Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην Χίο τον Σεπτέμβριο

Σάβ, 31/07/2021 - 09:41

Λίγες λεπτομέρειες απομένουν ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να οριστικοποιηθούν οι ακριβείς ημερομηνίες της επίσκεψης τον Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιφοφόρου στο νησί μας, που προσδιορίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

Το ταξίδι θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, αφού ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι φιλοξενούμενος Ομογενούς στις ΗΠΑ από την Κοινή, με γνωστή φιλανθρωπική ενισχυτική δράση προς το Φανάρι και φυσικά θα έχει και προσκυνηματικό χαρακτήρα, για τον οποίο έχει ενημερωθεί ήδη ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Ήδη στελέχη της Χιακής Ομογένειας έχουν ρυθμίσει λεπτομέρειες του ταξιδιού, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί οπότε και θα ανακοινωθεί επισήμως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρυνιάδης, γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1967 στο Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως.

 

Φοίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε με άριστα το 1991.

 

Το 1993 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης.

 

Το 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και εν συνεχεία διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα Υπογραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Το 1996-7 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.

 

Δίδαξε για ένα εξάμηνο το 2004 στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου σταυρού Βοστώνης ως επισκέπτης καθηγητής. Τον Μάρτιο του 2005 ύστερα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέλαβε τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Εξελέγη ομόφωνα το 2009 Αναπληρωτής Καθηγητής Συμβολικής και Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, στη Θεολογικής Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ορίστηκε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης.

 

Το 2018 στον ίδιο χώρο όπου στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης συνεδρίασαν οι καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να εκλέξουν τον κ. Ελπιδοφόρο τακτικό καθηγητή.

 

11 Μαϊου του 2019 ο Σεβασμιώτατος Ελπιδοφόρος εξελέγη ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Σχετικά Άρθρα