Χωρίς άσκηση δεν μας σώζει ούτε η... νηστεία

Ενημερωτική επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Υγείας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 25/04/2019 - 07:49

«Ορθή διατροφή και καλύτερη υγεία, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες», ήταν το πάντα σπουδαίο, διαχρονικό και εύστοχα επίκαιρο θέμα (δεδομένης της διατροφικής σύγχυσης που υφίσταται πολύς κόσμος στη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο εορταστικό τραπέζι του Πάσχα) της ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 7 .00 μ.μ. «μετά το Ευχέλαιο για να τηρήσετε τα καθήκοντα και τις θρησκευτικές σας επιθυμίες», όπως τόνισε ο οικοδεσπότης και επικεφαλής της διοργάνωσης, Πρόεδρος του Χιακού Παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Υγείας και Φαρμακοποιός, Γιώργος Μαρής κατά την έναρξη της Επιστημονικής εσπερίδας.

Στην εμπεριστατωμένη και πολύ κατανοητή ανάπτυξη και παρουσίαση του θέματος, το οποίο άγγιξε το κοινό που γέμισε την αίθουσα και έθεσε ερωτήσεις, συμμετείχαν οι ομιλητές Μαρία Κουτρουμπέ Παιδίατρος τ. Επιμελήτρια Γ. Ν. Χίου (που μίλησε για τη διατροφή στην παιδική ηλικία και τους τρόπους που μπορούν να προτρέψουν και να ενθαρρύνουν οι γονείς τα παιδιά στις καλές διατροφικές συνήθειες), ο Νίκος Σμυρνιούδης Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (που εξήγησε πώς με την καλή και σωστή διατροφή μπορούμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας για την καρδιά μας), ο Δρ. Ξενοφώντας Σταμπέλος Χημικός (που τόνισε πόσο σημαντική και άκρως απαραίτητη είναι η τήρηση των κανόνων της υγιεινής, της καθαριότητας και της ασφαλούς συντήρησης των τροφίμων στην καθημερινότητά μας, για την εξασφάλιση της υγείας μας) και η Νικολέτα Τουρλιώτη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (που μίλησε αναλυτικά και πάρα πολύ κατατοπιστικά, για την αξία της νηστείας στη διατροφή, αλλά και για την αξία της διατροφής και των διαφόρων τροφίμων μέσα στη νηστεία, για την ισορροπία και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού).

Στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση Διατροφής και Υγείας, που την ουσιαστική και θετική της συμβολή στην πληροφόρηση του κοινού για τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, επεσήμανε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη και ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, ειδικός Παθολόγος Ηλίας Φύλλας, έδωσαν το παρών και παρακολούθησαν τα θέματα, η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου και ένστολες αντιπροσωπείες των Προσκόπων και των Οδηγών Χίου. Η Μαριλιάννα Χριστοφορίδη, Έφορος Διοίκησης στην Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Χίου και Αρχηγός στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και τόνισε το ενδιαφέρον των προσκοπικών ομάδων να εμφυσήσουν στα παιδιά σωστές και καλές συνήθειες διατροφής και την συμβολή των Προσκοπικών δράσεων (που συμπεριλαμβάνουν σωματική άσκηση, κίνηση και ζωή στη φύση) στη σωματική και τη γενική υγεία των παιδιών και των νέων.

Συνδιοργανωτές, αυτής της εξαιρετικά χρήσιμης και εμπεριστατωμένης ενημερωτικής βραδιάς για την ορθή διατροφή και την καλύτερη υγεία των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, είναι, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Δήμος Χίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Υγείας(παράρτημα Χίου), το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Περιφερειακή Εφορία Χίου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Τα συμπεράσματα και οι κατευθύνσεις που προβλήθηκαν από τις εισηγήσεις των επιστημόνων-ομιλητών, είναι πολύτιμες οδηγίες ωφέλιμης, ισορροπημένης διατροφής και ελαφράς σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά μας.

