Κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το Λιμεναρχείο σε ένα χρόνο!

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 21/12/2021 - 16:14

Με τη  συμβασιοποίηση χθες του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του λιμεναρχείου Χίου και της εγκατάστασης σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση ώστε λιμεναρχείο  σε ένα χρόνο να μετατραπεί σε κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Αντιδήμαρχος Γ. Ξενάκης, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν της τάξεως των 530.000 ευρώ και με την έκπτωση το ποσό που θα πληρωθεί ανέρχεται στα 360.000 ευρώ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του  INTERREG V-A Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020.

Στο κέλυφος του κτιρίου θα γίνει ενισχυμένη μόνωση, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, ενώ ειδική μόνωση θα τοποθετηθεί και στην οροφή.

Αλλαγές θα γίνουν και στα κουφώματα, ενώ η κεντρική θέρμανση πετρελαίου, θα αντικατασταθεί με αντλίες θερμότητας, με ψυκτικό μέσο τον αέρα για τη θέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες και το νερό της θάλασσας, το καλοκαίρι, για να επιτυγχάνεται η ψύξη. 

Θα υπάρξει σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τόξων και αποθήκευσης ρεύματος μέσω μπαταριών λιθίου.

Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθεί σταθμός  φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με ένα φορτιστή ταχείας φόρτισης και έναν απλής, στους οποίους θα φορτίζεται το ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο  που θα αγοραστεί για το Λιμεναρχείο, αλλά και τα αυτοκίνητα του κοινού. Θα τοποθετηθούν φωτιστικά Led, ενώ το νέο κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης θα γίνεται με fancoils. 

Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το κτίριο θα έχει πλήρη και αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση της ενεργειακής λειτουργίας του, ανέφερε ο κος Ξενάκης.

 

xekina_i_energeiaki_anavathmisi_toy_limenarheioy_hioy

Σχετικά Άρθρα