Και το... στομάχι θέλει την πρόληψη του

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 24/11/2022 - 06:39

Μια εξαιρετική επιλογή θέματος από την Εταιρεία Αγωγής Υγείας Χίου και τον Πρόεδρό της Γιώργο Μαρή, ''Επίκαιρα ζητήματα στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος''- από την πρόληψη στη θεραπεία του καρκίνου του πεπτικού και ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (Ν.CROHN-Eλκώδης κοιλίτιδα), γέμισε την αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα, αποδεικνύοντας ότι το θέμα αφορά πολύ κόσμο και σε τελική ανάλυση όλους μας, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής ...μας έχει βάλει να τρώμε... στο πόδι...

Αυτό είπε κι ο Δήμαρχος Χίου στο χαιρετισμό του (με επιστολή γιατί είχε Δημοτικό Συμβούλιο) και το πέτυχε, χωρίς να ναι γιατρός, αφού κι όλοι οι γιατροί και διατροφολόγοι που μίλησαν στην εκδήλωση τόνισαν ότι η διατροφή μας θέλει φροντίδα και καλό μάσημα (γιατί ότι δεν κάνουν τα δόντια θα επιβαρύνει το στομάχι), ηρεμία γιατί το άγχος πληρώνεται... και ...100 φορές και να το πούμε δε φτάνει...ότι ο έγκαιρος έλεγχος και η πρόληψη σώζουν ζωές (στο παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να τρέχουμε στον ειδικό γιατρό χωρίς να κάνουμε τα ''παλικάρια''...αλλά και τελείως προληπτικά...γιατί υπάρχουν και ασθένειες του πεπτικού που είναι ''σιωπηλοί δολοφόνοι'' κι όταν έρθει το πρώτο σύμπτωμα...είναι πολύ αργά.)

Παρόλα αυτά όπως είπαν όλοι οι εκλεκτοί Επιστήμονες που μίλησαν στην ημερίδα, τώρα πια το 90% των περιπτώσεων είναι ιάσιμες, ειδικά αν τις πάρουμε χαμπάρι γρήγορα και τις αντιμετωπίσουμε καταλλήλως με Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου, απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς και οι συνδιοργανωτές της. Εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, μίλησαν με τη φυσική τους παρουσία ο Γ. Γεωργιάδης εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Χίου που είναι Πρόεδρος-Ιατρός Ενδοκρινολόγος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου ''Ελπίζω'' Τούλα Βογιατζή-Δημοσιογράφος και η Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας για την Τρίτη Ηλικία ''ΘΑΛίΑ'' Ε. Λυκοπάντη. Επίσης συνδιοργανωτές αυτής της επιστημονικής ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η Γενική Κλινική ''Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ'', το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και το Δημόσιο ΙΕΚ Χίου.

Συντονιστής της συζήτησης και των ομιλίων ήταν ο Γιώργος Μαρής Φαρμακοποιός Υγιεινολόγος και στο Προεδρείο της Εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Γκλώτσος Διευθυντής του Γαστρεντερικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Χίου και ο Ευκλείδης Χάψας Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, που συμμετείχαν στο τέλος κάθε εισήγησης με ουσιαστικές ερωτήσεις προς τους επιστήμονες...για την καλύτερη κατανόηση του θέματος από το κοινό. Tον χαιρετισμό του απηύθυνε εκ μέρους του Νοσοκομείου ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Νίκος Σμυρνιούδης. Ο Γιώργος Μαρής τόνισε ότι στον Ευκλείδη Χάψα χρωστάει η Χίος την επαρκή και καλή στελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Σίμος ο Γεραζούνης Δερματολόγος Αφροδισιολόγος που ήταν παρών στην εκδήλωση, έχει πραγματοποιήσει πολλές τέτοιες Ενημερωτικές χρήσιμες Ιατρικού περιεχομένου Ημερίδες Πρόληψης Νοσημάτων, πολύ πριν την Εταιρεία Αγωγής Υγείας Χίου που ξεκίνησε το 1993.