 Η παιδίατρος Μαρία Κουτρουμπέ, πρώτα-πρώτα τόνισε ότι, οι καλές διατροφικές συνήθειες που αποκτιούνται τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή υγεία του ανθρώπου σε όλη του τη ζωή και τον ωθούν να διατηρήσει υγιεινό και ωφέλιμο τρόπο ζωής ως ενήλικας, αφού όπως λέει κι ο λαός «η συνήθεια είναι μισή φύση». Εξήγησε ότι ο Μεσογειακός τρόπος διατροφής (απ' τον οποίο έχουμε απομακρυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες) θεωρείται παγκοσμίως από τους επιστήμονες, ο καλύτερος τρόπος διαφύλαξης της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου, αφού ο τρόπος που τρεφόμαστε συμβάλλει στη γενική ισορροπία της ύπαρξής μας. Πρόσθεσε ότι τα δημητριακά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, το γάλα ζωικής προέλευσης, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επίσης πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, μία με δύο φορές την εβδομάδα, τα άπαχα κόκκινα και λευκά κρέατα και περίπου με αυτή τη συχνότητα, οπωσδήποτε τα ψάρια, που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και απαραιτήτως, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (και περισσότερο μερικές φορές) τα όσπρια που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό. Συσκευασμένα, έτοιμα σνακς και γεύματα, γλυκά και αλλαντικά, πρέπει να καταναλώνονται πολύ αραιά και σε μικρές ποσότητες, γιατί περιέχουν σε υπερβολικές, βλαβερές δόσεις για τον οργανισμό, σε αλάτι, ζάχαρη και τρανς (κορεσμένα) λιπαρά, που είναι γρήγορη ενέργεια μεν...κούφιες, ανούσιες και επιβαρυντικές θερμίδες δε, υπεύθυνες για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τη χοληστερίνη(ακόμα και στα παιδιά). Η Μαρία Κουτρουμπέ τόνισε επίσης, ότι δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να φάνε όταν δεν θέλουν, αλλά όταν έχουν όρεξη για φαγητό, τότε να τους δίνουμε να τρώνε. Προέτρεψε τους γονείς να συνδυάζουν έξυπνα τις τροφές (όπως π.χ. κοτοσουβλάκια με λαχανικά στο καλαμάκι) για να προσλαμβάνουν τα παιδιά όλη την ποικιλία των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται, ακόμα και από τροφές που ίσως να μην τους αρέσουν και πολύ. Υπογράμμισε, ότι είναι πολύ σημαντικό η εικόνα του πιάτου να είναι ελκυστική για τα παιδιά («ζωγραφίστε» π.χ. καραβάκια με το μπρόκολο) και τα ωθεί να καταναλώσουν το απαραίτητο γεύμα τους...και ακόμη ότι, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία των ωφέλιμων γευμάτων, είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να τρώνε τα παιδιά το υγιεινό φαγητό του σπιτιού και να μην αρέσκονται στα «τζανγκ-φουντς».

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν και για τους ενήλικες, όπως τόνισαν και οι επόμενοι ομιλητές και πρόσθεσαν ότι πρέπει όλοι μας να πίνουμε καθημερινά πολύ νερό, γιατί βοηθά τον οργανισμό σε όλες τις λειτουργίες του. Πολύ ωφέλιμο, όπως αναφέρθηκε, είναι και το κρασί για τους ενήλικες, σε λογικές, μετρημένες ποσότητες. Τα τηγανητά και τα ψημένα λάδια, βλάπτουν τον οργανισμό, ενώ αντίθετα η διακοπή του καπνίσματος, συνοδεύεται από ραγδαία βελτίωση της υγείας του ανθρώπου(όσο μεγάλος κι αν είναι κανείς) όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Ο Καρδιολόγος Νίκος Σμυρνιούδης είπε χαρακτηριστικά ότι "ο φίλος και σύμμαχος του καρδιολόγου και ανθρώπου, για δυνατή καρδιά, είναι τα ψάρια" που είναι πολύ πλούσια σε Ω3 ωφέλιμα λιπαρά. Πρόσθεσε ότι η καλή χοληστερίνη δεν αυξάνεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά με σωστή ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή ελαφρά άσκηση (όχι με «υστερίες» στα γυμναστήρια, αλλά με την καλή συνήθεια να περπατάμε κάθε μέρα τουλάχιστον για μισή ώρα, με ρυθμό γοργό κι ευχάριστο, χωρίς πίεση). Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την πίεση μας σε φυσιολογικά με επίπεδα με σωστή διατροφή και επέστησε την προσοχή στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης του αλατιού, συμπληρώνοντας ότι κάθε χρόνο τα νοσοκομεία και οι κλινικές, την επομένη ημέρα του Ευαγγελισμού και της Καθαρής Δευτέρας, γεμίζουν κόσμο που υπερέβαλε στη διατροφή του με τους παστούς μπακαλιάρους, τα τουρσιά και τον ταραμά, τα οποία περιέχουν πολύ αλάτι και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και προσοχή για να είναι ωφέλιμα.

 Ο δρ. Ξενοφώντας Σταμπέλος, Χημικός, εστίασε στην προσεκτική και καλή συσκευασία των τροφίμων(και των περισσευμάτων του φαγητού)που πρέπει να γίνεται για την ασφαλή συντήρησή τους στο ψυγείο μας. Τόνισε ότι τα χημικά απολυμαντικά και καθαριστικά υγρά που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, πρέπει να βρίσκονται μακριά από τα τρόφιμα, γιατί πολλές φορές ακόμη και οι αναθυμιάσεις τους μπορεί να είναι επιβλαβείς για τις τροφές που θα καταναλώσουμε, με άμεση επίπτωση στην υγεία μας. Υπογράμμισε να μην ξεχνάμε να καθαρίζουμε προσεκτικά πάντα και τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των οικιακών σκευών. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να κόβουμε με το ίδιο μαχαίρι ωμά κρέατα και αμέσως μετά τη σαλάτα ή ψημένη τροφή, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της μεταφοράς επικινδύνων μικροβίων που θα καταλήξουν στο στομάχι μας. Είπε, πολύ έντονα, ότι δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε και να ξανακαταψύχουμε τα τρόφιμα (ούτε μία, αλλά ούτε και πολλές φορές, γιατί προσλαμβάνουν μικρόβια) και τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ξεπαγώνουμε ψάρια και κρέας, να το κάνουμε αυτό πάντα στη συντήρηση του ψυγείου μας και όχι με τα τρόφιμα εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα, πάντα συσκευασμένα και με καπάκι για να μην τυχόν στάξουν αίματα σε άλλες τροφές που βρίσκονται στο ψυγείο. Ο δρ. Ξενοφών Σταμπέλος είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μέγας Ναπολέοντας και ο Χίτλερ έχασαν στρατιές ολόκληρες που δηλητηριάστηκαν από ακατάλληλα τρόφιμα που δεν συντηρήθηκαν σωστά... και πρόσθεσε ότι το καλό και σωστό μαγείρεμα τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου (χωρίς υπερβολές και καρβούνιασμα των τροφών, που είναι επίσης επιβλαβές και καρκινογόνο) σώζει ζωές γιατί σκοτώνει τα μικρόβια.

