Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Και το σχολείο της Βολισσού στο "μάτι" της κακοκαιρίας

Παρέμβαση της τοπικής κοινότητας για όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην περιοχή
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 08/01/2020 - 10:29
Ηχητικό απόσπασμα: 

10άδα προβλημάτων άφησε πίσω του στην Βολισσό ο "Ηφαιστίων" με το Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής να τα απαριθμεί ένα προς ένα και να σημειώνει ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε επικείμενη επίσκεψη στη Βολισσό του Αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Μπουγδάνου με κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των υπερχειλίσεων χειμάρρων, καταστροφών στο οδικό δίκτυο, την επικινδυνόητα που έχουν παλαιά κτίσματα, ακόμη και το σχολείο της Βολισσού δέχθηκε "επίθεση" από την κακοκαιρία με εισροή νερών της βροχής από τα ακατάλληλα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κοινότητα, παράθυρα.

Όπως είπε στο Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος της Κοινόητας, Σωτήρης Παραδείσης, τα κουφώματα του σχολείου, αν και 20ετίας, είναι προβληματικά και παρόλο που έχει ζητηθεί αντικατάστασή τους, δεν έχει γίνει, προφανώς λόγω κόστους.

Εκτός του κλιμακίου της περιφέρειας, αύριο  και  αντιδήμαρχος Ομηρούπολης και Βόρειας Χίου Ισ. Ντομάτας θα μεταβεί με μηχανικό του δήμου στην Βολισσό για την επιτόπου εξέταση των προβλημάτων με την κοινότητα - όπως είπε ο κος Παραδείσης - να επιδιώκει αφενός την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αφετέρου να υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει επανάληψή τους.

Aκολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Κοινότητας με την καταγραφή των προβλημάτων:

