Χίος, Κυριακή 29 Μαρτίου

Κοινωνία ! Ήθη και έθιμα του χθές και του σήμερα !

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 20/12/2019 - 18:54

Λόγω των εορτών τα ανάμεικτα συναισθήματα που με κυριεύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τον μήνα Δεκέμβριο κάνω συνήθως περισυλλογή και αυτοκριτική του εαυτού μου για την συμπεριφορά μου καθ'όλον τον χρόνο που πέρασε .

Έχω μάθει από μικρός να αυτοσαρκάζομαι και να ελέγχω πρώτα πρώτα τον εαυτό μου και γενικώς τον χαρακτήρα και τις πράξεις μου. Όπως δεν χαρίζομαι σε κανέναν δεν χαρίζομαι ούτε στον εαυτό μου. Αλλά όσο μεγάλη και σε βάθος αυτοκριτική και να κάνω η επικαιρότητα τρέχει με ιλiγγιώδη ταχύτητα που τα φέρνει όλα άνω κάτω !

Ανοίγοντας το διαδίκτυο, μου παρουσιάστηκαν δύο εικόνες από φωτογραφίες του παρελθόντος και σημερινές που δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και να καυτηριάσω. Λέμε πολλές φορές πως μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις αλλά μ'αυτές τις δύο μπορώ να γράψω πολλά βιβλία .

Η φωτογραφία που προβάλλεται από τον φίλο και συγχωριανό μου κάτοικο Αμερικής Στάμο του 1962 τότε δεν ήμουν στο χωριό μου αλλά στην πόλη της Χίου και φαίνεται η περιφορά των εικόνων της Μονής της Παναγίας της Πλακιδιώτισσας με τον Παπά Θεμιστοκλή ( Θεμίστο ) και τα Γυμνασιόπαιδα με τα πηλίκια καθώς και το πλήθος των πιστών με τα εξαφτέριγα και τις εικόνες,τις απομείνασες καλόγριες, που τις γνώριζα πολύ καλά, όταν έφυγα εγώ το 1959 ήταν περίπου είκοσι με την Καλλινίκη hγουμένη .

Είναι ποτέ δυνατόν τέτοιες ωραίες στιγμές που μου θύμισαν τα παιδικά μου χρόνια να μη μου προκαλέσουν δέος,νοσταλγία  και γλύκες αναμνήσεις του χωριού μας της Καλλιμασιάς της Χίου παραμονή Χριστουγέννων ;

Εν αντιθέσει με την άλλη αισχρή φωτογραφία ενός Ευρωπαϊου Πρωθυπουργού να συνοδεύει την υποτιθέμενο άνδρα γυναίκα του !

Φαντάζομαι το τί μεγάλη χαρά είχε ο πατέρας του όταν στην γέννα τού ανακοίνωσαν ότι η γυναίκα του έκανε αγοράκι.

Μπορεί μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά να μηντρελαθεί και το Σύμπαν και η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και να μην ξέρουμε πλέον τι εποχή έχουμε ;

Τι να πω τώρα μια μόνο φράση : Ανασούμπουρδου τα σκέλη κι είχα την μακριά μπλεγμένη και με την σαχλαπούτα μου κτυπώ το μαλλιαρό σου !

Δεν είναι ούτε αισχρό ούτε σόκιν, είναι ο αργαλειός και υφάντρα που κάθεται ανακούρκουδα δηλαδή σταυροπόδι και υφαίνει

! Ευτυχώς και υπάρχουν οι παλιές γλυκές αναμνήσεις και μνήμες και νιώθουμε ότι υπάρχουμε και ζούμε . Εύχομαι σ όλους τους εορτάζοντες και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς Καλά Χριστούγεννα και να δούμε μια νέα χρονιά με αισιοδοξία !

Χίος 20 Δεκεμβρίου 2019 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 10:02

 Παραμένει έφηβος, ακόμα και έχοντας κάποια σχετική ηλικία, με πάθος για τη ροκ μουσική και μάλιστα επιμελείται και ραδιοφωνική εκπομπή στην «Αλήθεια» κάθε Σάββατο.

Ο λόγος για τον μαθηματικό Μανώλη Ζούντα που είναι ο προσκεκλημένος του Δημήτρη Φρεζούλη στην εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 7 και σε επανάληψη στις 11 και στις 3 μ.μ. της Τετάρτης στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV .

 Μιλάει ακόμα και για την αγάπη του για τη διδασκαλία, το ποδόσφαιρο, τη φωτογραφία.