


Παγκόσμια ημέρα του νερού η 22α Μαρτίου με την ΔΕΥΑΧ να πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για το υγρό αγαθό της ζωής.
Οι δράσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της Παρασκευής και γίνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αειφόρου Διαχείρισης των Υδάτων και Δικαίου του Νερού, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με τίτλο: “Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης του πληθυσμού της Χίου για το πρόβλημα της ύδρευσης και της λειψυδρίας στη Χίο και στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος”.
Το απόγευμα του Σαββάτου στα πλαίσια των δράσεων πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα για το νερό.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός του Δημάρχου και Αντιδημάρχων πάρα πολλά μέλη της δημοτικής αρχή, με τον Γιάννη Μαλαφή να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.
Στη συνεχεία τον λόγο πήρε ο Νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολεμική κατάσταση για ένα τόπο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό, την καλοκαιρινή περίοδο να ξεμείνει από ώρες έως και μέρες από νερό.
Η Χίος όπως διευκρίνισε δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα ευτυχώς τέτοιο είδος… πολέμου.
Συμπλήρωσε ότι νησιωτικός άξονας του Αιγαίου που βρίσκεται το νησί μας βάλλεται περιβαλλοντικά από φαινόμενα ξηρασίας.
Βάση της εμφάνισης αυτού του φαινομένου δήλωσε ότι έχει εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο από την κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, με το υδατικό ισοζύγιο των νησιών να είναι μικρό.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι σε ένα νησί χρειάζεται από 250 με 400 λίτρα νερού ανά άτομο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στα νησιά έχουμε πάρα πολύ παλιά δίκτυα με αποτέλεσμα την απώλεια νερού έως και 60%.
Σημείωσε ότι η έλλειψη του νερού είναι μία φυσική καταστροφή, που απλά δεν έχει κηρυχθεί επίσημα. Όπως δήλωσε δεν αρκεί το χρήμα, πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και ο κόσμος απέναντι σε αυτό, γιατί ουσιαστικά το νερό είναι ένα αγαθό που δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά.
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να το έχουν όλοι, με την νέας τεχνολογίας αφαλάτωση να αποτελεί μία έσχατη λύση. Η ατομική ευθύνη είναι η πιο σημαντική μάχη, κατέληξε.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Πρόδρομος Μανωλάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η ΔΕΥΑΧ αποφάσισε να μην κρύβεται πια, έχουμε μπει σε μία σειρά δραστηριοτήτων εξωστρέφειας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι οι μειωμένοι υδάτινοι πόροι, ειδικότερα το καλοκαίρι με την αύξηση πληθυσμού. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η παλαιότητα των δικτύων, όπου η επιχείρηση σχεδιάζει την αναβάθμιση τους.
Έχουμε σχεδιάσει μελέτη εκσυγχρονισμού και των δικτύων αλλά και για τις μονάδες αφαλατώσεων.
Ένα τρίτο σημαντικό μας βήμα είναι οι συνεχείς συνεργασίες της επιχείρησης με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Προσπαθούμε να δώσουμε μία μόνιμη λύση στην περιοχή του Λιλικά, καθώς το φράγμα Κατράρη είναι ελαττωματικό.
Ένα από τα αναπτυξιακά βήματα της επιχείρησης, τόνισε, είναι η ετήσια προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την σωστή χρήση του νερού, με τη λογική φυσικά ότι αυτός που καταναλώνει θα πληρώσει».
Μετά την ομιλία του προέδρου της ΔΕΥΑΧ δηλώσεις στο κοινό έκανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κατσογιάννης.
Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πρόβλημα λειψυδρίας στην Ελλάδα αλλά και στις στρατηγικές αντιμετώπισης του.
Το ένα πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ανομβρία, το άλλο, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι το too much, καθώς με την κλιματική αλλαγή έχουμε ξαφνικά πάρα πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα και αδυνατούμε να το μαζέψουμε.
Ένα άλλο πρόβλημα είπε ότι είναι η ρύπανση του νερού και το τελευταίο είναι ότι δεν το διαχειριζόμαστε σωστά.
Όπως σημείωσε είναι εθνική μας προτεραιότητα η αντικατάσταση δικτύων.
Σχετικά με τον φαινόμενο του θερμοκηπίου δήλωσε ότι στην Ελλάδα από πέρσι είμαστε στην δεύτερη χρονιά λειψυδρίας, το Μαρόκο είναι στην 5η συνεχόμενη χρονιά.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από το 2015 παρατηρείται βάση ευρωπαϊκών ερευνητικών μοντέλων ότι τα ελληνικά νησιά άρχισαν να έχουν θέμα με το νερό, το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και για την περιοχή της Θεσσαλίας, με την Μεσόγειο να πρωταγωνιστεί και την Ισπανία σήμερα να θεωρείται μία χώρα σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Συμπληρώνοντας είπε ότι πρέπει να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τον υπέρ πολλαπλασιασμό πληθυσμού στα νησιά το καλοκαίρι.
Η αφαλάτωση σύμφωνα με τον ίδιο έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να έχουμε όσο νερό θέλουμε και όσο καλύτερης ποιότητας θέλουμε, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου μέσω αυτών πέφτει το κόστος της.
Τόνισε ότι οι αφαλατώσεις πρέπει να έχουν σωστή συντήρηση με σωστή λειτουργία. «Πρέπει να κρατάμε το νερό των πηγών και των φραγμάτων για άρδευση και της αφαλάτωσης για τα υπόλοιπα. Σωστή κατανάλωση από τους πολίτες, αλλάζοντας τον τρόπο που ποτίζουμε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αφαλατωμένο νερό για να ποτίζουμε» είπε κλείνοντας.
Προσκεκλημένη στην ημερίδα ήταν και η Ιωάννα Δοβλέτογλου, από την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.
Η ίδια κατέθεσε στο κοινό τον τρόπο που οι πολίτες της συμπρωτεύουσας διαχειρίζονται το νερό.
Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την ίδια έχουν νερό από τον Αλιάκμονα Ποταμό και έχουν εξασφαλίσει ποσότητες νερού μέχρι και το 2030.
Όπως τόνισε οι θεσσαλονικείς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυξημένης ανάγκης του νερού την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η Χαλκιδική είναι ένα μέρος που δέχεται υπερπληθυσμό εκείνη την εποχή.
Κλείνοντας λέγοντας κάποια tips για το νερό μίλησε στους θεατές για τα έξυπνα υδρόμετρα, την βελτίωση του παλιού δικτύου για την μείωση απωλειών και την δοκιμή νέων τεχνολογιών στο δίκτυο.
Σύμφωνα με την ίδια είναι πολύ σημαντικό να επαναχρησιμοποιούμε μέρος των επεξεργασμένων μας.
Να σημειώσουμε ότι η καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για το νερό στην Θεσσαλονική είναι το “Ραντεβού στις βρύσες μας”.