Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Η ακτινογραφία του κορωνοϊού στη Χίο στην "Αλήθεια TV"

Η ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ "ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ" ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΠΕΝΗ ΖΩΡΖΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΑΝΤΑΡΑΚΗ, ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ
Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 21/03/2020 - 07:26
Έλενα Κανταράκη - Πένη Ζώρζου μας ενημερώνουν για τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού, η πρώτη που βιώνει η ανθρωπότητα μετά από 102 χρόνια, αποτέλεσε όπως ήταν φυσικό το θέμα της τηλεοπτικής εκπομπής «η επικαιρότητα με άλλο μάτι», που εκτάκτως προβλήθηκε στην «Αλήθεια TV» την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 και θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 23/3/20 (20.00 & 00.00).

Καλεσμένες η Διοικήτρια του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου, Έλενα Κανταράκη και η λοιμωξιολόγος του νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, Πένη Ζώρζου που φώτισαν με τον πλέον έγκυρο τρόπο όλα όσα αφορούν αυτόν τον αόρατο εχθρό που μας απειλεί και δεν έχουμε βρει ακόμη τρόπο να τον αντιμετωπίσουμε.

Η κα Ζώρζου μας πληροφόρησε ότι οι κορωνοϊοί είναι γνωστοί στην ιατρική-επιστημονική κοινότητα για τις ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούν, με πιο σοβαρούς μέχρι χθες τους SARS & MERS -που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο- και οι οποίοι προκάλεσαν μικρές επιδημίες που ελέγχθηκαν όμως σχετικά γρήγορα. Ο νέος ιός προκαλεί από ήπιες λοιμώξεις, που ομοιάζουν με μία απλή γριπώδη συνδρομή, μέχρι σοβαρές πνευμονίες, που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις στην οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, οδηγώντας τον ασθενή στον θάνατο. Γι’ αυτό και όπως επισημαίνει η γιατρός πρακτικά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε άμεσα τα συμπτώματα του covid 19 από τα συμπτώματα της γρίπης. Μόνο με τις ειδικές εξετάσεις που γίνονται. Γι’ αυτό και για την ιατρική κοινότητα θεωρείται μία γρίπη που θα πάει πολύ χειρότερα και θα κρατήσει πολύ παραπάνω.

«Αν αυτή η νόσος σε έναν υγιή ενήλικα περιοριστεί σε 5 μέρες είναι ίδια κι απαράλλακτη με μία γρίπη. Σε κάποιους δεν θα πάει καλά, θα τραβήξει και μία δεύτερη εβδομάδα και συνήθως τότε κάνει βαρύτατες επιπλοκές», επισημαίνει η κα Ζώρζου, τονίζοντας βέβαια ότι και μία γρίπη πολλές φορές έχει την ίδια συμπεριφορά. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, εξηγώντας μας και την περίφημη θεωρία “ανοσίας της αγέλης”, που ήρθε στο προσκήνιο από τον βρετανό πρωθυπουργό, «η γρίπη, παρά τις μεταλλάξεις της από χρονιά σε χρονιά είναι ένας ιός γνωστός, ο οποίος προλαμβάνεται από το εμβόλιο της γρίπης που πολύς κόσμος κάνει άρα είναι προφυλαγμένος, και από χρονιά σε χρονιά η ανοσία που καταλείπει, αυτούς τους ανθρώπους η επόμενη χρονιά θα τους βρει ασφαλείς από τη γρίπη. Άρα ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε με εμβολιασμό είτε με παλαιότερη νόσηση είναι ασφαλές την καινούρια χρονιά. Άρα θα προσβάλλει ένα 10-15% του πληθυσμού. Αυτός ο καινούριος ιός δεν έχει εμβόλιο και δεν έχει καμία ανοσία μέχρι στιγμής. Δεν έχει κανείς νοσήσει από αυτόν ώστε να έχει ο ίδιος φυσική ανοσία. Άρα αν μας προσβάλλει είμαστε όλοι αυτό που λέμε επίνοσοι, ήτοι υποψήφιοι για νόσηση. Έτσι αν το 100% ενός πληθυσμού είναι υποψήφιο να νοσήσει, και νοσήσουμε όλοι μαζί, αυτό σημαίνει, ακόμη και με την πολύ χαμηλή θνητότητα που έχει αυτός ο ιός, του 1%, σε έναν ενδεικτικό πληθυσμό 50 χιλιάδων ανθρώπων το 1% είναι 500 άτομα θνητότητα. Επίσης ένα 10% θα χρειαστεί νοσηλεία, άρα 5 χιλιάδες άτομα θα χρειαστούν νοσηλεία. Ε, αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες, δεν υπάρχει σύστημα υγείας που μπορεί να το υποστηρίξει αυτό σε καμία χώρα του κόσμου!».

