Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Η καλή συμβίωση με το Διαβήτη είναι...Τέχνη!

Ενημέρωση για το Διαβήτη από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Χίου κι από το Σύλλογο Διαβητικών στο Ομήρειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 18/11/2018 - 06:50

Mία πολύ αξιόλογη και πολύ χρήσιμη ενημερωτική εκδήλωση, με αντικείμενο την ομαλή συμβίωση με το διαβήτη , ια την καλή ποιότητα ζωής του διαβητικού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο από το Δήμο Χίου και τις Κοινωνικές Δομές του (Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι) και από το "Σύλλογο Διαβητικών Χίου".

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το διαβήτη, που ήταν στις 14 Νοεμβρίου, ο μήνας αυτός παγκοσμίως αφιερώνεται κάθε χρόνο στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του, για παιδιά και ενήλικες, για την έγκαιρη διάγνωσή του, που είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση, όπως ανέφερα και όλοι οι ομιλητές και οι γιατροί της εκδήλωσης.

Αλλά και στην κατάλληλη πληροφόρηση των διαβητικών και των οικογενειών τους, για τον τρόποζωής, τον τρόπο διατροφής και τον ενδεδειγμένο και σωστό τρόπο παρακολούθησης της νόσου, ούτως ώστε οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς δυσλειτουργίες και εμπόδια, μιας και η σύγχρονη επιστήμη και μαζί οι σύγχρονες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση για τον καθένα, είναι δυνατό να το επιτύχουν και ήδη το επιτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό.

Η προσέλευση του κόσμου στην ενημερωτική εκδήλωση του Ομηρείου ήταν μεγάλη και όλοι οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις και απάντησαν για διάφορα επιμέρους θέματα που απασχολούν συχνά τους διαβητικούς, αλλά και όλους μας, αφού σίγουρα έχουμε στο φιλικό, τον εργασιακό ή τον οικογενειακό κύκλο μας, ανθρώπους με διαβήτη.

Μίλησαν, ο Νευρολόγος Εμμανουήλ Καραμούζος, για τη Διαβητική Νευροπάθεια, ο Παιδοψυχίατρος Γιώργος Πυλαρινός, για τις συναισθηματικές διαταραχές στα παιδιά και τους εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, η Επισκέπτρια Υγείας Βασιλεία Καραμιχάλη, η Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Νεοχωρούση, για το πολύ σημαντικό θέμα ''Διαβήτης και Οικογένεια'' και η Φαρμακοποιός Αγγελική Κοψάρη για την ινσουλίνη και τον τρόπο χρήσης της, με γενικό τίτλο στην ομιλία της ''Ινσουλίνη, η αρχή του τέλους ή μια νέα αρχή''.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Χίου, σε θέματα Υγείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Γεωργιάδης, τονίζοντας ο Σακχαρώδης Διαβήτης απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεχώς εξαπλώνεται ραγδαία, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους της αποτελεσματικής αντιμετώπισής του. Στο ίδιο κλίμα και ευχαριστώντας το Δήμο Χίου και τις Κοινωνικές Δομές και τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, μίλησε και η πρόεδρος του "Συλλόγου Διαβητικών Χίου", Σταματία Μακροκάνη, ενημερώνοντας το  κοινό που παρευρέθηκε εκεί, για τη διεύθυνση των γραφείων του "Συλλόγου Διαβητικών Χίου", τα οποία λειτουργούν στα Θυμιανά, στην πλατεία Φατούρου, στο παλιό Δημαρχείο και είναι διαθέσιμα για τον καθένα που επιθυμεί και χρειάζεται τη βοήθειά τους. Η Σταματία Μακροκάνη μίλησε επίσης για τις προσεχείς δραστηριότητες και εκδρομές του συλλόγου και προσκάλεσε όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν.

Ανάμεσα σ' αυτά που τόνισαν οι ομιλητές, που όλα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά και απαραίτητα, αξίζει να ξεχωρίσουμε την αναγκαιότητα της υποστήριξης του διαβητικού (παιδιού, ενήλικα ή υπερήλικα), από το σύνολο της οικογένειας, τόσο σε πρακτικό επίπεδο, που έχει να κάνει κυρίως με τη διατροφή, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, για να μην αισθάνονται οι διαβητικοί διαφορετικοί και ξένοι μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.

Γιατί έτσι ''δυναμιτίζεται'' και υπονομεύεται κάθε καλή προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος. Όταν η οικογένεια επιμένει να καταναλώνει έτοιμα φαγητά του εμπορίου ή τρόφιμα ακατάλληλα, όχι μόνο για τους διαβητικούς, αλλά και για όλους σε τελική ανάλυση, τότε σπρώχνει και το διαβητικό στην καταστροφή και όλα τα μέλη της οικογένειας. Ενώ αντίθετα η συλλογική μέριμνα και προσπάθεια της οικογένειας και του διαβητικού για έναν υγιή τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και ισορροπημένη με απλούς επιλεγμένους υδατάνθρακες και πρωτεϊνες στις ωφέλιμες και ενδεδειγμένες αναλογίες, οι γιατροί και οι διατροφολόγοι σήμερα μας ενημερώνουν άριστα και σίγουρα, η καλή διατροφή επιτυγχάνεται και με λίγα χρήματα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί τον διαβήτη υπό πολύ καλό έλεγχο και τον διαβητικό σε πολύ καλή κατάσταση για πολλά πολλά χρόνια.

