Χίος, Δευτέρα 17 Ιουνίου

Η «Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στο Μελανιός

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 16/12/2018 - 20:22

Την… ξεχασμένη Κοινότητα της Β/Δ Χίου του Μελανιούς, περιηγείται το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. η εκπομπή «Ομορφη και παράξενη πατρίδα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV. Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2012.

Το υψόμετρο του χωριού, που απέχει 60 χιλιόμετρα από την Πόλη είναι 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το δυτικότερο χωριό του νησιού, κτισμένο στις δυτικές πλαγιές της Αμανής.

Κοντινότερο χωριό είναι οι Τρύπες 4 περίπου χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά και ψηλότερα. Χωματόδρομος με μήκος λίγο παραπάνω από 1 χιλιόμετρο συνδέει το χωριό με το ακρωτήριο Κάβο Μελανειός  το δυτικότερο σημείο του νησιού, όπου υπάρχει και το μαρμάρινο μνημείο των σφαγιασθέντων το 1822 από την καταστροφή της Χίου απ’ τους Οθωμανούς στη θέση Μαύρος Γκρεμός.

Ερείπια κάστρου έχουν βρεθεί στην περιοχή Πύργος του χωριού.

Οι κάτοικοί του, σήμερα λιγότεροι από 20 παλιά ασχολούνταν με τη γεωργία παράγοντας ελιές, αμύγδαλα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») του χωριού τιμάται στο όνομα των Ταξιαρχών. Υπάρχει επίσης παλαιός ναός της Αγίας Μαρίνας, στην εορτή της οποίας (17 Ιουλίου) διοργανώνεται τοπικό πανηγύρι.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 17/06/2019 - 15:12

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, της θέλησης τους για ζωή, σήμερα γιορτή του Αγίου Πνεύματος μέλη του Σωματείου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου προσέγγισαν το ομώνυμο Εκκλησάκι στην κορφή του Πελιναίου!

Στη φωτογραφία εκ των προτεργατών της κίνησης γνωριμίας με το μοναδικο και απίθανης ομορφιάς σημείο, ο Καρδαμυλίτης καπετάνιος  Αλέκος Καραμούζος.