"Για δεύτερη φορά μέσα στην περίοδο των εορτών η περιοχή μας ήρθε αντιμέτωπη με ακραία όσο και πρωτοφανή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα . Τόσο η "Ζηνοβία" στις 30 Δεκεμβρίου 2019 όσο και ο "Ηφαιστίων" στις 6-7 Ιανουαρίου 2020 μας έκαναν την " τιμή " να προτιμήσουν την περιοχή μας για να εκδηλώσουν την μανία τους. Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Βολισσού και μετά απο καθημερινή επικοινωνία αλλά και επιτόπιες συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές, έχουμε να ενημερώσουμε τους συγχωριανούς μας για τα παρακάτω:
1. ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΛΑΓΚΙΩΤΗΣ: Ο μεγαλύτερος χείμαρος του Νομού , ο οποίος δημιουργεί πάντα προβλήματα, μετά απο τις τεράστιες ποσότητες νερού που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες , υπερχείλισε και στις δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν παρόχθιες ιδιοκτησίες , να προκληθούν μεγάλες καταστροφές , να αποκλεισθούν άνθρωποι και οχήματα και να μεταφερθούν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, τα οποία εμπόδισαν την ομαλή ροή των υδάτινων όγκων.
2. ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΕΥΚΑΘΙΩΝ: Οι δυο αγωγοί που βρίσκονται στην έξοδο του χειμάρου δεν είχαν την δυνατότητα να διευκολύνουν την διέλευση των υδάτων διότι τα φερτά υλικά έφραξαν τους δυο αγωγούς , με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή, να υποχωρήσει το τσιμεντένιο οδόστρωμα και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κατάσταση που επικρατεί στα ενδότερα του χειμάρου, η πυκνή βλάστηση , η στενότητα της κοίτης και οι αυθαίρετες παραμβάσεις εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού , με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
3. ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΝΑΓΡΟΥ: Δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα την διάβρωση του εδάφους , που στηρίζει το μικρό γεφύρι προς το Κατασκηνωτικό Κέντρο των Προσκόπων . Επίσης διακόπηκε το ρεύμα κυκλοφορίας από Μάναγρο προς Σιδηρούντα .
4. ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΛΑΓΚΙΩΤΗ (ΜΑΝΤΟΥΚΟΥ): Και αυτος ο χείμαρος κατέβηκε (κάτι που συμβαίνει σπάνια ) και μάλιστα τόσο ορμητικός με αποτέλεσμα να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και να αποκλείσει κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή και οι οποίες αντιμετωπίζουν αυτό τον αποκλεισμό κάθε φορά που θα κατεβεί ο συγκεκριμένος χείμαρος.
5.ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ: Ο χείμαρος ο οποίος παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα αλλά και εδώ από το γεφύρι και πάνω στην περιοχή Χαλικιά παρουσιάζονται προβλήματα και έχει πλημμυρίσει κτηνοτροφική μονάδα . Τα φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες και η κοίτη του ποταμού έχει ψηλώσει επικίνδυνα.
6. ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ-ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ: Στις 30 Δεκεμβρίου ο δρόμος έκλεισε στο σημείο που βρίσκεται το ελαιοτριβείο λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περνούσε από το οδόστρωμα.
7. ΣΧΟΛΕΙΟ: Με τους θυελλώδεις ανέμους και τη συνεχή βροχή έσπασαν τζάμια και άνοιξαν παράθυρα - για την ακαταλληλότητα των οποίων έχου σταλεί δεκάδες εγγράφων επί σειρά ετών - με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χώροι του κτηρίου και να καταστραφεί έγγραφο υλικό και εξοπλισμός. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τα σχολεία Βολισσού δεν θα λειτουργήσουν στις 8/1/2020.
8. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ: Σε πολλά σημεία του παραδοσιακού οικισμού έχουν γίνει καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων και έχει γίνει επικίνδυνη η διέλευση των πεζών.
9. ΛΑΓΚΑΔΙ ΠΡΟΣ ΡΟΔΩΝΑ: Και εδώ η ποσότητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τοίχοι να πλημμυρίσουν χωράφια και να κινδυνεύσουν άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια.
10 . ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ο δρόμος Χίου - Βολισσού από τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου έκλεισε για πολλές ώρες λόγω της χιονόπτωσης . Τόσο στον κεντρικό οδικό άξονα όσο και σε πολλά σημεία ολόκληρου του οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και η διέλευση των οχημάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Βολισσό για να συζητήσει με το Συμβούλιο Κοινότητας αλλά και τους κατοίκους της περιοχής , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουγδάνος μαζί με κλιμάκιο μηχανικών της περιφέρειας. Σε αυτή την συνάντηση το Συμβούλιο, εκτός από την πίεση που θα ασκήσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών , θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την μακροχρόνια λύση αυτών των προβλημάτων."

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 16:35

Aλλα είναι όμορφα, άλλα τρομακτικά, άλλα φέρονται ως λύκοι της θάλασσας (κι ας μοιάζουν με λαγό) κι άλλα με κατσίκες των βυθών, άλλα τρώνε μαζικά γόνο κι άλλα καταβροχθίζουν τα υποθαλάσσια λιβάδια, προκαλώντας και στις δύο περιπτώσεις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην αναπαραγωγή πολλών ειδών ψαριών. Πρόκειται για τα είδη εισβολείς, ένα μικρό μέρος των ξενικών ειδών που έχουν εισρεύσει στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου και που αναπτύσσονται γρήγορα, σε συνάρτηση και με την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.

«Υπάρχει ήδη μια ανησυχητική κατάσταση, αλλοίωση της βιοποικιλότητας. Καθώς μεγαλώνει διαρκώς το ποσοστό των ξενικών ειδών στη βιομάζα των ιχθυοπληθυσμών, οι θάλασσές μας αλλάζουν, γίνονται κάτι διαφορετικό. Αρκεί να δούμε τι έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Λεβαντίνης (σ.σ. η λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου), όπου συχνά το μερίδιο των ξενικών ειδών ξεπερνά το 50%», λέει στην «Κ» ο Στέλιος Κατσανεβάκης, καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Στις καταγραφές των ιχθυοπληθυσμών των υφάλων σε 71 περιοχές του Αιγαίου, που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια το τμήμα, διαπιστώθηκε ότι στο νότιο Αιγαίο η βιομάζα των ξενικών ψαριών αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο το 21% του συνόλου, έχοντας όμως ως μέγιστη τιμή σε μία περιοχή το 58%. Αντίθετα στο Βόρειο Αιγαίο τα ξενικά είδη αντιπροσώπευαν μόλις το 0,7% του συνόλου με μέγιστη τιμή το 13,2% σε μία περιοχή.

