Good by design! Καλό από σχεδίου! Μια ομιλία αλλιώτικη απ' τις άλλες με πολλές αντανακλαστικές σκέψεις!

Συζήτηση με τον Παντελή Πρώϊο στην Ενοριακή Αίθουσα της Παναγίας Ευαγγελίστριας.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 22/10/2019 - 06:39

Μια ομιλία αλλιώτικη απ' τις άλλες...μια ομιλία καλή από σχεδίου...διαδραστική και με πνεύμα...με τόση δόση Ψυχολογίας και τόση δόση Θεολογίας που ήταν ότι πρέπει!

Πραγματοποιήθηκε από τον Παντελή Πρώϊο Ψυχολόγο, με σπουδές και πολυετή εμπειρία και δράση στη Φιλαδέλφια των Η.Π.Αμερικής, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στον τομέα της Παιδοψυχογίας και παραμέτρους που σχετίζονται με τη Βία, τις Νέες Τεχνολογίες και τα Μ.Μ.Ε. στην Ενοριακή Αίθουσα του Ιερού Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στις 6μ.μ. με την πρόσχαρη και ευγενική φιλοξενία και φροντίδα του Πατρός Χριστοφόρου και των Επιτρόπων της Εκκλησίας. Μια ομιλία-συζήτηση που άγγιξε τους παρευρισκομένους που συμμετείχαν ενεργά με ερωταπαντήσεις...και που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV . Μια ομιλία με θέμα: ''Good by design'' στα πλαίσια των Σχολών Γονέων της Ι. Μητροπόλεως Χίου.  

  ''Good by design''! Καλό από σχεδίου! Καλό εξ' αρχής... και για καλό έτσι κι αλλιώς! Δηλαδή καλό εκ φύσεως! Σχεδιασμένο για να είναι καλό! Απ' την αρχή του κόσμου! Έτσι το κανε ο Θεός!Ποιο;! Ποιον;! Τι;!...Τι είναι αυτό που είναι καλό από σχεδίου;!...

 Μα ο κόσμος, ο άνθρωπός το σύμπαν...η ζωή...κι η καθημερινή μας ζωή...''αυτόν τον κόσμο τον καλό...'', λέει κι ο Ξυλούρης, σε εκείνο το επικό του τραγούδι...και συνεχίζει, ''...ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει...''. Εσύ ράβε! Μην ξηλώνεις. Φώτιζε! Μη σβήνεις το φως. Το μίσος γκρεμίζει κι η αγάπη χτίζει!

 Κι όλο αυτό είναι μεταδοτικό κι αντανακλαστικό κι επιστρέψιμο....κι έτσι σιγά-σιγά βαδίζουμε όλοι στο ίδιο αχνάρι! Μόλις ξεκινήσεις έγινε κιόλας, δεν  αργεί καθόλου. Πως ένα παιδί μέσα σε δυο λεφτά ξεχνάει όλες τις στεναχώριες του μόλις βρει μια καινούργια ασχολία να το απορροφήσει...έτσι είναι καλό να είμαστε όλοι μας. Να εστιάζουμε στο καλό και να το πολλαπλασιάζουμε και να το επαινούμε και να το αναδεικνύουμε. Κι όχι να γκρινιάζουμε συνέχεια και να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας...και με τα ρούχα των άλλων ανθρώπων για το κακό...και να το ψάχνουμε να το βρούμε το κακό...κι ως το τέλος να το εφευρίσκουμε  ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει...Ο τρόπος για να κόψει κανείς τις κακές συνήθειες είναι να βάζει καλές συνήθειες μέσα στη μέρα του και με αυτές να απασχολεί το μυαλό του. Όλα είναι αλληλένδετα.

 Εμπιστοσύνη και χαρά...και προχώρα! Εμπιστεύσου τον ανθρωπό, εμπιστεύσου το Θεό, εμπιστεύσου το σχέδιο Του, εμπιστεύσου τον κόσμο, το σύμπαν!''Good by design''! Kαλό από σχεδίου! Έτσι κι αλλιώς ήταν εδώ πριν από μας...κάτι θα ξέρει...κάτι ξέρει.