Και συμπληρώνει η ίδια: «Αν μπορούσαμε ελεγχόμενα με κάποιο τρόπο να νοσούσε το 10% του πληθυσμού κάθε χρόνο δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα ήταν μια κοινή γρίπη. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη φυσική ανοσία, αν αυτή τη στιγμή εμείς μείνουμε απροστάτευτοι και όλος ο πληθυσμός εκτεθεί και νοσήσει, η νοσηρότητα θα είναι τρομακτική, κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να την υποστηρίξει, και η θνητότητα επίσης θα είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλη, αναλογικά σκεπτόμενοι.». Ανοσία της αγέλης λοιπόν μπορεί να υπάρξει αλλά με πολλά θύματα, όπως διαπίστωσε εκ των υστέρων και ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον…

Επιπρόσθετα η λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου μας σημείωσε ότι, με δεδομένο πως η νόσος δεν έχει δραστηριοποιηθεί και μελετηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο -μόλις τον περασμένο Νοέμβριο εμφανίστηκε στην Κίνα- ακόμη δεν είναι βέβαιο πως αυτοί οι ιοί καταλείπουν ανοσία δια βίου, δηλαδή μπορεί άνθρωποι που θα νοσήσουν και θα το ξεπεράσουν φέτος να ξανανοσήσουν του χρόνου, γιατί και ο ιός μπορεί να έχει υποστεί μία μικρή μετάλλαξη στο μεταξύ. Όπως γίνεται και με τη γρίπη εξάλλου. Μόνο που για την τελευταία υπάρχουν φάρμακα γι’ αυτούς που θα νοσήσουν βαρύτερα από άλλους, ενώ για τον covid 19 ακόμη δεν υπάρχουν. Σημειωτέον ότι, παρόλα αυτά, οι θάνατοι από γρίπη στην Ευρώπη κάθε χρόνο είναι περίπου 60 χιλιάδες, επεσήμανε η κα Ζώρζου.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού η ραγδαία επιδείνωση που παρατηρείται μετά από 5-6 μέρες προκαλείται από υπεραντίδραση του ίδιου οργανισμού που προσπαθεί να καταπολεμήσει την ασθένεια απελευθερώνοντας πάρα πολλές δυνάμεις, που καταστρέφουν εν τέλει τον ίδιο τον οργανισμό.

Όσον αφορά το περίφημο τεστ -σημειωτέον κοστίζει 280 ευρώ το ένα και εκτός του κόστους του είναι πλέον και δυσεύρετο- η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι να γίνεται αρχικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, ενώ υπάρχει πρόγραμμα επέκτασής του το επόμενο διάστημα. Όμως αυτό που μπορεί να αποδώσει άμεσα είναι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η Κίνα τα εφάρμοσε σε απίστευτο βαθμό, περιορισμού πλέον των ατομικών ελευθεριών των κατοίκων της, κάτι που δύσκολα μπορεί να κάνει μία ευρωπαϊκή χώρα. Στη γηραιά Ήπειρο οι κυβερνήσεις με τα μέτρα που παίρνουν η μία μετά την άλλη στοχεύουν στην αφύπνιση της ατομικής μας ευθύνης που επεκτείνεται στη συλλογική.