Αποτυπώνεται στα στοιχεία αυτά η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των νερών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Τα ξενικά είδη ψαριών έχουν έρθει στη Μεσόγειο από θερμότερες θάλασσες, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, γι’ αυτό ονομάζονται και «Λεσεψιανοί μετανάστες» από το όνομα του Γάλλου διπλωμάτη και μηχανικού Φερντινάντ Λεσέψ που διηύθυνε τις εργασίες.

«Τα είδη αυτά είναι στην πλειονότητά τους θερμόφιλα, προτιμούν τα πιο ζεστά νερά. Για παράδειγμα στη Λέσβο σχεδόν δεν έχουμε καμία επίπτωση. Από την άλλη, σε Κρήτη και Ρόδο υπάρχει αφθονία ξενικών πληθυσμών. Οσο όμως η θερμοκρασία της Μεσογείου και του Αιγαίου ανεβαίνει τόσο αναπτύσσονται», σημειώνει ο κ. Κατσανεβάκης. Μάλιστα, μοντέλα που έχει «τρέξει» το τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, δείχνουν πως με την άνοδο της θερμοκρασίας (σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή) εισβολικά είδη θα περνούν βορειότερα και δυτικότερα, αναπτυσσόμενα και στη Δυτική Μεσόγειο.

Τα πέντε χειρότερα

Σήμερα στο Αιγαίο έχουν παρατηρηθεί 209 ξενικά είδη, εκ των οποίων τα 42 είναι ψάρια. Δεν έχουν όμως όλα σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οσον αφορά τους ιχθύς πέντε είναι τα είδη με τις πιο σημαντικές αρνητικές επιδράσεις. Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους με τη βοήθεια του κ. Κατσανεβάκη.

Ενα από τα παλιότερα εισβολικά είδη είναι ο λεγόμενος γερμανός, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1925 αλλά πήρε το όνομά του από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπου έκανε πιο αισθητή την παρουσία του. Ο γερμανός έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς στη νότια νησιωτική χώρα, αλλά εμφανίζεται και στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Είναι αδηφάγος βοσκητής, καταβροχθίζει τη χλωρίδα των βυθών, μετατρέποντας τους υφάλους σε ερήμους. Ετσι όμως καταστρέφονται οι βιότοποι αναπαραγωγής πολλών ψαριών.

Η αγριόσαλπα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον γερμανό. Η αγριόσαλπα παρατηρήθηκε στην Ελλάδα το 1964, αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί πολύ στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Μαζί με τον γερμανό έχει μετατρέψει υφάλους της περιοχής σε κρανίου τόπο.


Ο λαγοκέφαλος, εκτός από τοξικός, είναι και πολύ χωροκατακτητικός. Εμφανίστηκε στο Αιγαίο μόλις το 2003 και ήδη έχει μεγάλη επέκταση στην Κρήτη και στα νότια Δωδεκάνησα. (ΦΩΤ.G. KONDYLATOS)

Το λεονταρόψαρο είναι ένα είδος με πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις. Εμφανίστηκε στη Μεσόγειο τη δεκαετία του 1990, κατ’ αρχάς στις ακτές του Ισραήλ. Το 2012 υπήρχαν ήδη πολλά άτομα στη θαλάσσια περιοχή της Λεβαντίνης. Στην Ελλάδα η πρώτη καταγραφή έγινε το 2009 στην Κάλυμνο κι αργότερα σε Ρόδο και Κρήτη. Σήμερα έχει αναπτυχθεί πολύ στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο, φτάνοντας μέχρι την Κέρκυρα.

Το λεονταρόψαρο είναι αδηφάγος θηρευτής, καταβροχθίζει γόνο, μικρά ψάρια και ασπόνδυλα, προκαλώντας μεγάλες μειώσεις σε πληθυσμούς και εμπορικών ειδών (όπως κουτσομούρες και σαργούς). Από την άλλη, κατά την εισβολή του στη Μεσόγειο δεν συνοδεύτηκε από τους εχθρούς του, με αποτέλεσμα να μην έχει πολλούς αντιπάλους στο νερό, αν κι έχει εντοπιστεί πως το τρώνε οι ροφοί και οι μεγάλες ζαργάνες.

