Μύθοι και πραγματικότητα για τα εμβόλια κατά της covid-19

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
Σάβ, 20/03/2021 - 19:49
Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «εμβόλια Covid-19 - μύθοι και πραγματικότητες» του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Ο πρόσφατος θόρυβος που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη, σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της covid-19, αλλά και η μειωμένη προσέλευση το τελευταίο διάστημα πολιτών για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους στο νησί μας αποτέλεσαν την αφορμή οργάνωσης, από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου της Χίου, μίας διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «εμβόλια Covid-19 - μύθοι και πραγματικότητες», με επίτιμο καλεσμένο ομιλητή τον κ. Γρηγόρη Γεροτζιάφα καθηγητή Αιματολογίας, Διευθυντή Κέντρου Θρόμβωσης και Αιμόστασης Tenon-Saint Antoine University Hospital Sorbonne University Paris.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Μαρτίου 2021, μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τη σελίδα του Ιατρικού Συλλόγου στο fb και συμμετείχαν ακόμη η κα Πένυ Ζώρζου Διευθύντρια Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος του Γ.Ν.Ν. Χίου, ο κ. Ηλίας Φύλλας ιδιώτης ειδικός Παθολόγος, ενώ συντόνισε ο κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος Διευθυντής Γενικός Ιατρός Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Πυργίου.

Ο καλεσμένος ομιλητής έλυσε, δια των δημοσιογράφων, απορίες των πολιτών, αλλά απάντησε και σε ερωτήματα των γιατρών καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων όχι μόνο σχετικά με τα εμβόλια αλλά και γενικότερα για την πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα πάνω από ένα χρόνο τώρα. Της ομιλίας του κ. Γεροτζιάφα προηγήθηκε η παρουσίαση της τοπικής εικόνας από την κα Πένυ Ζώρζου και τον κ. Ηλία Θεοδωρόπουλο.

Τα σημαντικά που μπορούμε να συγκρατήσουμε, αφού ολόκληρη την εκδήλωση θα μεταδώσει σε δύο μέρη η «Αλήθεια TV» τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην εκπομπή Χιοσκόπιο (8 και 12 το βράδυ), είναι τα εξής:

• Τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού (SARS-Cov-2) δεν ελέγχονται για την ασφάλεια αλλά για την αποτελεσματικότητά τους. Οι κλινικές δοκιμές που έγιναν σε χιλιάδες ανθρώπους το διασφαλίζουν αυτό, παρότι αποδεδειγμένα σε πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων πυροδοτούν -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- κάποια από τα συμπτώματα που θα προκαλούσε η ίδια η ασθένεια, αλλά πιο ελεγχόμενα. Μάλιστα αυτό ο κ. Γεροτζιάφας δεν το θεωρεί παρενέργεια, αφού σαν τέτοια για τους επιστήμονες είναι η αλλεργία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε όσους εμφανίστηκαν θρομβώσεις, για παράδειγμα, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, ενώ αν νοσούσαν από covid-19 και τις εμφάνιζαν πολλοί θα πέθαιναν.

• Τα εμβόλια βγήκαν γρήγορα γιατί, λόγω πανδημίας, υπήρξαν οι τέσσερεις απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία τους: η εμπειρία, η χρηματοδότηση, η μείωση της γραφειοκρατίας και ο μεγάλος αριθμός ασθενών.

• Και σε αυτά τα εμβόλια κυριαρχεί το όφελος σε σχέση με τις, όχι συχνές, παρενέργειες, οι οποίες και τοπικά και πανελλαδικά και παγκόσμια καταγράφονται.

• Η τεχνολογία mRNA μπορεί να εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε εμβόλια αλλά χρησιμοποιείται στην ιατρική και φαρμακευτική τεχνολογία εδώ και 15 χρόνια.

• Η διάρκεια της ανοσίας που δημιουργούν τα εμβόλια είναι ακόμη υπό διερεύνηση, όπως υπό διερεύνηση είναι οι μεταλλάξεις του ιού, η ανθεκτικότητά τους, αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν την ασθένεια κ.ά.

• Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα με το νέο κορωνοϊό, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη και εμβολιασμού και τήρησης όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ακόμη και μετά από αυτόν.

• Για να επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα πρέπει να εμβολιαστεί το 60 με 80% του πληθυσμού. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε όλο τον κόσμο διαφορετικά οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι που θα ταξιδέψουν πάλι είναι εν δυνάμει διασπορείς της ασθένειας.

• Η πανδημία για να αντιμετωπιστεί πλέον χρειάζεται τη συνεργασία όλων, πολιτών-υγειονομικών, κρατικών υποδομών-ιδιωτικού τομέα, εκκλησίας και κάθε φορέα. Χρειάζεται ακόμη και εκπαίδευση πολιτών και υγειονομικών.

Ενδιαφέρουσες τέλος ήταν οι πληροφορίες που έδωσε ο προσκεκλημένος ομιλητής για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Γαλλία, είτε σε πολιτικό είτε σε ιατρικό επίπεδο, αλλά και η άποψή του για τους αρνητές γιατρούς του εμβολίου. «Πρέπει να τους πείσουμε με επιστημονικά επιχειρήματα», είπε χαρακτηριστικά, με την κα Ζώρζου να σημειώνει ότι είναι ανεπίτρεπτο ο γιατρός να εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς, γιατί περί αυτού πρόκειται όταν αρνείται να εμβολιαστεί.

Σχετικά Άρθρα