Κρίσιμη η κατάσταση του 29χρονου Σύρου

Πυροδοτεί η δημοσιοποιήση του βίντεο, δηλώνει η ψυχίατρος και αν. Δ/τής του Νοσοκομείου, Ελένη Βουτιέρου: Για να περιοριστούν αυτοκαταστροφικά φαινόμενα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες στις δομές και να ενισχυθεί η ιατρική - ψυχιατρική υποστήριξη
Ακούστε το ηχιτικό
Παρ, 31/03/2017 - 14:57
Ηχητικό απόσπασμα: 

Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, σε καταστολή, στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, νοσηλεύεται ο 29χρονος Σύρος πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στο Hot spot στην πρώην ΒΙΑΛ.

«Περιμένουμε μέσα στο επόμενο 24ωρο να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του. Έχει καθολικά εγκαύματα και σύμφωνα με την εκτίμηση των πλαστικών που τον εξέτασαν στον Ευαγγελισμό είναι της τάξεως του 85 με 90% και έχουν προχωρήσει σε βάθος», ανέφερε στο “Ράδιο Α” η αναπληρώτρια Δ/τρια του Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Βουτιέρου, επισημαίνοντας ότι ο αστυνομικός που τραυματίστηκε χθες, βρίσκεται και εκείνος στην Αθήνα, για εξέταση από πλαστικούς, αλλά για προληπτικούς λόγους, μιας και τα εγκαύματα που έφερε χαρακτηρίστηκαν από την ίδια ελαφρά.

Η κα Βουτιέρου, μία εκ των δύο ψυχιάτρων του Νοσοκομείου, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή τις συχνές απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, έτσι και τώρα, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ακραία ενέργεια, εκτιμώντας ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο είναι η βελτίωση των συνθηκών διαμονής στις δομές φιλοξενίας και η υποστήριξη –ιατρική αλλά και ψυχιατρική– των προσφύγων και μεταναστών. Η ίδια πιστεύει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αυτοπυρπόλησης δεν  θα έχει μιμητές, εξαιτίας του τραγικού αποτελέσματος, θεωρεί όμως ότι το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε με το περιστατικό της αυτοπυρπόλησης «πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ψυχή και το μυαλό και της χιώτικης κοινωνίας αλλά και των μεταναστών – προσφύγων».

Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξή της.

Το φαινόμενο των αυτοκτονιών

“Και στο παρελθόν είχα αναφερθεί και μας είχαν απασχολήσει οι πολλές απόπειρες που είχαν γίνει και κάποιες από αυτές οφείλονταν πραγματικά σε κάποιο σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ήταν χειριστικές, δηλ. σαν αντίδραση στην καθυστέρηση ή για να διεκδικήσει κάτι αυτός που προκαλούσε κακό στον εαυτό του. Αυτό που είχαμε προσπαθήσει να δούμε –γιατί και σαν φαινόμενο μας είχε προβληματίσει– σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με την Ελληνική Ψυχιατρική  Εταιρεία και την Ψυχιατροδικαστική και είχαμε κάνει και ενημερώσεις, ήταν να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και με ποιο τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε αυτόν τον τρόπο της απόπειρας, γιατί δυστυχώς υπήρχαν και πολλοί που μετά από μια τέτοια απόπειρα έπαιρναν το πολυπόθητο χαρτί, διότι πήγαιναν για νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική.”

 

Μοναχικός τύπος ο 29χρονος Σύρος

 

“Ο συγκεκριμένος είχε έρθει πριν από μία εβδομάδα, επομένως δεν είχε ολοκληρωθεί ούτε το πρώτο στάδιο καταγραφής. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μοναχικός. Ενδεχομένως να υπήρχε ένα ψυχιατρικό πρόβλημα για το οποίο δεν είχε ζητήσει βοήθεια και δεν του είχε δοθεί και καμία βοήθεια. Προσπαθήσαμε να δούμε αν υπάρχουν συγγενείς, αν υπάρχουν άνθρωποι που τον γνώριζαν, αλλά δεν βρήκαμε. Ποιος ξέρει σε τι ψυχική κατάσταση βρέθηκε για να βάλει φωτιά τελικά και να καταλήξει σ’ αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα...”

 

Πυροδοτεί η δημοσιοποίηση του βίντεο

 

“Και ως ψυχίατρος θα ήθελα να πω ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ενημέρωση αλλά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στον ήδη επιβαρυμένο προσφυγικό πληθυσμό της Χίου αλλά και στο πανελλήνιο. Μίλησα χθες με ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα διότι όταν είδαν αυτό το βίντεο αυτό που είπαν ήταν ότι ήταν αποτρόπαιο. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλονται τέτοιες εικόνες και πραγματικά είναι κάτι που πέρα από το γεγονός, που μας συγκλόνισε, θεωρώ ότι μ’ αυτόν τον τρόπο είναι σαν πυροδοτήσαμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ψυχή και το μυαλό και της χιώτικης κοινωνίας αλλά και των μεταναστών – προσφύγων.”

 

Δεν νομίζω να υπάρξουν μιμητές

 

“Πριν από λίγο καιρό απόπειρες με άλλους τρόπους μεταφέρονταν στην Αθήνα. Για παράδειγμα, υπήρχε ένα συχνό φαινόμενο δια απαγχονισμού και αυτό έγινε όταν κάποιος που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο μέρες μετά έστειλε selfie από το εξωτερικό και από εκεί και πέρα μιμήθηκαν κι άλλοι για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Πιστεύω ότι αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη που υπήρχε σ’ αυτήν την περίπτωση θα αποτρέψει άλλους μετανάστες να προβούν σ’ αυτήν την ενέργεια.”

 

Ζητούμενο η βελτίωση των συνθηκών στις δομές και η ψυχιατρική υποστήριξη

 

Στο ερώτημα πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, η κα Βουτιέρου απάντησε:

“Θα πρέπει να δούμε τις συνθήκες διαμονής, όχι μόνο στη ΒΙΑΛ, αλλά ακόμα περισσότερο στη Σούδα. Θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι και ως Χίος και ως Ελλάδα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καταλληλότερες συνθήκες φιλοξενίας οι οποίες να παρέχουν περισσότερη ασφάλεια. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι αν κάποιος αποφασίσει να βάλει φωτιά στον εαυτό του και να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, με ποιο τρόπο θα μπορούσε κανείς να αντιδράσει για να αποτρέψει αυτό το περιστατικό ή να μην επεκταθεί; Άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από χώρες που οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι ένα γεγονός, επομένως, πέρα από το να διαμορφώσουμε συνθήκες για να τους υποστηρίξουμε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει κανείς.

Χρειάζεται επίσης να δημιουργηθεί το υποστηρικτικό εκείνο περιβάλλον στις δομές φιλοξενίας, όσον αφορά την ιατρική αλλά κυρίως την ψυχιατρική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών”, σημείωσε η κα Βουτιέρου θυμίζοντας ότι το Νοσοκομείο έχει μόνο 2 ψυχίατρους.

Σχετικά Άρθρα