότυπου περιεχομένου. 

Ωστόσο, ενώ φαίνεται να είναι πολύ ευκρινή και αληθοφανή, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ουσιαστικά μηχανές πρόβλεψης καθώς μαθαίνουν από το παρελθόν. Μπορούν να κατασκευάσουν γεγονότα – αυτό είναι που αναφέρεται ως “ψευδαισθήσεις” – και να επινοήσουν αναφορές, υποσημειώσεις και συνδέσμους. Εάν χειραγωγηθούν, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν εντελώς ψευδείς εικόνες και άρθρα. Αναπαράγουν επίσης ιστορικές προκαταλήψεις.

Είναι πεποίθησή μου ότι η αποστολή μας να παράγουμε δημοσιογραφία υψηλών προδιαγραφών είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτή την εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής καινοτομίας. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση μπορεί να παραχθεί και να διαδοθεί γρήγορα και η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης έχει μειωθεί, εμείς στους FT έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να είμαστε διαφανείς, να αναφέρουμε τα γεγονότα και να αναζητούμε την αλήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ρεπορτάζ των FT στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να γίνονται και να γράφονται από ανθρώπους που είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους και οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο να δημοσιογραφούν και να αναλύουν τον κόσμο όπως είναι, με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Οι FT είναι επίσης πρωτοπόροι στην ψηφιακή δημοσιογραφία και οι συνάδελφοί μας θα αγκαλιάσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχουν υπηρεσίες στους αναγνώστες και να διατηρήσουν την καινότομα προσέγγιση μας. Η αίθουσα σύνταξης πρέπει επίσης να παραμείνει κόμβος καινοτομίας. Είναι σημαντικό και απαραίτητο για τους FT να έχουν μια ομάδα στην αίθουσα σύνταξης που μπορεί να πειραματιστεί υπεύθυνα με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους σε εργασίες, η ανάλυση κειμένων και εικόνων και η μετάφραση. Δεν θα δημοσιεύουμε φωτορεαλιστικές εικόνες που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα διερευνήσουμε τη χρήση οπτικών μέσων που ενισχύονται από την τεχνολογία (infographics, διαγράμματα, φωτογραφίες) και όταν το κάνουμε θα το καταστήσουμε σαφές στους αναγνώστες μας. 

Θα είμαστε διαφανείς, εντός των FT και με τους αναγνώστες μας. Ολοι οι πειραματισμοί στην αίθουσα σύνταξης θα καταγράφονται σε ένα εσωτερικό μητρώο, συμπεριλαμβανομένης, στο μέτρο του δυνατού, της χρήσης τρίτων παρόχων που ενδέχεται να χρησιμοποιούν το εργαλείο. Η εκπαίδευση των δημοσιογράφων μας στη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη ιστοριών θα παρέχεται μέσω μιας σειράς σεμιναρίων.

Κάθε τεχνολογία ανοίγει συναρπαστικά νέα σύνορα που πρέπει να εξερευνώνται με υπευθυνότητα. Αλλά όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, ο ενθουσιασμός πρέπει να συνοδεύεται από προσοχή όσον αφορά τον κίνδυνο παραπληροφόρησης και αλλοίωσης της αλήθειας. Οι FT θα παραμείνουν προσηλωμένοι στη θεμελιώδη αποστολή τους και θα ενημερώνουν τους αναγνώστες τους καθώς η ίδια η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη και οι σκέψεις μας σχετικά με αυτήν εξελίσσονται».

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα