Με τον Υπ. Οικονομικών συζήτησαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης

"Σε καλό κλίμα η συζήτηση" , ανέφερε ο Κώστας Βεζέρης
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 10/02/2021 - 13:35

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της estiasigreece με το Οικονομικό Επιτελείο παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου καταστημάτων εστίασης Χίου Κωστα Βεζέρη.

Ο κ Βεζέρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την συζήτηση καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός οικονομικών άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα καταστήματα εστίασης η πανδημία, αλλά και τα αιτήματα των ιδιοκτήτων.

Η estiasigreece στην σχεδόν 2ωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έθεσε ως προτεραιότητα την επόμενη μέρα και τον εξορθολογισμό του κλάδου συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω:

• Μοντέλο οικονομικών πινάκων μη βιωσιμότητας του κλάδου σε κανονικές συνθήκες.

• Επιμέρους στρεβλώσεις του τρόπου ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω του προγράμματος των Επιστρέπτεων Προκαταβολών (αφαιρούνται τα 534.00€ της αναστολής σε εργαζόμενους που απασχολούνται περιστασιακά και έχουν ελάχιστες πραγματικές απολαβές).

• Η ενίσχυση των εργαζομένων που ορθά γίνεται ΔΕΝ είναι ενίσχυση των επιχειρήσεων .

• Πολλές μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερα ποσά οι ιδιοκτήτες - συνέταιροι όταν δεν απασχολούν προσωπικό και ενισχύονται μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων.

• Στο θέμα των μισθώσεων του Αιγιαλού, ανακοινώθηκε πως θα βγει η ΚΥΑ με μειωμένες χρεώσεις λόγω της πανδημίας , μέσα στον Φεβρουάριο και πως θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου το προσεχές διάστημα.

• Στις επαγγελματικές μισθώσεις και στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με μισθώσεις που λήγουν μέσα στην πανδημία ζητήθηκε η απαγόρευση εξώσεων και παράταση αυτών τουλάχιστον για ένα χρόνο.

• Στις νέες εταιρείες θα έχουν πλέον αναφορά σε ενεργό ΚΑΔ στις 04/01/2021 και θα αφορά τόσο τις απαλλαγές ενοικίων όσο και τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Το πρόγραμμα της ενίσχυσης των Παγίων συμφωνήθηκε πως είναι ένα πρόγραμμα σε σωστή κατεύθυνση και δικαιότερο αφού ενισχύει κατά περίπτωση και όχι οριζόντια. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του όπως και τους πόρους που θα είναι συνολικά διαθέσιμοι.

Αποτυπώθηκε η τεράστια επιβάρυνση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και αυτής του 5% κέντρα διασκέδασης .

Η estiasigreece θα συνεχίσει να στοχεύει στον ρεαλισμό και στην ουσία για την διάσωση και τον εξορθολογισμό του κλάδου.

 

se_kalo_klima_i_syzitisi_me_ton_hristo_staikoyra

Σχετικά Άρθρα