Χίος, Πέμπτη 4 Ιουνίου

"Ο καλύτερος τσοπάνος είναι το… φαϊ "

Συνομιλώντας με τον Κτηνοτρόφο Πέτρο Μαθιούδη
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 15/03/2020 - 23:49

Τις ημέρες του… Αίπους των ΜΑΤ, όλοι είχαν να αγωνιστούν και παράλληλα να σχολιάσουν. Ο δε κανόνας σχεδόν ήταν, πως ότι και να κάνουμε εμείς, το κράτος θα επιβάλει τη θέληση του έστω και δια της βίας.

Ο μόνος που είχε μια διαφορετική, ατομική θέση, την εξέφραζε δε δημοσίως, ήταν ο κτηνοτρόφος Πέτρος Μαθιούδης.

Το Κέντρο μαμούθ των προσφύγων - μεταναστών έλεγε δεν θα γίνει στο Αίπος γιατί θα το εμποδίσει ο Άγιος Γιώργης ο Φλωριανός.

Έτσι απλά έχει φιλοσοφήσει τη ζωή, ο μεγάλος το δέμας, αλλά με την τόσο ευαίσθητη ψυχή Πέτρος Μαθιούδης, γέννημα θρέμμα του Βροντάδου, όπου αντίκρυσε το πρώτο φώς του ήλιου στις 30/10/ 1984.

Και δεν αντίκρυσε μόνο αυτό, αλλά και την αγριάδα του Αίπους, αφού από γενιά σε γενιά η φαμίλια του ασχολείται με την κτηνοτροφία.

Ο ίδιος όπως λέει στον Γιάννη Τζούμα την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην Αλήθεια ΤV ήταν από τους λίγους, που μόλις τελείωσε το ΤΕΕ Βροντάδου δεν μπαρκάρισε ή σπούδασε, γιατί ήθελε το σίγουρο μεροκάματο, που από μαθητής ακόμα ήξερε ότι του εξασφάλιζε η οικοδομή.

Εκεί παράλληλα με την δουλειά, που δεν φοβήθηκε ποτέ, ανακάλυψε και το ταλέντο του στο τραγούδι, που αργότερα έγινε μεγάλη αγάπη για τον αμανέ κυρίως και τους στίχους του, αλλά και για την ψαλτική τέχνη, που υπηρετεί ως αριστερός ψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, γειτονιά που μεγάλωσε και Εκκλησιά, που ξέρει κάθε της γωνιά ,αφού η γιαγιά του ήταν νεωκόρος επί 25 συναπτά έτη.

Την Κτηνοτροφία την ασκεί μαζί με την οικοδομή, δουλειά που ασκεί από παιδί, γνωρίζοντας τα μυστικά της στην πράξη και διανθίζοντας την κουβέντα μας με αξίες, που απέκτησε απ’ αυτήν και εμπειρίες όπως αυτήν του τίτλου.

Το καλό φαϊ είναι λοιπόν το μυστικό για το καλό κοπάδι, που μαζί μ’ αυτό γνωρίζει και αγαπά το Αίπος σε κάθε του πατημασιά.

Αυτό υπερασπίστηκε και στην υπόθεση του παρ’ ολίγον Κέντρου, που έχει ξεγράψει όχι μόνο από την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά επειδή είπαμε… ποιός δεν το θέλει.

Πανέξυπνος, με συνεχείς ατάκες, φοράει μαύρα λόγω πένθους για νεαρό βοσκό, που έφυγε πρόσφατα και πρόωρα, του αρέσει φοβερά η ιστορία, απ’ αυτήν το 1821, ομολογεί ότι πιστεύει εκτός από τον Άγιο Γιώργη τα χέρια του, θεωρεί τιμή του, που μέσα στα ρουθούνια του νοιώθει την μυρωδιά της κοπριάς, είναι σίγουρος πως τα ζώα είναι επιστήμη, θέλει την εύνοια του Θεού και του καιρού και έχει ως σύνθημα του πως η πολύ δουλειά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Για τα υπόλοιπα αξιολογήστε τον την Πέμπτη.

Δύσκολα θα του βάλετε κάτω από άριστα.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 04/06/2020 - 18:43

 Όπως ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Π. Αναγνώστου, τιμώντας την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Χίου διοργανώνει την Τρίτη 9/6 από τις 10.00 π.μ.  εθελοντική δράση καθαρισμού των ακτών της Πόλης  από την Κεντρική Πλάζ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Χίου μέχρι την ακτή του Αεροδρομίου. 

 Καλούνται οι πολίτες και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν να συγκεντρωθούν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην Πλάζ Ναυτικού Ομίλου όπου και θα ξεκινήσει ο καθαρισμός.

Στη συγκεκριμένη δράση θα συμμετάσχει σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε και η Περιβαλλοντική Ομάδα «Ποσειδών».