Κακοποίηση γυναικών: Ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσει το θύμα

Συνέντευξη στο Ράδιο "Α" της Κοινωνικής Λειτουργού του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, Κ. Κυριαζή
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 27/01/2021 - 16:28
Ηχητικό απόσπασμα: 

Ο φόβος και οι συνέπειες είναι πολλές φορές χειρότερα από τον πόνο της κακοποίησης με αποτέλεσμα θύματα που έχουν υποστεί βία ή να μη μιλούν ή να μιλούν πολύ αργότερα γι’αυτό που συνέβη, ανέφερε σήμερα από το Ράδιο «Αλήθεια» η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, Κατερίνα Κυριαζή, με αφορμή την υπόθεση της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία ήταν η απαρχή μιας σειράς καταγγελιών κακοποίησης που έγιναν αυτές τις ημέρες.

«Ποτέ δεν είναι αργά το θύμα να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια», τόνισε η κα Κυριαζή, που έχοντας χειριστεί περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, ανέφερε ότι υπήρξαν άτομα που προσήλθαν στο κέντρο για άλλο λόγο και σιγά – σιγά μέσα από τη συζήτηση ανοίχτηκαν ώστε να αποδεχθούν την βία που είχαν υποστεί.

Η ίδια μας προτρέπει να σεβαστούμε τις γυναίκες που κατήγγειλαν την κακοποίησή τους αλλά το ίδιο να κάνουμε, ως κοινωνία, και για εκείνες που δεν έχουν μέχρι τώρα βρει τη δύναμη να  παραδεχθούν το γεγονός, λέγοντας ότι τις περισσότερες φορές η ντροπή και οι ενοχές που συνοδεύουν μια κακοποίηση είναι τα δυσκολότερα συναισθήματα που καλείται να διαχειριστεί το θύμα, φοβούμενο να μιλήσει σε μια κοινωνία, όπως η δική μας, που δεν είναι ιδιαίτερα προοδευτική.

«Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο κάθε άνθρωπος αυτό που έχει δεχθεί. Αν καταλάβει ότι αυτό που δέχομαι είναι κακό και δεν μου αξίζει, τότε θα μπορέσει να περάσει στο επόμενο βήμα».

Η κα Κυριαζή υπενθυμίζει ότι όλο το 24ωρο είναι ανοιχτή η γραμμή 15900 για τα άτομα που χρίζουν ενημέρωσης και βοήθειας, ενώ μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Χίου (τηλ. 2271350040).

Σχετικά Άρθρα