 Ο Παντελής Πρώ'ι'ος μίλησε για όλα αυτά που είναι μέσα στη ζωή μας και είναι όμορφα και καλά. Για τους νέους μας που συντρέχουν πρόθυμα σε τόσες ομάδες Εθελοντισμού που είναι για καλό και για προσφορά στο συνάνθρωπο και την κοινωνία. Από το ακροατήριο του, μίλησαν ηλικιωμένοι που είναι χαρούμενοι που 'χουν την υγειά τους και μπορούν να ζουν με μπόλικες κοινωνικές δραστηριότητες και ευχάριστες δράσεις. Έφερε παραδείγματα ανθρώπων που αντιμετώπισαν αρρώστιες και πολλά προβλήματα στη ζωή τους και με προσωπική θετική ενέργεια και εμπιστοσύνη στο Θεό και το συνάνθρωπο τα πάλεψαν και τα ξεπέρασαν. Τόνισε πόσο ωφέλιμη είναι η συλλογική θετική ματιά στα πράγματα αλλά και η συλλογική θετική δράση και το αγκάλιασμα...το πραγματικό πλησίασμα και η αλληλοστήριξη! Πρόσθεσε να μην τρωγόμαστε με τους φόβους από τις νέες τεχνολογίες, τα ''Α'ι'φόουν'', τα ''Α'ι'παντ'', το '' Ίντερνετ ''. Τα πράγματα από τη φύση τους δεν είναι κακά. Είναι δημιουργήματα του υπέροχου νου του ανθρώπου που έφτιαξε ο Πανάγαθος Θεός. Το ζήτημα είναι ο τρόπος χρήσης των πραγμάτων και η δυνατότητα μας να μετουσιώνουμε με τη σκέψη και τη δράση μας το κάθε τι σε ευκαιρία για μια θετική εξέλιξη...τονίζοντας και ενισχύοντας κάθε καλό όπου βρίσκεται!

 Η ομιλία και η συζήτηση δημιούργησε πολλές αντανακλαστικές σκέψεις.

               

              Οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει το μπαρούτι πολύ πιο μπροστά από τους Ευρωπαίους...αλλά δεν είχαν σκεφτεί να το χρησιμοποιήσουν στον πόλεμο, το χρησιμοποιούσαν μόνο για να ρίχνουν βεγγαλικά στις γιορτές!...

              Ο καλός Σαμαρείτης της παραβολής, σίγουρα δεν θα 'χε το κατάλληλο χτένισμα και ντύσιμο για να περάσει με επιτυχία συνέντευξη για πρόσληψη σε εργασία...

              Ένας γέρος που χάζευε τους περαστικούς σε κάποιον σταθμό τραίνου ρωτήθηκε από κάποιον νεοφερμένο στην πόλη. - ''Πως είναι οι άνθρωποι στην πόλη σας;''. -''Πες μου πρώτα πως ήταν οι άνθρωποι στην πόλη που ήσουνα'', του είπε ο γέρος. -''Κακοί, ψυχροί κι ανάποδοι'' του είπε ο ταξιδιώτης. -'' Έτσι ακριβώς είναι κι εδώ.'', του απάντησε ο γέροντας. Μετά από δέκα λεπτά ένας άλλος ταξιδιώτης τον ρώτησε το ίδιο πράγμα κι ο γέρος πάλι ζήτησε πρώτα να μάθει πως ήταν ο κόσμος στην πόλη που ζούσε ο νεαρός...-''Πολύ καλοί!'' του είπε ο δεύτερος, ''...χαμογελαστοί, αλληλέγγυοι, πρόσχαροι!''... -'' Έτσι ακριβώς είναι κι εδώ!...του απάντησε ο γέροντας...Δηλαδή έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος που βλέπουμε και κινούμε τα πράγματα...για αυτό που εισπράττουμε...

 

Δ. Ζαφείρης

good_by_design_stin_enoriaki_aithoysa_tis_panagias_eyaggelistrias

Σχετικά Άρθρα