Τέλος η Νικολέτα Τουρλιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος εστίασε στο πιο επίκαιρο ζήτημα των ημερών... τη νηστεία... και την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στο «τρικούβερτο τσιμπούσι» της Ανάστασης. Η Νικολέτα Τουρλιώτη τόνισε ότι «η νηστεία αποτελεί μια πλήρη και υγιεινή διατροφή η οποία προάγει την ψυχική και την σωματική υγεία υπό την προϋπόθεση να τηρείται το τρίπτυχο... μέτρο, ποικιλία, ισορροπία. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η νηστεία υπαγορεύει, όχι απλώς την αποχή από μεμονωμένα τρόφιμα, αλλά τη γενικότερη εγκράτειά μας». Πρόσθεσε ότι η νηστεία πλησιάζει πολύ το «μοτίβο» της Μεσογειακής διατροφής, αφού είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα ξηρούς καρπούς(προτιμότεροι και πιο ωφέλιμοι είναι οι ωμοί και ανάλατοι), λαδερά (φασολάκια πράσινα, μπάμιες κ.οκ.), όσπρια που είναι πηγή πρωτεΐνης σε συνδυασμό με ρύζι, καλαμπόκι και βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνι, πιπεριές)και αναπληρώνουν αρκετά καλά την έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης, αφού δεν τρώμε κρέας και γαλακτοκομικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χοληστερίνη του οργανισμού και να λειτουργεί πιο ομαλά το πεπτικό σύστημα. Συμπλήρωσε δε, η Νικολέτα Τουρλιώτη ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν πρέπει να παρασυρόμαστε με την υπερκατανάλωση του ψωμιού και των ζυμαρικών που ενέχουν τον κίνδυνο της αύξησης του ζαχάρου και της αύξησης των κιλών μας. Η παχυσαρκία ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν. Πρόσθεσε ακόμα ότι η νηστεία πρέπει να γίνεται με προσοχή, ή ακόμα και να αποφεύγεται από τις εγκύους, τις θηλάζουσες, τα πολύ μικρά παιδιά, τους εφήβους και τους πολύ ηλικιωμένους. Άλλωστε το λέει και ο λαός πολύ χαρακτηριστικά, «ασθενής και οδοιπόρος, αμαρτίαν ουκ έχει...».

Τέλος κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων με το κοινό, αναφέρθηκε ότι νηστεία δεν σημαίνει... τρώμε «αβέρτα» ταραμάδες, χαλβάδες, παστέλια και ψωμί... και ότι η συνειδητοποίηση της εγκράτειας στην τήρηση του λογικού μέτρου των ποσοτήτων των τροφών που καταναλώνουμε και η φροντίδα της διατροφής μας με ποικιλία νηστίσιμων τροφίμων είναι απαραίτητη για την διατήρηση της γενικής μας υγείας. Η νηστεία με μπανάνες, ρύζι και αρακά είναι επίσης «θεάρεστη»! Τονίστηκε ακόμη, ότι είναι πολύ επικίνδυνο...τη μια μέρα να λιμοκτονούμε και την επόμενη να τρώμε δυο αρνιά στην καθισιά μας. Χρειάζεται ομαλή μετάβαση.

Επειδή το θέμα ήταν πολύ σοβαρό και ενδιαφέρον οι ερωτήσεις του κοινού και οι απαντήσεις των ομιλητών έδιναν κι έπαιρναν μετά το τέλος των εισηγήσεων. Τον επίλογο της εκδήλωσης έδωσε ο παλαιότερος των Προσκόπων, Παναγιώτης Καλαμπόκης, που προέτρεψε τον εμπνευστή της βραδιάς και οικοδεσπότη Γιώργο Μαρή, να βάλει «τελεία» στη συζήτηση και να διακόψει την «ολονυκτία», αφού ξημέρωνε Μεγάλη Πέμπτη και οι καμπάνες της Εκκλησίας καλούν τους πιστούς νωρίς το πρωί.

Δημήτρης Ζαφείρης

 

 

Σχετικά Άρθρα