Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Οι Λιθομενούσοι ευχαριστούν για το δασάκι στα «Πλατώματα»

Τρί, 02/04/2019 - 10:08

Δεν είναι μικρή υπόθεση σ' έναν τόπο, όπως το Λιθί,  που τα τελευταία χρόνια η φωτιά πέρασε δύο φορές (το '12 και το ΄16) και άφησε πίσω της καμένη γη, να καταβάλλεται προσπάθεια να ξαναπρασινίσει. Την Κυριακή πολλοί συνέδραμαν στο έργο και σ'αυτούς αναφέρεται στο παρακάτω σημείωμα του Συλλόγου του χωριού:

"Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, έγινε κάτι υπέροχο! Το διπλοκαμένο τοπίο του χωριού μας, από εδώ και πέρα θα εξαφανίσει τη μαυρίλα του και θα αρχίσει ξανά να πρασινίζει, δίνοντας ζωή σε μας και τις επόμενες γενιές αυτού του τόπου. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συλλογική δουλειά κάνει θαύματα! Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας του Συλλόγου μας και πολλά πολλά ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν με κάθε τρόπο για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή δεντροφύτευση. Ευχαριστεί ιδιαίτερα τις εθελοντικές ομάδες Όμικρον Πυργίου Καλαμωτής, τον Κυνηγετικό Σύλλογο, την Λέσχη τετρακίνηση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, τον Δήμο Χίου, τον αντιδήμαρχο Νότιας Χίου κ. Βεργίτση, τον εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Ζώα, τον πρόεδρο της ΔΙΑΝΟΧ κ. Συριώδη, τον Βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη και την αντιπροσωπεία Παπαλεωνίδα για το κέρασμα, το γραφείο του κ. Μιχαλακη και την Hellenic Seaways για την παραχώρηση των δωρεάν εισιτηρίων για τη μεταφορά των δενδρυλλίων από τη Μυτιλήνη και τον Ανδρέα Πικούνη για τις επιπλέον εργασίες που εκτέλεσε από τις συμφωνηθείσες για τη διαμόρφωση του χώρου Να είμαστε γεροί και να χαρούμε σε μερικά χρόνια το δασάκι στα «Πλατώματα»!"

 

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα!
Σάβ, 06/06/2020 - 21:10

 

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων – Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.