Μια νέα σύζυγος, μητέρα, επιχειρηματίας, με «άλλο μάτι»

Η ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΛΙΚΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV»
Δευ, 07/11/2022 - 10:54
Η Κάλλια Καλίκα με την Ευγενία Κώττη

Είναι μόλις 28 χρόνων, σύζυγος και μητέρα ενός αγοριού μόλις 15 μηνών. Είναι σχεδιάστρια, πατρονίστ, μοδίστρα, πωλήτρια και αυτοαπασχολούμενη επιχειρηματίας. Είναι η φιλοξενούμενη της Ευγενίας Κώττη, στη σημερινή εκπομπή της «Αλήθεια TV», "Η Επικαιρότητα με άλλο μάτι" (κάθε Δευτέρα 8 & 12 μ.μ. και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 4 μ.μ.). Η Κάλλια Καλίκα, διατηρεί το ομώνυμο ατελιέ στα Νένητα, αλλά μιλάει με αξιοθαύμαστο θάρρος για θέματα ταμπού, ειδικά σε μικρές κοινωνίες, που αφορούν τη γυναίκα, την έμφυλη βία, την αποδοχή σε κάθε διαφορετικότητα, αλλά την προσβολή της γυναίκας μέσα από τηλεοπτικά ριάλιτι.

Από μικρή έκοβε και έραβε ρούχα για τις κούκλες της, για εύσωμες κόντρα στα πρότυπα της εποχής που μεγάλωσε. Η καλλιτεχνική φλέβα που υπήρχε στην οικογένεια την οδήγησε, αν και πέρασε σε σχολή γραφιστικής, στο να πάρει τα πρώτα μαθήματα ραπτικής στο ΦΑΡΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ. Όταν οι άλλες συμφοιτήτριές της δεν είχαν πάρει ακόμη το πτυχίο εκείνη τόλμησε να μπει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, ως αυτοαπασχολούμενη επιχειρηματίας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εν μέσω πανδημίας συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά και να το κάνει παρότι είναι σύζυγος, μητέρα και όπως έχει διαπιστώσει, δεν έχει την αναγκαία στήριξη από την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά ως μητέρα ενός μικρού παιδιού, δεν θα μπορούσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, αν δεν είχε την αμέριστη βοήθεια από την πατρική της οικογένεια και του συζύγου της.

Ξεχωριστά αναφέρεται ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, η αυτοαπασχολούμενη νέα μητέρα δούλευε μέχρι μια εβδομάδα πριν τη γέννα και αναγκάστηκε να επιστρέψει πολύ σύντομα μετά γιατί ήταν η περίοδος γάμων. Στην ουσία, όπως είπε, η Πολιτεία δεν μεριμνά για τη στήριξη της αυτοαπασχολούμενης μητέρας, όπως εκείνων στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Μια αδικία που οφείλει να αποκατασταθεί. Η κυρία Κάλλια Καλίκα, όπως είναι αυτονόητο, έχει άποψη για τη σχέση μόδας και γυναίκας. Πιστεύει ότι πρέπει πρώτα μια γυναίκα να γνωρίσει τον εαυτό της και ύστερα το νυφικό ή κάθε ρούχο της.

Είναι ενάντια στην ομοιομορφία που επιβάλλει η μόδα και τονίζει ότι τα ρούχα πρέπει να ταιριάζουν στην προσωπικότητα κάθε γυναίκας, είτε είναι αυτό που επιτάσσει η μόδα κάθε εποχής. Μια νέα γυναίκα με άποψη για τον επαγγελματικό χώρο που κινείται, που όπως όλοι οι συνάδελφοί της έχει πληγεί από την ακρίβεια. Αντικρούει την άποψη που εκφράζουν μερικοί καταναλωτές ότι η αγορά της Χίου είναι ακριβή. Υπάρχουν καταστήματα και επιλογές εντός της χιώτικης αγοράς προσιτές από όλους. Το να αναζητήσουν νυφικά, βαφτιστικά ή επίσημα ενδύματα στην Αθήνα ή στην Τουρκία, κατά τη γνώμη της πλήττει την κλειστή οικονομία του νησιού, άρα όλους μας... Ως σχεδιάστρια μέχρι να παραδώσει τις παραγγελίες της εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά αγαπά τόσο τη δημιουργική πλευρά του επαγγέλματός της, ώστε ακόμη και τώρα θα σπουδάσει σε ιδιωτικό ΙΕΚ, για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Ως νέα γυναίκα και μητέρα θλίβεται βαθύτατα για τις ειδήσεις για κάθε μορφής βία στις γυναίκες, στα παιδιά, σε κάθε διαφορετικό ή αδύναμο. Προτρέπει όλες, κάθε έναν που δέχεται βία, να τολμήσει να μιλήσει ακόμη και σε μικρές κοινωνίες. Πιστεύει ότι η πραγματική καλλιέργεια του ανθρώπου, μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της έξαρσης έμφυλης βίας, γενικά να αντιπαραταχθούν στις "μεσαιωνικές" αντιλήψεις που επικρατούν στην κοινωνία, ακόμη και στις μέρες μας. Μια ταλαντούχα, νέα σύζυγος και μητέρα, που τόλμησε να μιλήσει γι’ αυτά που συνήθως συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες...

Σχετικά Άρθρα