Χίος, Πέμπτη 2 Απριλίου

Και οι υγειονομικοί φορείς της Χίου καταδικάζουν τη βία από τα ΜΑΤ

Εκφράζουν επιφυλάξεις και για την επαρκή διαχείριση της δημόσιας υγείας σε περίπτωση λειτουργίας υπεδομής στο Αίπος
Τετ, 26/02/2020 - 12:49

"Οι Υγειονομικοί Φορείς της Χίου παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες με κατάπληξη την χρήση ωμής βίας των δυνάμεων καταστολής  σε βάρος πολιτών της Χίου. Η αλόγιστη και αναίτια ρίψη δακρυγόνων και πάσης φύσεως χημικών οδήγησαν ήδη αρκετούς συμπολίτες μας στο νοσοκομείο, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύλλογοι, Ιατρικός, Φαρμακευτικός και Οδοντιατρικός.

Εστιάζοντας στην προσφυγική κρίση και τις συνέπειές της από την οπτική της δημόσιας υγείας, οι υγειονομικοί φορείς  επισημαίνουν για άλλη μια φορά ότι: η γκετοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, η κατασκευή καινούριων, τεράστιων αναλογικά με την περιοχή εγκαταστάσεων, που είναι αδύνατον να υποστηριχτούν αυτόνομα υγειονομικά (σκουπίδια, ύδρευση, αποχέτευση, χώροι ατομικής υγιεινής, ιατρική-νοσηλευτική κάλυψη) θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες νοσηλευτικές δομές του νησιού μας, ιδιαίτερα το Νοσοκομείο που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Και η ανακοίνωσή του συνεχίζει:

"Η επιβαλλόμενη, φαραωνικού τύπου δομή στο Αίπος, θα μεταθέσει και θα δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόβλημα για όλο το νησί μας, αντί να λύσει τα ήδη υπάρχοντα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ακατάλληλο της τοποθεσίας και τον αριθμό των εγκλωβισμένων ανθρώπων εγείρει πλέον επιφυλάξεις για την επαρκή διαχείριση της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, η γιγάντωση των καταυλισμών, κατά τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύει ότι όσο και να επιδεινώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών δεν θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ο κυριότερος λόγος είναι, ότι πάντα, θα υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές που θέλοντας να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια, την πείνα, τους πολιτικούς διωγμούς και την εξαθλίωση, θα μπαίνουν σε μια βάρκα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, θα προσπαθούν να αδράξουν την μοναδική ελπίδα να επιβιώσουν.

 Συμμετέχοντας σε όλες τις κινητοποιήσεις της Χιακής κοινωνίας, που αρνείται την μετατροπή της Χίου σε αποθήκη ψυχών καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

   

Η απόσυρση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση."

 

 

        

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 01/04/2020 - 16:31

Με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα παρουσιάζονται καταπατήσεις εργασιακών δικαιωμάτων και στο νησί μας, το τελευταίο διάστημα, όπως αναγκάζεται να καταγγείλει για μια ακόμη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου, Κώστας Λίνας.

Στα «νέα φρούτα» που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή – σύμφωνα με 4 αναφορές εργαζομένων που επικαλέστηκε- είναι ότι υπάρχουν εργοδότες που ζητούν μέρος της επιδότησης των 800 ευρώ που θα πάρουν εργαζόμενοι τους που βγαίνουν σε αναστολή εργασίας! Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν άλλοι, που παρόλο που απαγορεύονται οι απολύσεις προχωρούν σε τέτοιες, ενώ τόνισε ακόμη ότι από συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων (ανέφερε τις μεταφορικές, καταστήματα τροφίμων σ.μ. και ντελίβερι)  παρατηρούνται αδήλωτες αλλαγές ωραρίων και παρατάσεις ωραρίων.

Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε και τα ζητήματα που αφορούν στις ελλείψεις υλικών και μέσων για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα καταστήματα.

«Προσπαθούμε με την Επιθεώρηση Εργασίας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αλλά έχουν ξεφύγει κάποιοι και ο εργασιακός μεσαίωνας είναι χειρότερος και από την εποχή των μνημονίων, γιατί υπάρχει σε αρκετά σημεία και η κάλυψη της κυβέρνησης, όπως γίνεται με την εκ περιτροπής εργασία», σχολίασε ο κος Λίνας.

Καταλήγοντας θύμισε ότι οι εργαζόμενοι που αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν να απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο 8 με 11 το πρωί (τηλ. 22710 – 23550)

kakoi_ergodotes_apolyoyn_i_zitoyn_meros_ton_800_eyro