Οικογενειακές ιστορίες. Ο στρατιώτης "Ράϊναν" της Ελλάδος 1942-44

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 23/02/2018 - 06:46
Πέτρος τρέμης

Την άνοιξη του 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Ελλάδακαι την Χίο φυσικά.

Στην Παναγία Κρήνα όσον αφορά την οικογένεια του πάππου μου Αντωνίου Τρέμη, ζούσαν εκείνος με την σύζυγό του και τα παιδιά του, Πέτρος, Γιάννης, Αγγελική και Ελένη. Ο Οθων που γεννήθηκε στην Αμερική είχε καταταγεί στο Αμερικανικό Ναυτικό ως Λοχίας Μάγειρας

Από τον χειμώνα του 1941 προς το 1942 ξεκινά η γνωστή πείνα της κατοχής και μέρος του κόσμου από την πόλη της Χίου πηγαίνει προς τα χωριά για ένα πιάτο φαϊ.

Πολλοί  λόγω πείνας περισσότερο, περνούν παράνομα με βάρκες-καϊκια απέναντι στην Τουρκία στον Τσεσμέ και κατατάσσονται  στην Βρετανική Πρεσβεία ως Στρατιώτες των Ελληνικών-Συμμαχικών δυνάμεων και μετά προωθούνται στην Μέση Ανατολή (Παλαιστίνη, Αίγυπτο) για να πολεμήσουν τους Γερμανούς και Ιταλούς.

Ετσι και ο πατέρας μου Πέτρος (22 χρονών) μαζί με τον αδελφό του Γιάννη (20 χρονών αποφασίζουν να φύγουν για την Μέση Ανατολή. Απ΄ότι μου έλεγε ο πατέρας μου εκείνοι έφυγαν όχι γιατί πεινούσαν, γιατί από τα χωράφια είχαν κάτι να φάνε, αλλά για να πολεμήσουν για την πατρίδα. Στον πατέρα τους άφησαν μήνυμα το πιάτο το φαϊ που τους αναλογεί να το δώσουν σε όσους είχαν ανάγκη και έφυγαν κρυφά χωρίς να το ξέρει εκείνος.

Αρχές Φεβρουαρίου του 1942 φεύγουν μυστικά από την Χίο περνούν απέναντι στην Τουρκία κατατάσσονται στον Ελληνικό Στρατό και προωθούνται στην Κύπρο, που ήταν ο Σταθμός πρίν να πάνε στην Παλαιστίνη. Εκεί ο Γιάννης αρωσταίνει από τυφοειδή πυρετό ενώ τον πατέρα μου τον προωθούν με τα άλλα στρατεύματα στην Παλαιστίνη και τον αφήνει πίσω του στο Νοσοκομείο. Σε ένα μήνα τέλος Μαρτίου του 1942 ενώ ο πατέρας μου ήταν στην Αίγυπτο τον ειδοποιούν ότι ο αδελφός του πέθανε.

Στο διάστημα αυτό όπως είπα και προηγουμένως, ο άλλος αδελφός ο Οθων βρισκόταν στο Αμερικανικό Ναυτικό στην Αυστραλία στον πόλεμο με τους Ιαπωνέζους.

Επικοινωνία με αληλογραφία μεταξύ των αδελφών υπήρχε γι' αυτό υπάρχουν και μερικές επιστολές, με τους γονείς όμως φυσικά λόγω κατοχής δεν υπήρχε καμμιά επικοινωνία.

Τελευταία επιστολή του Οθων προς τον Πέτρο ήταν 2 Νομβρίου του 1942, σε 16 ημέρες στις 18 Νοεμβρίου του 1942 σκοτώνεται και ο Οθων στις μάχες του Ειρηνικού.

Ο Πέτρος πλέον μόνος, αφού συνέχισε τον πόλεμο 3η ορεινή Ταξιαρχία, Ελ Αλαμέϊν, Ρίμινι (Ιταλία) ήλθε στην Ελλάδα Οκτώβρη-Νοέμβρη του 1944 και απολύθηκε καλοκαίρι του 1945, ως μόνος επιζών μεταξύ τριών αδελφών.

Η διαφορά σε σχέση με την Αμερικάνικη ταινία «Ο Στρατιώτης Ραϊαν» για όσους την έχουν δεί, είναι ότι εδώ τα αδέλφια αντί 4 ήταν 3 και τον πατέρα μου δεν τον έψαξε κανένας για να  γυρίσει πίσω και να μη σκοτωθεί και αυτός.

Αυτά ως μνημόσυνο γι' αυτούς που χάθηκαν.

 

                                                                              Οθων Π. Τρέμης

                                                                                23-02-2018

PIC0315 Petros A. TREMIS,0308 Giannis A. TREMIS,0299 OTHON A. TREMIS

 

Οθων Τρέμης
Γιάννης Τρέμης

Σχετικά Άρθρα