
Και Χιώτες ναυτικοί βρίσκονται -όπως ήταν αναμενόμενο- εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα τα όσα είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ Στέλιος Κουμπιάς, σημειώνοντας ότι Έλληνες ναυτικοί δεν υπάρχουν μόνο στα πλοία υπό ελληνική σημαία που βρίσκονται εκεί αλλά και σε πλοία ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, χωρίς να έχει και ο ίδιος μια πλήρη εικόνα.
Απόμαχοι και εν ενεργεία ναυτικοί, μέσω των ενώσεων και σωματείων τους, ζητούν από την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα ώστε οι ναυτικοί να επιστρέψουν σε ασφαλές περιβάλλον.
«85 Έλληνες ναυτεργάτες στα υπό ελληνική σημαία πλοία βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον περσικό κόλπο, που σημαίνει πύραυλοι πάνω από τα κεφάλια τους», ανέφερε το πρωί, επίσης στο Ράδιο «Α», ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Αποστόλης Κυπραίος, κάνοντας λόγο επίσης για εκατοντάδες ναυτεργάτες που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη και η ζωή τους κινδυνεύει.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ κατηγόρησε κυβέρνηση και εφοπλιστές ότι έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λέγοντας ότι προτίμησαν για τα κέρδη τους να στείλουν τα πλοία εκεί, ενώ γνώριζαν ότι ελλόχευε ο κίνδυνος.
Στην παρούσα φάση η Ένωση των Μηχανικών, στην ίδια γραμμή με την ΠΝΟ ζητά άμεσα η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει εμπόλεμες περιοχές αυτές στις οποίες είναι σε εξέλιξη οι πολεμικές συγκρούσεις, ώστε να μπορέσουν να επαναπατριστούν με ασφάλεια οι ναυτικοί, έχοντας προκηρύξει για αύριο 24 προειδοποιητική απεργία, με τον κο Κυπραίο να τονίζει ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα θα υπάρξει κλιμάκωση.
Ο ίδιος ανέφερε ότι παρόλο που έχουν ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο ναυτιλίας για το ποια πλοία είναι στον Περσικό, όπως και τα ονοματεπώνυμα των ναυτικών που βρίσκονται σε αυτά, δεν έχουν τύχει ενημέρωσης.
«Γι’ αυτό λέμε όποιοι ναυτεργάτες, όποιες οικογένειες, παιδιά, γονείς έχουν ναυτεργάτες εκεί πέρα, να έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας για να έχουν μια συνολικότερη εικόνα για την απεμπλοκή και τον επαναπατρισμό των συναδέλφων», κατέληξε ο κος Κυπραίος.
Τόσο ο κος Κυπραίος όσο και ο κος Κουμπιάς επεσήμαναν ότι όσο συνεχίζεται αυτή η ομηρία τα προβλήματα διαβίωσης των ναυτικών στα πλοία θα μεγαλώνουν, αφού εκτός του κινδύνου να χτυπηθούν από πυραύλους, θα υπάρξει και πρόβλημα διαβίωσης (τροφοδοσίας, αντιμετώπισης περιστατικών ασθένειας, ψυχολογική πίεση κ.α.)






































