Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

"Η σούμα είναι δύναμη και παρηγοριά"

Το αδιαχώρητο στα Μεστά με την γιορτή σούμας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 11/08/2019 - 13:09

«Η σούμα είναι δύναμη και παρηγοριά».

Στα λόγια αυτά του 90χρονου Θοδωρή Παπαλιώδη (Φώταρος) που ανεμπικάρει σούμα εδώ και 70χρόνια, κρύβεται όλο το νόημα της γιορτής σούμας των Μεστούσων, που κρατάει όλο το χωριό  το πόδι από το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι και τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας.

Ανεμπικαριά έχουν στηθεί στο χωριό και επιτόπου παρασκευάζεται η σούμα, με ξύλα με τον κλασσικό τρόπο, με … επιτόπια κατανάλωση, με ελίτσα, στραγαλάκια, ντοματάκια, κοπανιστή και τηγανήτες από τα χέρια της Μαρίνας.

Μικροί, μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι δοκιμάζουν ενώ για τους πιο… μυημένους, ολόκληρο συνεργείο εθελοντών μαγείρων παρασκευάζει κοκκινιστό κρέας αλλά και κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά για τους νηστεύοντες.

Το γλέντι έχει αρχίζει ήδη και το μόνο που εύχεται κανείς είναι να είναι όλοι και του χρόνου υγιείς και να  φυλάνε ως κόρη οφθαλμού τα έθιμα τους.

Α, και να μην ξεχνούν την συμβουλή του γερο Φώταρου για το τι είναι η σούμα.

 

70 χρόνια κάνω σούμα
Μουστρίδης, ο... άρχων της Σούμας, που δηλώνει πάντως πως ευλογημένο από τον Θεό είναι μόνο το κρασί
Οι... αρχιμάγειρες των Μεστών

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:21

Χρόνια Πολλά σεόλες καί σε όλους τούς εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Αθανασίου. Μια μέρα που μας πηγαίνει στο διάβα του χρόνου από 61 έως 55 χρόνια πίσω σε μια εποχή πολυσύνθετη προόδου και αρχή της ανάπτυξης της Ελλάδας. Μια εποχή που προσπαθούσαμε τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα να μορφωθούμε να αποκτήσουμε εφόδια και γνώσεις για να βγούμε στο στίβο της ζωής και να ξεφύγουμε από την μιζέρια των χρόνων πού γεννηθήκαμε και κυριολεκτώ μέσα στον εμφύλιο.

Είμαστε ορισμένοι πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μπροστά σε αξιόλογους ανθρώπους δασκάλους και καθηγητές, που προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στην ζωή μας . Ήμουν πραγματικά από τούς πολύ τυχερούς που μου άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας από τα δεκαέξι μου χρόνια.

Μαθητής ήμουνα ακόμη όταν ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε γραφείο ως λογιστής το Σεπτέμβριο του 1963 στην κλινική Αυγουστή  Και φυσικά το οφείλω στον μεγάλο μου δάσκαλο που μου είχε εμπεδώσει τις λογιστικές γνώσεις με την... χωριάτικη διδασκαλία του τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσιλίμη που με πρότειναν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου στον άλλο μεγάλο δάσκαλο μου Γιάννη Αυγουστή, που άλλαξε ριζικά η ζωή και η σταδιοδρομία μου.

Ή σημερινή μέρα του Αγίου Αθανασίου μου έφερε στο μυαλό θύμισες των μαθητικών χρόνων όταν από το υστέρημα μας ή το φτωχό χαρτζιλίκι μαζεύαμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε στην τάξη μας που αποφοιτήσαμε το 1965 από την τότε Εμπορική Σχολή Χίου, που είχε γίνει η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και είμαστε η μοναδική τάξη που έχουμε απολυτήριο Οικονομικό Λύκειο Χίου για να προσφέρουμε ένα καλό και αξιοπρεπές δώρο στον μεγάλο και αξιαγάπητο καθηγητή μας που γιόρταζε τον Αθανάσιο Τσιλίμη !

Βέβαια το τί δώρο θα του πάρουμε το καθόριζαν οι συμμαθήτριες μας, που αναλάμβαναν την ευθύνη και τους είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί πάντα μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, αλλά αυτό γινόταν και για τους περισσότερους καθηγητές και καθηγήτριες μας.

Ο αγαπημένος μας Θανάσης ήταν ο πιο αξιολάτρευτος καθηγητής μας γιατί ήταν άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά με τεράστια μόρφωση και πάνω απ'όλα ανθρωπιά ! Ήταν από τους καλύτερους οικογενειάρχες με την σύζυγό του Μαρία Μπογή του Αγησιλάου και τα δύο αγόρια του τον Νίκο καί τόν Άγη. Τις σημερινές μου θύμισες και το κείμενο το αφιερώνω στά παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου καθηγητή μας Αθανασίου Τσιλίμη και ειδικότερα στον εγγονό του Θανάση φαρμακοποιό που επάξια φέρει το όνομα του !

Χρόνια πολλά Θανάση για την σημερινή γιορτή σου και να σε χαίρονται οι γονείς σου και όσους αγαπάς και σ'αγαπάνε !

Τιμής ένεκεν αντί μνημοσύνου στον αξέχαστο μεγάλο δάσκαλο μας Αθανάσιο Τσιλίμη !

Γλυκές αναμνήσεις και μνήμες των μαθητικών μας χρόνων ! Καλημέρα !

Χίος 18 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης