Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Και το σχολείο της Βολισσού στο "μάτι" της κακοκαιρίας

Παρέμβαση της τοπικής κοινότητας για όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην περιοχή
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 08/01/2020 - 10:29
Ηχητικό απόσπασμα: 

10άδα προβλημάτων άφησε πίσω του στην Βολισσό ο "Ηφαιστίων" με το Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής να τα απαριθμεί ένα προς ένα και να σημειώνει ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε επικείμενη επίσκεψη στη Βολισσό του Αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Μπουγδάνου με κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των υπερχειλίσεων χειμάρρων, καταστροφών στο οδικό δίκτυο, την επικινδυνόητα που έχουν παλαιά κτίσματα, ακόμη και το σχολείο της Βολισσού δέχθηκε "επίθεση" από την κακοκαιρία με εισροή νερών της βροχής από τα ακατάλληλα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κοινότητα, παράθυρα.

Όπως είπε στο Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος της Κοινόητας, Σωτήρης Παραδείσης, τα κουφώματα του σχολείου, αν και 20ετίας, είναι προβληματικά και παρόλο που έχει ζητηθεί αντικατάστασή τους, δεν έχει γίνει, προφανώς λόγω κόστους.

Εκτός του κλιμακίου της περιφέρειας, αύριο  και  αντιδήμαρχος Ομηρούπολης και Βόρειας Χίου Ισ. Ντομάτας θα μεταβεί με μηχανικό του δήμου στην Βολισσό για την επιτόπου εξέταση των προβλημάτων με την κοινότητα - όπως είπε ο κος Παραδείσης - να επιδιώκει αφενός την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αφετέρου να υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει επανάληψή τους.

Aκολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Κοινότητας με την καταγραφή των προβλημάτων:

"Για δεύτερη φορά μέσα στην περίοδο των εορτών η περιοχή μας ήρθε αντιμέτωπη με ακραία όσο και πρωτοφανή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα . Τόσο η "Ζηνοβία" στις 30 Δεκεμβρίου 2019 όσο και ο "Ηφαιστίων" στις 6-7 Ιανουαρίου 2020 μας έκαναν την " τιμή " να προτιμήσουν την περιοχή μας για να εκδηλώσουν την μανία τους. Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Βολισσού και μετά απο καθημερινή επικοινωνία αλλά και επιτόπιες συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές, έχουμε να ενημερώσουμε τους συγχωριανούς μας για τα παρακάτω:
1. ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΛΑΓΚΙΩΤΗΣ: Ο μεγαλύτερος χείμαρος του Νομού , ο οποίος δημιουργεί πάντα προβλήματα, μετά απο τις τεράστιες ποσότητες νερού που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες , υπερχείλισε και στις δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν παρόχθιες ιδιοκτησίες , να προκληθούν μεγάλες καταστροφές , να αποκλεισθούν άνθρωποι και οχήματα και να μεταφερθούν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, τα οποία εμπόδισαν την ομαλή ροή των υδάτινων όγκων.
2. ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΕΥΚΑΘΙΩΝ: Οι δυο αγωγοί που βρίσκονται στην έξοδο του χειμάρου δεν είχαν την δυνατότητα να διευκολύνουν την διέλευση των υδάτων διότι τα φερτά υλικά έφραξαν τους δυο αγωγούς , με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή, να υποχωρήσει το τσιμεντένιο οδόστρωμα και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κατάσταση που επικρατεί στα ενδότερα του χειμάρου, η πυκνή βλάστηση , η στενότητα της κοίτης και οι αυθαίρετες παραμβάσεις εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού , με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
3. ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΝΑΓΡΟΥ: Δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα την διάβρωση του εδάφους , που στηρίζει το μικρό γεφύρι προς το Κατασκηνωτικό Κέντρο των Προσκόπων . Επίσης διακόπηκε το ρεύμα κυκλοφορίας από Μάναγρο προς Σιδηρούντα .
4. ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΛΑΓΚΙΩΤΗ (ΜΑΝΤΟΥΚΟΥ): Και αυτος ο χείμαρος κατέβηκε (κάτι που συμβαίνει σπάνια ) και μάλιστα τόσο ορμητικός με αποτέλεσμα να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και να αποκλείσει κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή και οι οποίες αντιμετωπίζουν αυτό τον αποκλεισμό κάθε φορά που θα κατεβεί ο συγκεκριμένος χείμαρος.
5.ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ: Ο χείμαρος ο οποίος παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα αλλά και εδώ από το γεφύρι και πάνω στην περιοχή Χαλικιά παρουσιάζονται προβλήματα και έχει πλημμυρίσει κτηνοτροφική μονάδα . Τα φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες και η κοίτη του ποταμού έχει ψηλώσει επικίνδυνα.
6. ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ-ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ: Στις 30 Δεκεμβρίου ο δρόμος έκλεισε στο σημείο που βρίσκεται το ελαιοτριβείο λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περνούσε από το οδόστρωμα.
7. ΣΧΟΛΕΙΟ: Με τους θυελλώδεις ανέμους και τη συνεχή βροχή έσπασαν τζάμια και άνοιξαν παράθυρα - για την ακαταλληλότητα των οποίων έχου σταλεί δεκάδες εγγράφων επί σειρά ετών - με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χώροι του κτηρίου και να καταστραφεί έγγραφο υλικό και εξοπλισμός. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τα σχολεία Βολισσού δεν θα λειτουργήσουν στις 8/1/2020.
8. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ: Σε πολλά σημεία του παραδοσιακού οικισμού έχουν γίνει καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων και έχει γίνει επικίνδυνη η διέλευση των πεζών.
9. ΛΑΓΚΑΔΙ ΠΡΟΣ ΡΟΔΩΝΑ: Και εδώ η ποσότητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τοίχοι να πλημμυρίσουν χωράφια και να κινδυνεύσουν άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια.
10 . ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ο δρόμος Χίου - Βολισσού από τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου έκλεισε για πολλές ώρες λόγω της χιονόπτωσης . Τόσο στον κεντρικό οδικό άξονα όσο και σε πολλά σημεία ολόκληρου του οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και η διέλευση των οχημάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Βολισσό για να συζητήσει με το Συμβούλιο Κοινότητας αλλά και τους κατοίκους της περιοχής , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουγδάνος μαζί με κλιμάκιο μηχανικών της περιφέρειας. Σε αυτή την συνάντηση το Συμβούλιο, εκτός από την πίεση που θα ασκήσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών , θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την μακροχρόνια λύση αυτών των προβλημάτων."

Σχετικά Άρθρα