Η Σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Παρ, 25/11/2022 - 21:35

Το φαινόμενο του εκφοβισμού (“school bullying”) και της βίας (“school violence”) στον χώρο του σχολείου παρουσιάζει αυξανόμενες και πολυπαραμετρικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι και πεδία έχουν αναγνωρίσει, αναδείξει και μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του και προτείνουν, μέσα από την πρόληψη και την παρέμβαση, διάφορες προσεγγίσεις και μεθόδους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας με προσκεκλημένη του Γ. Χονδρέλη την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου(Σ.Ε.Ε.) στον τομέα της εκπαίδευσης για την Αειφορία κ. Λάουρα Λοϊζίδου, προσπαθεί να συμβάλει στην ενημέρωση και ιδίως την πρόληψη σε επίπεδο ατομικό, τάξης , σχολικής μονάδας, οικογένειας και τοπικής κοινότητας .Η κ. Λοϊζίδου περιγράφει το φαινόμενο της  Σχολικής Βίας και του Σχολικού εκφοβισμού και εξηγεί πώς θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τα δύο φαινόμενα μεταξύ τους.

Αναφέρεται  στα χαρακτηριστικά  που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ορίσουμε το φαινόμενο της σχολικής βίας ,αναλύει τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου και τις μορφές που μπορούν να πάρουν και τα δύο φαινόμενα. Σημαντικός και αξιοπρόσεκτος είναι και ο ρόλος των «θεατών» στα γεγονότα , αφού μερικές φορές διστάζουν για διάφορους λόγους να αναφέρουν τα συμβαίνοντα. Η φιλοξενούμενη απαντά στο ερώτημα αν οι ποινές είναι  μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του συμβάντος , ποιες μεθόδους μπορεί να εφαρμόσει το σχολείο για την διαχείριση  σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού και προτείνει καλές πρακτικές για την πρόληψη και διαχείριση συμβάντος στο σχολικό χώρο.

Οι εκπαιδευτικοί του σύγχρονου σχολείου θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και να είναι ικανοί να οργανώσουν, να αναπτύξουν και να συντονίσουν ένα σύνολο κοινωνικοπαιδαγωγικών δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο  26-11-2022  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 27-11-22 στις 3.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Σχετικά Άρθρα