Ο Επίσκοπος Ιωακείμ Αρχοντός, "Με αφορμή το '21" στην ΑΛΗΘΕΙΑ

Δευ, 26/07/2021 - 07:49

Στα πλαίσια της σειράς εκπομπών στην τηλεόραση της "Αλήθειας", με τίτλο "Με αφορμή το '21", την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Παύλος Καλογεράκης, προσκεκλημένος αυτήν την Τετάρτη 28/7 (ώρα 8μ.μ.), είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνιάδος και Βοηθός Επίσκοπος Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου και επί πολλά χρόνια εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Φραγκομαχαλά κ. Ιωακείμ Αρχοντός.

Συζητούν το θέμα:  «Η Θρησκευτική και κοινωνική ζωή των Ψαρών πριν την Επανάσταση και η συμβολή Των Ψαριανών στον Αγώνα».

Γίνεται αναλυτική αναφορά στην οικονομική κατάσταση του Νησιού με τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με χιώτικες οικογένειες εμπόρων και ναυτικών, όπως οι οικογένειες Ράλλη και  Καλβοκορέση. Συζητούν για την πολιτισμική ανάπτυξη και των πλούτο που καταφαίνεται στα απομεινάρια και τα λείψανα των σπιτιών της εποχής εκείνης. Συζητούν για τον σημαντικότατο στόλο καϊκιών που δημιούργησαν οι Ψαριανοί και τα οποία μετάφεραν εμπορεύματα σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου, από την Μασσαλία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Δημιούργησαν μία άρτια δημοκρατική οργάνωση μιας μεσοαστικής κοινωνίας.

Σημαντικά παραδείγματα ενδιαφέροντος και αγάπης για το Νησί τους είναι η αρχιτεκτονική αρτιότητα και η διακόσμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου αλλά και η ζωντάνια λειτουργίας του ιστορικού Μοναστηριού στο βόρειο άκρο του Νησιού. Στον Αγώνα της απελευθέρωσης οι Ψαριανοί κατέθεσαν όλο το βιος τους και τις ζωές τους.

Το «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν ήταν απλώς σύνθημα, ήταν τρόπος ζωής. Δεν τους κατέβαλε ούτε η ολοσχερής καταστροφή του Νησιού τους από τους αιμοσταγείς Τούρκους. Σημερινή ευχή και προτροπή του Επισκόπου προς το ελληνικό κράτος είναι να ρίχνει μια παραπάνω ματιά φροντίδας στα προβλήματα της ιδιαίτερης Πατρίδας του.

Να σημειωθεί ότι η εκπομπή παρουσιάζεται σε επανάληψη την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 29/7 στις 4μ.μ.

Σχετικά Άρθρα