Η γιατρός αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά του ιού στους νέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να νοσούν ήπια και να μην κινδυνεύουν -πλην αυτών που έχουν άλλες χρόνιες παθήσεις- αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είναι υγιείς ασυμπτωματικοί φορείς γι’ αυτό και το πρώτο μέτρο που πάρθηκε είναι το κλείσιμο των σχολείων.

Στις ευπαθείς ομάδες η κα Ζώρζου συμπεριέλαβε και τους καπνιστές, αφού η… κακιά συνήθεια που έχουν υιοθετήσει τους κάνει πιο ευάλωτους σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ούτως ή άλλως, τις οποίες περνούν πιο έντονα και παρατεταμένα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός απελευθερώνει υποδοχείς τέτοιους που ο ιός πάει και δένεται πιο εύκολα, άρα οι καπνιστές μολύνονται πιο εύκολα από τον covid 19.

Κατά τα άλλα, το βασικό σύμπτωμα είναι ο επίμονος και ολοένα πιο έντονος παραγωγικός βήχας -παρατηρήθηκε στο 88% των ασθενών- ενώ ο πυρετός εμφανίζεται μόνο στο 40 με 50% των νοσούντων. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, που σηματοδοτεί ότι ο ασθενής έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο, είτε της πνευμονίας είτε της αναπνευστικής δυσχέρειας, κάτι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του. Όταν υπάρχει πάντως ένα από όλα συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό μας γιατρό ο οποίος κρίνει είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης αν χρειάζεται νοσηλεία ή παρακολούθηση στο σπίτι. Μέχρι τότε το μόνο φάρμακο που συστήνεται είναι η παρακεταμόλη.

Κατά την κα Κανταράκη κάθε μέρα είναι μία διαφορετική μέρα με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα βέβαια που πάρθηκαν και η συμμόρφωση του κόσμου σε αυτά έχουν συμβάλλει στη μη εκδήλωση ακόμη κάποιου κρούσματος στο νησί μας. Το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο άμεσα έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό του σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με μέτρα κατά 70% πιο αυξημένα απ’ όσα είχε λάβει στο παρελθόν για τον ιό SARS, τα οποία όλο και επεκτείνει. Άμεσα εκπαιδεύτηκε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου στα μέτρα που πρέπει να τηρούν, ενώ γίνεται αυστηρό φιλτράρισμα στην πύλη αυτών που μπαίνουν μέσα στο νοσηλευτικό Ίδρυμα για οποιονδήποτε λόγο. Τα επισκεπτήρια απαγορεύονται, οι συνοδοί των ασθενών παραμένουν με ειδική άδεια, νοσηλεύονται μόνο όσοι χρειάζονται οπωσδήποτε νοσηλεία, τα χειρουργεία έχουν ανασταλεί -πλην των επειγόντων περιστατικών- όπως και τα εξωτερικά ιατρεία. Επιπρόσθετα στο Νοσοκομείο μας κάθε μέρα οι εργαζόμενοί του πριν ξεκινήσουν την εργασία τους θερμομετρώνται σε μία προσπάθεια να προλάβουν πάρα πολύ έγκαιρα ακόμη και την υποψία κρούσματος, πόσω μάλλον τη διασπορά του…

Ακόμη, στα πλαίσια ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων της χώρας έρχονται οσονούπω στο «Σκυλίτσειο» για 36 μήνες από ένας Παθολόγος, Πνευμονολόγος και Ακτινοδιαγνώστης και έπεται συνέχεια.

Η Διοικήτρια υποστήριξε ακόμη ότι παρότι υπάρχει σχέδιο νοσηλείας αρκετών ασθενών, αν χρειαστεί, εν τούτοις το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να γίνει Νοσοκομείο κορωνοϊού, αφού είναι το μοναδικό για όλο τον πληθυσμό του νησιού.

