"Λουκέτο" στο κατάστημα της Eurobank στο λιμάνι

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Παρ, 21/01/2022 - 15:12

Την πορεία κι άλλων τραπεζών στη Χίο που μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων τους ακολουθεί η Eurobank, η οποία πανελλαδικά αποφάσισε να κλείσει 25 καταστήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο στο λιμάνι της Χίου.

Όπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι με εξαίρεση τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Δωδεκανήσων και Χανίων στους οποίους οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν σε γειτονικά καταστήματα, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές θα δοθούν εναλλακτικές λύσεις και ιδιαίτερα κίνητρα για όσους  επιλέξουν να μετακινηθούν σε καταστήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Συλλόγου  Εργαζομένων Eurobank Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που διαφωνούν με την συγκεκριμένη απόφαση θεωρώντας ότι το κλείσιμο καταστημάτων αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία, αποδυναμώνει την δυνατότητα εξυπηρέτησης της πελατείας και κλονίζει την προβολή της τράπεζας:

"Η τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε το κλείσιμο 25 καταστημάτων, συγκεκριμένα: 6 καταστήματα στην Αττική, 3 στο νομό Θεσσαλονίκης και 16 στην Περιφέρεια.

Στο Δήμο Χίου κλείνει το ένα από τα δύο κατάστημα της Τράπεζας (312 Λεωφ. Αιγαίου).

Μετά από μία δεκαετία κρίσης και εν μέσω πανδημίας η Eurobank συνεχίζει στην λογική της συρρίκνωσης, της περικοπής του κόστους και της επίτευξης κερδών.

Η πρακτική της μαζικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία, αποδυναμώνει την δυνατότητα εξυπηρέτησης της πελατείας και κλονίζει την προβολή της τράπεζας. Η διοίκηση της Τράπεζας πρέπει να αντιληφθεί τις σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών καθώς και στην ποιότητα εξυπηρέτησης της πελατείας. Το 30% της πελατείας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης.

Στην Ελλάδα ένα κατάστημα αντιστοιχεί σε 6.298 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι ένα κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους.

Στην Ελλάδα ένας τραπεζοϋπάλληλος αντιστοιχεί σε 324 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 188 κάτοικοι. Στον εν λόγω δείκτη η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Το δίκτυο της τράπεζας Eurobank έχει ήδη συρρικνωθεί κατά την τελευταία δεκαετία σχεδόν κατά 50%.

Το κλείσιμο καταστημάτων δημιουργεί συνθήκες πίεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους υπαλλήλους της Τράπεζας.

Οι τράπεζες τα περασμένα χρόνια ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές από κρατικά κονδύλια. Οφείλουν λοιπόν, να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης, να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την εθνική μας οικονομία και ιδιαίτερα δε την περιφέρεια. Οφείλουν να μην επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης κόστους αλλά να λάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και στην οικονομία.

Λογικές αντιπαράθεσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους δεν ωφελούν."

 

Σχετικά Άρθρα