Ναυτικό Πάσχα με... καζαμία ονειροκρίτη

Γράφει ο Δημήτρης Τσεσμετζής
Παρ, 07/05/2021 - 09:29

Τα πήρε στο κρανίο ο καπετά Μιχάλης Λεμονιάδης από τα Θυμιανά, όταν του δήλωσαν παραίτηση (αίτημα επαναπατρισμού) για την παραμονή του Πάσχα, δύο Χιώτες και δύο ξένοι. (Όταν λέγαμε "ξένοι" εκείνη την εποχή, μέσα σε Χιώτικο βαπόρι, δεν εννοούσαμε Φιλιππίνια - που δεν υπήρχαν τότε, αλλά και να υπήρχαν ήταν σκαρφαλωνένοι στα δέντρα και εκοβαν μπανάνες - αλλά Έλληνες, μέλη πληρώματος εκτός Χίου!).

"Ρε δεν ντρεπόσαστε, θέλετε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο! Θα πάρετε τους ανθρώπους από την αγκαλιά της γυναίκας τους Μεγάλο Σάββατο; Να κάνετε Πάσχα εσείς και να κλαίνε οι άλλοι; Γιατί όταν σας ρώτησα, αν είναι κάποιος να φύγει να το δηλώσει, ώστε να έφευγε από το προηγούμενο Πόρτο, δεν είπατε τίποτα";

Τίποτα, αυτοί επέμεναν. Θυμάμαι τότε εκτός του καπετάνιου κι εμένα, ήταν μέσα αρκετοί Χιώτες, από τους οποίους θυμάμαι μόνο το συγχωρεμένο ασυρματιστή μας Μανδάλα Κυριάκο από τα Θυμιανά, που έμενε στα Λιβάδια, τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Ρε από το Βροντάδο, δύο μηχανικούς Συρήμη(ς)-δες από τους Ολύμπους και κάποιος Ξύδας, μάγειρας από τον Κάμπο.

Εμείς τότε, όλα τα πλοία, είχαμε ξένα ημερολόγια που έδειχναν μόνο το Πάσχα των καθολικών. Οπότε τους ρωτάει ο καπτά Μιχάλης. "Και πότε με το καλό έχουμε Πάσχα;" - Στις 30 Απρίλη, του λένε. "Και που το ξέρω εγώ; Έχετε κάτι που να το γράφει";

Τρέχει ο ασυρματιστής και του φέρνει τον ΜΕΓΑ ΚΑΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΚΡΊΤΗ! Άλλος του έφερε ένα ημερολόγιο της... ΔΟΞΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ! Και τρίτος ένα ημερολόγιο που κάθε μέρα έγραφε από πίσω ποιηματάκια! Τα σνομπάρισε όλα και είπε γελώντας ειρωνικά.

"Εγώ με ονειροκρίτες και καζαμίες δεν κάνω Πάσχα. (Άκου, όταν θα δεις αγελάδα στον ύπνο σου, θα γεννήσεις κοριτσάκι!) Θα κάνουμε Πάσχα με το επίσημο Ναυτικό Αλμανακ και την Εαρινή Ισημερία. Πήγαινε καπτά Δημήτρη και βγάλε πότε έχουμε Πάσχα." (και μου κλείνει κρυφά το μάτι).

Πάω στη Γέφυρα και με το γνωστό τρόπο που οι περισσότεροι γνωρίζετε, δηλαδή ότι, "Το Πάσχα γιορταζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή Ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου."

Βέβαια την λεπτομέρεια ότι ολα αυτά υπολογιζοντε με το παλαιό ημερολόγιο δεν την γνώριζαν και έτσι τους έφαγα τις 13 μέρες διαφορά που έχουμε με τους παλιοημερολογίτες, όπως ήθελε και ο καπετάνιος.

Το τι έγινε τις επόμενες μέρες μέχρι να φτάσουμε στο λιμάνι SEVEN ISLANDS του Καναδά δεν περιγράφεται... Συνέχεια ο Κυριάκος ο μαρκονης έπαιρνε σειρά στο "Αθήνα ράδιο" και όλοι ρωτούσαν τους δικούς τους, πότε έχουμε Πάσχα; Και ο καπετάνιος να βγάζει αναξιόπιστες όλες τις πηγές. Τι ημερολόγια του Λαίλαπα, του Άρη Καμπου και του Βαρβασιακού! Όλα φυσικά στην πλάκα αφού το γραφείο είχε βρεί τελικά αντικαταστάτες.

Ο Ποσειδώνας όμως είχε άλλη γνώμη. Δύο απανωτά STORM μας έκαναν να φτάσουμε Πάσχα μεσημέρι , με αποτέλεσμα οι 2 από τους 4 που ήταν να φύγουν, επειδή έχασαν το Πάσχα, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο πλοίο και οι άλλοι δύο παρακαλεσαν τον καπετάνιο να πει στο γραφείο να στείλουν τους αντικαταστάτες τους την επομένη του Πάσχα, ώστε και αυτοί να κάνουν Πάσχα στο πλοίο και όχι σε κάνα αεροδρόμιο και οι αντικαταστάτες τους να κάνουν με τις οικογένειες τους!

Στη φωτογραφία θα δείτε ότι παλιά είχαμε μόνο ένα σκούρο (Ινδό ή Αιγύπτιο) και αυτόν τον είχαμε ειδικότητα... ψήστη! Σε άλλη φωτογραφία που είναι πρόσφατη, στους 20 ξένους οι... 22 είναι Φιλιππινέζοι! Μόνο ο πλοιοκτητης είναι Έλληνας!

(Είναι τόσο ευσπλαχνικοί, καλοί και φιλέλληνες μερικοί πλοιοκτήτες, που δεν ναυτολογούν Έλληνες, με αποτέλεσμα, όταν το σαπάκι τους βουλιάξει αύτανδρο, να μη χαθεί ούτε μία Ελληνική ψυχή!) Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις από κάτι μικρές και "φτωχές" κυρίως εταιρείες, που βάζουν 7-8 Έλληνες και το κυριότερο Έλληνες μαγείρους, εμπειρότατους αφού είναι όλοι κοντά στη σύνταξη και τους αντικατέστησαν οι "μεγάλες" (στα νούμερα) εταιρείες με Φιλιππινέζους, μη δίνοντας τους την δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη! Και έτσι τρώμε και μελιτζάνες ιμάμ και... παπουτσάκια (!) και κυρίως δεν τρώμε σκύλους για γουρουνάκια.

 

Σχετικά Άρθρα