Θα πρέπει βέβαια να ξέρουμε ότι δεν μπορεί ο καθένας μας να πάει πλέον στο Νοσοκομείο, ακόμη και επικαλούμενος τα συμπτώματα του κορωνοϊού, ζητώντας να εξεταστεί. Πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του ο οποίος αν κρίνει ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ή νοσηλείας η περίπτωσή του θα επικοινωνήσει με το Νοσοκομείο για τη συνέχεια. Εννοείται ότι από την ώρα εκείνη θα αντιμετωπίζεται σαν να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης. Η δε εξέταση τέτοιων περιπτώσεων γίνεται σε ειδικό θάλαμο έξω από το Νοσοκομείο κι αυτό γιατί πρέπει να προστατευτούν τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μην νοσήσουν όλοι μαζί και δεν έχουμε ανθρώπους να μας περιθάλψουν, όσο και οι υπόλοιποι ασθενείς του Νοσοκομείου που όντες εκεί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει ο καθένας μας να ακολουθεί, αυτά δεν είναι άλλα από τον περιορισμό στο σπίτι, τον μη συγχρωτισμό μας με άλλους, τη σχολαστική τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής -σωστό και τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή επαφής ματιών, μύτης, στόματος- ενώ οι μάσκες σε ανοικτούς χώρους δεν προσφέρουν και πολλά στην προστασία μας. Σίγουρα μπορούμε να πάμε κατά μόνας, ή δυο-δυο, όπως η… καταγωγή μας επιτάσσει, για τρέξιμο και περπάτημα, ή το σκυλάκι μας για βόλτα, αλλά κατά τα άλλα αναστέλλουμε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές μας δραστηριότητες για όσο διάστημα μας το συστήνουν οι ειδικοί για να προστατέψουμε και τη δική μας υγεία και των συνανθρώπων μας.

Παρότι η συμπεριφορά του ιού δεν είναι γνωστή πλήρως οι ειδικοί ελπίζουν ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ύφεση και θα εμφανιστεί και πάλι το χειμώνα που ο καιρός θα κρυώσει, όπως ακριβώς γίνεται και με τη γρίπη. Φυσικά ελπίζουμε όλοι μέχρι τότε να έχει βρεθεί, από τις δεκάδες ερευνητικές ομάδες που πασχίζουν ανά τον κόσμο, το φάρμακο αντιμετώπισης ή το εμβόλιο, ώστε αυτός ο αόρατος εχθρός να καταπολεμηθεί.

Περιμένατε, σαν λοιμωξιολόγος, ρωτήσαμε την κα Ζώρζου, να συμβεί μια πανδημία; «Υπήρχαν αναφορές από το 2015 σε μεγάλα περιοδικά που έγραφαν ότι για την επόμενη πανδημία δεν πρέπει να είναι if – αν θα συμβεί, αλλά when – πότε θα συμβεί. Ο τρόπος που ζούμε πια, η παγκοσμιοποίηση, επιβάλλει ότι κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα συμβεί κάποια στιγμή. Όμως, προσωπικά, δεν περίμενα ότι θα πάρει αυτή την έκταση», δήλωσε αφοπλιστικά η κα Ζώρζου, καταλήγοντας ότι με τα οικονομικά αλλά και υγειονομικά προβλήματα της χώρας μας, χωρίς μέτρα, που αναμφισβήτητα πάρθηκαν γρήγορα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.

Τέλος και οι δύο εξήραν τη στήριξη, υλική και ηθική, προς το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, την άριστη συνεργασία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ιδιωτών γιατρών και Νοσοκομείου προτρέποντάς μας να πειθαρχήσουμε στα μέτρα, να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη προστατεύοντας έτσι και το κοινωνικό σύνολο, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την τρέχουσα κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 16:25

 "Με το φύτεμα πολύχρωμων εποχικών καλλωπιστικών λουλουδιών στα παρτέρια της πόλης υποδεχόμαστε τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του τόπου μας", αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Δήμος Χίου και επισυνάπτει φωτογραφικό υλικό από τα παρτέρια στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Κανάρη καθώς και έναντι της Εθνικής Τράπεζας.