Από τους ομιλητές Ιατρούς πρώτη μίλησε η Μαρία Στουπάκη Γαστρεντερολόγος. Ανέπτυξε το θέμα Οισοφάγος-Στόμαχος...πρόληψη, διάγνωση, ενδοσκοπική θεραπεία(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφάγος Barret, Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, καρκίνος). Η Μαρία Στουπάκη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (που είναι η πιο συχνή και συνηθισμένη νόσος-σύμπτωμα) αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με τη σωστή Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη...θα γίνει οισοφάγος Barret...κι αν δεν τον προλάβεις...καρκίνος...

Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Μισαηλίδης, επίσης Γαστρεντερολόγος, και ανέπτυξε το θέμα Ήπαρ, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία(Ηπατίτιδες, ηπατοκυτταρικός καρκίνος). Αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές Ηπατίτιδας και τα αίτιά τους (τροφικές-σεξουαλικές-από φάρμακα), μίλησε για προφυλάξεις όπως...(πλένετε τα λαχανικά με εμφιαλωμένο νερό...οι φοράτε προφυλακτικό)...Τόνισε όμως κι εκείνος την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από το Γιατρό...λέγοντας ότι αν δούμε αποχρωματισμό κοπράνων πρέπει να ανησυχήσουμε (άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η αδυναμία ή η ανορεξία και οι ναυτίες) και μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που μπορεί να μας περάσουν απαρατήρητα...γι' αυτό...καλοί είναι και οι προληπτικοί έλεγχοι!...

Στη σειρά των ομιλητών ακολούθησε ο Ιωάννης Κυρλαγκίτσης κι αυτός Ιατρός Γαστρεντερολόγος, που μίλησε για το Παχύ έντερο, πρόληψη, διάγνωση, ενδοσκοπική θεραπεία (εκκολπώματα-πολύποδες παχέως εντέρου-καρκίνος παχέως εντέρου). Υπογράμμισε ότι αιτίες αυτών των παθήσεων μπορεί να είναι (εκτός από την κληρονομικότητα) η διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλειψη άσκησης κοκ...αλλά και η χρήση μη Στεροειδών Αντιφλεγμονοδών Φαρμάκων. Τόνισε κι αυτός την έγκαιρη προσφυγή στο Γιατρό!

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Νίκος Παντελάρος Γαστρεντερολόγος επίσης. Ανέπτυξε το θέμα Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου...διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση, πρόγνωση(N.Crohn-ελκώδης κολίτιδα). Τόνισε κι αυτός ότι ακόμα και σήμερα που έχουμε πολύ καλά διαγνωστικά μηχανήματα και γνώση εξελιγμένη, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να έρχονται ασθενείς πολύ αργά στο Γιατρό. Πρόσθεσε ότι συμπτώματα όπως νυχτερινές κενώσεις ή ακατάστατες κενώσεις πότε πολύ συχνές και πότε πολύ αραιές θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μην τις αποδίδουμε πάντοτε στο...άγχος . Πρέπει να κοιταχτούμε κι όχι να λέμε ...ότι απλώς έχουμε ευερέθιστο έντερο.

