Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την μάχη της Κρήτης

Δευ, 01/06/2020 - 18:10

 

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στραμμένη σ’ ένα νησί, με το οποίο μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί χιλιετιών. Σ’ ένα νησί που 79 χρόνια πριν έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην εποποιία της Ελληνικής Ιστορίας, με τη Μάχη της Κρήτης να αποτελεί κομβικό σημείο στην έκβαση για την έναρξη των νικητήριων αγώνων και της Λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Μιας Μάχης - συμβόλου θάρρους, τόλμης, αντίστασης, ηρωισμού και αυτοθυσίας για τις υπέρτατες Ελληνικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας.

Με την μακραίωνη παράδοση Αντίστασης σε κάθε κατακτητή και το αδούλωτο πνεύμα τους οι Κρήτες, με τη συνεργασία των συμμαχικών δυνάμεων, υπερασπίστηκαν με παλλαϊκή  αντίσταση, τη γη που τους γέννησε, αναδεικνύοντας σε σύμβολο την κρητική λεβεντιά και αφήνοντας άφωνη την οικουμένη.

Βαρύ το τίμημα της αψήφισης της τρομερής ισχύος των Γερμανών αντιπάλων που πλήρωσαν τα αδέρφια μας, τα οποία πολέμησαν με επίγνωση των συνεπειών της ηρωικής πράξης τους, αλλά και με βαθιά χαραγμένο στο νου και στην καρδιά τους το χρέος τους να υπερασπισθούν με κάθε θυσία, ατρόμητοι στη λάμψη του μαχαιριού του επιδρομέα, τον τόπο των προγόνων τους.

«Χωρίς νεκρούς η λευτεριά, ζάλο η παντέρμη δεν κάνει γιατί εκείνη βρίσκεται, στου τουφεκιού την κάνη», έγραψε ο ποιητής.

Αν και η φετινή συγκυρία δεν επέτρεψε στο Σύλλογο Κρητών Χίου, με τον οποίο ανοίγουμε ένα  κύκλο συνεργασίας, να τιμήσει όπως άρμοζε τη Μνήμη των ηρωικών πεσόντων Κρητών στην ηρωική εκείνη Μάχη, θεωρούμε υποχρέωση μας να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, έστω και δια των λόγων, όλους εκείνους που με την απαράμιλλη γενναιότητά τους μας υπενθυμίζουν τις δικές μας ευθύνες, ιδιαίτερα στους αβέβαιους και επικίνδυνους καιρούς μας, για την προστασία των δημοκρατικών αξιών και την ειρήνη που πρεσβεύει το διεθνές δίκαιο.

Αιωνία τους η μνήμη! Αθάνατοι!

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ με σεβασμό.

Παντελής Μπουγδάνος, Αντιπεριφερειάρχης Χίου

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 15/07/2020 - 11:04

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες μουσικοί καθώς μετά την πολύμηνη… αργία που βίωσαν ήρθε και η απαγόρευση των πανηγυριών για να δώσει την χαριστική βολή στο εισόδημα τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Χίου Κώστα Μπογιατζή, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς, εκτός από την ανεργία που βιώνουν, υπάρχει και ο αποκλεισμός τους από  τα επιδόματα που άλλοι επαγγελματίες λόγω της πανδημίας έχουν εισπράξει.

«Το σύστημα για να δώσει επιδόματα ζητά συλλογική σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους επαγγελματίες μουσικούς που όμως  δεν υφίσταται στον κλάδο μας καθώς οι περισσότεροι κάνουν συμβάσεις σαββατοκύριακου για να δουλέψουν στα μαγαζιά», ανέφερε ο κ Μπογιατζής συμπληρώνοντας ότι ο αγώνας τους ως σωματείο για το επίδομα συνεχίζεται.

Παράλληλα, όπως ο ίδιος ανέφερε, η απαγόρευση των πανηγυριών ήρθε να δώσει την χαριστική βολή, καθώς μετά από την πολύμηνη ανεργία κάποιοι έβλεπαν μια μικρή διέξοδο μιας και μετά το καλοκαίρι η κατάσταση διαφαίνεται ακόμη δυσκολότερη.

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση των πανηγυριών χωρίς να εξετάζει τα διαφορετικά δεδομένα που υπάρχουν στα νησιά και τα χωριά καθώς τα άτομα που μαζεύονταν ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με τα αστικά κέντρα και μπορούσε να επιβάλει μέτρα τήρησης αποστάσεων και όχι να προχωρήσει στην κάθετη ακύρωση», τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Μουσικών Χίου.