Η εμφάνιση του λεονταρόψαρου είναι εντυπωσιακή, αλλά στα αγκάθια του κρύβει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον άνθρωπο σε περίπτωση επαφής (περίπου σε επίπεδα σκορπίνας ή δράκαινας) ή και μεγαλύτερη όχληση σε περίπτωση αλλεργίας.

Ο λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος είναι το πλέον επικίνδυνο από τα ψάρια εισβολείς. Κατ’ αρχάς, αποτελεί ευθεία απειλή για την ανθρώπινη υγεία, καθώς συσσωρεύει στο σώμα του μια νευροτοξίνη, κυρίως σε ωοθήκες, συκώτι, έντερα αλλά και στο δέρμα. Η τοξίνη αυτή έχει μεγάλη τοξικότητα, προκαλεί σοβαρή δηλητηρίαση και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στον άνθρωπο που θα φάει λαγοκέφαλο. Γι’ αυτό έχουν  απαγορευτεί η κατανάλωση, η εμπορία και μεταφορά του συγκεκριμένου είδους, οι ψαράδες πρέπει να απορρίπτουν όσα άτομα πιάνουν.

Δεν τελειώνουν όμως εδώ οι αρνητικές συνέπειες του λαγοκέφαλου. Εκτός από το ότι είναι κι αυτός μεγάλος θηρευτής, καταναλώνοντας εμπορικά είδη ψαριών, προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, καταστρέφει δίκτυα, καθώς διαθέτει πολύ ισχυρό ράμφος, με το οποίο άλλωστε σπάει όστρακα. Ο λαγοκέφαλος είναι πολύ χωροκατακτητικός. Εμφανίστηκε στο Αιγαίο μόλις το 2003 και ήδη έχει μεγάλη επέκταση σε Κρήτη και νότια Δωδεκάνησα.

Τέλος, η φιστουλάρια ή ψάρι τρομπέτα, είναι επίσης ένας ανώτερος θηρευτής, που αντέχει όμως και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (παρότι προτιμά τη ζέστη) γι’ αυτό έχει αναπτυχθεί στο Βόρειο Αιγαίο και στη Δυτική Μεσόγειο.

Απαιτούνται περισσότερα μέτρα

Η κατάσταση με τα εισβολικά είδη είναι δύσκολη και απαιτούνται μέτρα. «Ηδη λαμβάνονται μέτρα για να μη γίνεται μεταφορά ξενικών ειδών, όπως με έλεγχο στις υδατοκαλλιέργειες, ή υποχρέωση διαχείρισης των νερών στα έρμα των πλοίων έτσι ώστε να σκοτώνονται οι οργανισμοί», σημειώνει ο κ. Κατσανεβάκης. Βεβαίως χρειάζονται και προγράμματα για τα είδη ψαριών. «Κατ’ αρχάς, μπορεί να ενθαρρυνθεί η βρώση όσων τρώγονται. Υπάρχει ιδιαίτερη εμπειρία στην Κύπρο, όπου ο γερμανός αποτελεί στόχο της αλιείας και πιάνει υψηλές τιμές. Στην Ελλάδα δυστυχώς θεωρείται χωρίς εμπορική αξία. Το λεονταρόψαρο, επίσης, όχι μόνο τρώγεται, αλλά θεωρείται νοστιμότατο. Μια εντατική και στοχευμένη αλιεία μπορεί να έχει αποτελέσματα», συμπληρώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διαφορετική είναι η κατάσταση με τον λαγοκέφαλο. Στην περίπτωσή του πρέπει να πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης έτσι ώστε να μην υπάρχει κατανάλωση του τοξικού αυτού ψαριού.

Ταυτόχρονα, όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού του. «Στην Κύπρο υπάρχει επικήρυξη του λαγοκέφαλου», καταλήγει ο κ. Κατσανεβάκης.

Γιάννης Ελαφρός. Καθημερινή