Ο Γεώργιος Πυλαρινός ως Παιδοψυχίατρος, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της εφηβικής ηλικίας και την τάση των παιδιών και των νεαρών να αρνούνται τη διάγνωση και τη θεραπεία και εξήγησε πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διάφοροι φυσιολογικοί φόβοι τους, ο Νευρολόγος Εμμανουήλ Καραμούζος, έκανε αναφορές στα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας, δηλαδή την γαμψοδακτυλία, την υπεραλγησία όταν αγγίζεις κάποιον ελαφρότατα και πονάει έντονα κ.α. πολλά, που είναι πολύ σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε γρήγορα), αναφέρθηκαν στα ωφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο διαβητικός από τη σωματική άθληση και την άσκηση, όταν την εντάξει στον τρόπο της ζωής του.

Η Αγγελική Κοψάρη ως Φαρμακοποιός του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, μίλησε για όλα αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ινσουλίνη και εξήγησε ότι η τακτική επικοινωνία με το γιατρό εξαλείφει τα προβλήματα, αφού τώρα πια έχουν υπεραπλουστευθεί οι τρόποι πρόσληψης και μπορεί κανείς να έχει μαζί του τα απαραίτητα, σε μία μικρή τσαντούλα και στο δρόμο και στην εργασία του, αλλά και στο ταξίδι. Έδωσε όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσοχή με την οποία πρέπει να γίνονται τακτικότατα οι μετρήσεις του διαβήτη και στην ''ευλάβεια'' με την οποία πρέπει να τηρούνται οι ενδεδειγμένες δοσολογίες στην πρόσληψη της ινσουλίνης.  

Στον επίλογο της εκδήλωσης, μίλησε η Σμάρω Μπουλαζέρη και κατέθεσε την εμπειρία της σχετικά με τον Διαβήτη Τύπου 1, μιας και ζει χρόνια μ' αυτόν η ίδια και το εννιάχρονο παιδί της. Αναφέρθηκε εύστοχα και συγκεκριμένα στον τρόπο αντιμετώπισής του, που δεν υπάρχει άλλος όπως είπε πολύ σωστά, από την καθολική αναδιάταξη της καθημερινότητας του ατόμου και των οικείων του. στον πιο ωφέλιμο και σωστό τρόπο ζωής, σε όλα τα επίπεδα (διατροφής, άσκησης, δραστηριοτήτων), γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διαβήτης ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε καλά μ' αυτόν, μένει ισόβια, τον παντρευόμαστε και δεν υπάρχει περίπτωση διαζυγίου...γι' αυτό η καλή συμβίωση με το διαβήτη είναι...τέχνη'.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 16:02

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του ΣΕΣΝΟΧ με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου.

Η τελευταία ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο αναφέρει τα εξής:

"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον εκφοβισμό μέλους του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ για δηλώσεις που έκανε σε τοπικό ΜΜΕ. Η διοικήτρια του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, χρησιμοποιώντας μεθόδους άλλων εποχών, κάλεσε σε απολογία μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. Υπενθυμίζουμε στην διοικήτρια ότι τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η άποψη του Σωματείου μπορεί να μην είναι αρεστή στην Διοικήτρια, όμως εμείς, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν πτοούμαστε, ούτε από κλήσεις σε απολογία, ούτε από συκοφαντίες, ούτε από ραδιουργίες. Το σωματείο μας (ΣΕΣΝΟΧ) έχει ιστορικά αποδείξει ότι δεν διαπραγματεύεται την δημόσια δωρεάν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους του νομού. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Αντί λοιπόν να σπαταλάνε χρόνο και ενεργητικότητα ας μας απαντήσουν οι διοικούντες:

  • Πόσο προσωπικό μόνιμο θα προσληφθεί τη στιγμή που οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της ασφάλειας;
  • Πότε προβλέπεται να γίνουν οι προσλήψεις για τη λειτουργία της νέας ψυχιατρικής κλινικής;
  • Πότε θα λειτουργήσει πλήρως η ΜΕΘ;
  • Πότε θα δημιουργηθεί αξιοπρεπής και ασφαλής χώρος για τους χημειοθεραπευόμενους;
  • Τι γίνεται με τις τεράστιες λίστες αναμονής για την πραγματοποίηση εξετάσεων (αξονική, μαγνητική, υπέρηχος) που έχουν φτάσει ως τον Ιούνιο 2020;
  • Τι γίνεται με την επισκευή του κτηρίου της παλαιάς χειρουργικής;
  • Πως αξιοποιείται η περιουσία του νοσοκομείου, όπου τη στιγμή αυτή δεκάδες κτήρια που ανήκουν στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν επισκευάζονται αλλά ρημάζουν;

Ας ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά η διοικήτρια και ας απέχει από τις διώξεις συνδικαλιστών.

Επίσης, θα θέλαμε να σας πληροφορήσαμε -γιατί ως φαίνεται δεν το γνωρίζετε- ότι βάση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 αρ. 14 ο εργοδότης απαγορεύεται να επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, τη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών οργάνων. Οι συνδικαλιστές οφείλουν να απολογηθούν για τη δράση τους μόνο στους συναδέλφους εργαζόμενους, που τους στηρίζουν και τους εκλέγουν στη συγκεκριμένη θέση και όχι στους εργοδότες διοικητές τους!

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Γιάννης Λαμπαδοχυτός                 Ολυμπία Κουβαρά "