Χίος, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

"Η σούμα είναι δύναμη και παρηγοριά"

Το αδιαχώρητο στα Μεστά με την γιορτή σούμας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 11/08/2019 - 13:09

«Η σούμα είναι δύναμη και παρηγοριά».

Στα λόγια αυτά του 90χρονου Θοδωρή Παπαλιώδη (Φώταρος) που ανεμπικάρει σούμα εδώ και 70χρόνια, κρύβεται όλο το νόημα της γιορτής σούμας των Μεστούσων, που κρατάει όλο το χωριό  το πόδι από το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι και τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας.

Ανεμπικαριά έχουν στηθεί στο χωριό και επιτόπου παρασκευάζεται η σούμα, με ξύλα με τον κλασσικό τρόπο, με … επιτόπια κατανάλωση, με ελίτσα, στραγαλάκια, ντοματάκια, κοπανιστή και τηγανήτες από τα χέρια της Μαρίνας.

Μικροί, μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι δοκιμάζουν ενώ για τους πιο… μυημένους, ολόκληρο συνεργείο εθελοντών μαγείρων παρασκευάζει κοκκινιστό κρέας αλλά και κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά για τους νηστεύοντες.

Το γλέντι έχει αρχίζει ήδη και το μόνο που εύχεται κανείς είναι να είναι όλοι και του χρόνου υγιείς και να  φυλάνε ως κόρη οφθαλμού τα έθιμα τους.

Α, και να μην ξεχνούν την συμβουλή του γερο Φώταρου για το τι είναι η σούμα.

 

akomi_mia_giorti_soymas_kai_me._nistisimo_menoy

70 χρόνια κάνω σούμα
Μουστρίδης, ο... άρχων της Σούμας, που δηλώνει πάντως πως ευλογημένο από τον Θεό είναι μόνο το κρασί
Οι... αρχιμάγειρες των Μεστών

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 09/12/2019 - 15:00

Κρεμασμένη σ' ένα δέντρο στο πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού της στα Λειβάδια βρέθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι από γειτόνισσά της, η 45χρονη Στ. Π.

Τα αίτια του συμβάντος θα διερευνήσει η αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο, όπου είχε φτάσει επίσης ασθενοφόρο του Νοσοκομείου και ο ιατροδικαστής, ο οποίος διαπίστωσε το θάνατο της 45χρονης.

Η 45χρονη διέμενε στο σπίτι με την μητέρα της.