Αμέσως μετά μίλησε ο Αλέξανδρος Κουκούλης Διατροφολόγος, Διαιτολόγος με θέμα η διατροφή ως πρόληψη ή θεραπεία στα νοσήματα του πεπτικού. Ποια η θέση του διαιτολόγου, διατροφολόγου. Η ομιλία του διασαφήνισε τον τρόπο που η σωστή διατροφή όταν είναι εξατομικευμένη (γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι) μπορεί όντως να λειτουργήσει ως πρόληψη και ως θεραπεία για τα νοσήματα του πεπτικού και κατ' επέκτασιν η βάση για την υγεία μας γενικότερα...κάτι που το έλεγε και το εφάρμοζε και ο Ιπποκράτης. Τόνισε ότι η Μεσογειακή διατροφή που δεν έχει πολλά και κακά λιπαρά, ούτε πολλά μπαχαρικά που ερεθίζουν είναι σε γενικές γραμμές η καλύτερη επιλογή. Πρόσθεσε ότι τα όξινα φρούτα μπορεί να ενοχλούν το πεπτικό και ότι τα προβιοτικά όπως γιαούρτι-κεφίρ είναι απαραίτητα, αν και πολύς κόσμος που μπορεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη και τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να τα χρησιμοποιεί με προσοχή. Σύστησε επίσης 3 φορές την εβδομάδα να τρώμε ψάρι και συμπλήρωσε ότι η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι καλές πρωτε'ί'νες. Τόνισε επίσης να αποφεύγουμε το αλκοόλ και την καφε'ί'νη, τη ζάχαρη, τα τρανς λιπαρά , αλλά όπως είπε ένας δυο καφέδες ντεκαφε'ι'νέ δεν κάνουν κακό.

Στη συνέχεια μίλησε η Αγγέλα Καλλέργη Ενδοκρινολόγος με θέμα Νευροεδοκρινείς όγκοι του πεπτικού συστήματος. Είπε ότι αυτοί οι όγκοι είναι σπάνιοι όγκοι, δύσκολοι στη διάγνωση γιατί έχουν άτυπη συμπτωματολογία...συμπλήρωσε ότι το ''όπλο'' μας για να τους βρούμε είναι ο Υπέρηχος και τόνισε ότι αν ένα σύμπτωμα επιμένει δεν πρέπει να το αποδώσουμε στο άγχος και νατο ξεχάσουμε, αλλά να κινητοποιηθούμε εγκαίρως με επισκεψη στον ειδικό Ιατρό!

Ακολούθησε ο Ιωάννης Στεφανίδης Χειρουργός Επιμελητής Β' Χειρουργικής στο Γενικό Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου. Μίλησε για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέως Εντέρου. Μίλησε κι αυτός για την πρόληψη και για το πόσο σημαντικό είναι να διαγνωστεί νωρίς το νόσημα για να είναι επιτυχή τα χειρουργεία που τώρα πια σώζουν ζωές και ελαχιστοποιούν τις πιθανές μεταστάσεις. Πρόσθεσε επίσεις ότι τα τελευταία χρόνια με τόσους διαγνωστικούς ελέγχους που έχουν καθιερωθεί, ο κόσμος αφυπνίζεται και σιγά-σιγά τα νοσήματα θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αφού θα γίνονται αντιληπτά νωρίτερα.

Τέλος η Μαρία Δρίζου Ογκολόγος, μίλησε για τις Κακοήθειες του πεπτικού, για τις νέες θεραπείες, για την πρόγνωση, για την ποιότητα ζωής του ασθενή...και για τη θέση του Ογκολόγου σε όλο αυτό. Μίλησε διεξοδικά για τα νέα φάρμακα που είναι πλέον πολύ αποτελεσματικά και για την ανοσοθεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί ως διπλέτα μαζί με τη χημειοθεραπεία ή και μόνη της κάποιες φορές όταν το επιτρέπει η κλινική κατάσταση του ασθενούς και κάποιοι γλιτώνουν τις χημειοθεραπείες. ''Δεν είναι εύκολα φάρμακα τα ανοσοθεραπευτικά γιατί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργήσουν φλεγμονές οπουδήποτε...συνήθως όμως η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τη διακοπή για λίγο ή οριστικά του φαρμάκου''.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με το κοινό παρά το προχωρημένο της ώρας, πράγμα που αποδεικνύει πόσο χρήσιμες και ενδιαφέρουσες είναι αυτές οι Ενημερωτικές Ημερίδες Υγείας που πραγματοποιεί η Εταιρεία Αγωγής Υγείας Χίου και ο Γιώργος Μαρής.

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα