"Όμικρον": 23 χρόνια εν δράσει για την προστασία των δασών

Γιώργος Ροδάκης στο Ράδιο "Αλήθεια": Η επιβράβευση των προσπαθειών με την Χίο να εντάσσεται στα καλά παραδείγματα και η ανάγκη για εγγραφή νέων μελών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 18/08/2021 - 15:30

Η «Όμικρον» είναι η πρώτη οργανωμένη εθελοντική ομάδα προστασίας των δασών, συμπεριλαμβανομένου και του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης, που δημιουργήθηκε στο νησί μας.

Όλα ξεκίνησαν το 1998, μετά τη μεγάλη φωτιά στην Κλειδού και σήμερα, 23 χρόνια μετά, η εθελοντική δράση στη Χίο έχει αναπτυχθεί σημαντικά, κυρίως μετά την καταστροφική φωτιά του 2012 που διήρκησε 10 ημέρες - από τις 18 μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Οι περισσότερες ομάδες, αυτήν την περίοδο, δημιουρήθηκαν στα νοτιόχωρα, λόγω και της αναγκαιότητας για την προστασία της μαστιχκαλλιέργειας.

Η «Ομικρον», που λειτουργεί παράρτημα και στη Βολισσό, αριθμεί 80 μέλη, εκ των οποίων τα 30 ενεργά, όμως κατά τον Πρόεδρό της, Γιώργο Ροδάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στο Ράδιο "Αλήθεια", εκείνο που τους λείπει είναι νέες εγγραφές και κυρίως δραστηριοποίηση των μελών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αύριο στις 7.30 στις εγκαταστάσεις τους, στα παλιά σφαγεία, καλούν όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις δράσεις της «Ο» και για τον τρόπο που μπορούν να συμβάλλουν.

Άλλωστε ένας εθελοντής δεν χρειάζεται να συνδράμει αποκλειστικά στην κατάσβεση της φωτιάς -αυτό για να γίνει απαιτείται ειδική εκπαίδευση- αλλά μπορεί να προσφέρει στην πρόληψη, με την επιτήρηση των δασών, αλλά και στα έργα, που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους. Ένα από αυτά,  για τα οποίο μπορούν να υπερηφανεύονται τα μέλη της ομάδας, είναι οι στεγασμένες ζώνες που δημιουργούν στα δάση της Κλειδούς και των Ρεστών, προβαίνοντας -υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Δασών- σε καθαρισμούς, κατά μήκος των υφιστάμενων δρόμων.

Ο κος Ροδάκης δήλωσε ικανοποιημένος για τη διεύρυνση στο νησί του εθελοντικού κινήματος προστασίας των δασών, κάτι που αναγνωρίστηκε και από το στέλεχος της WWF, Ηλία Τζηρίτη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αλήθεια» χαρακτήρισε το νησί μας ως καλό παράδειγμα, ανάπτυξης δράσεων για την προστασία των δασών.

«Είνα επιβράβευση των προσπαθειών όλων», ανέφερε ο Πρόεδρος της "Ο" σημειώνοντας ότι τοπικά προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως και στον τομέα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορών, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για την προστασία των δασών.

«Πολλά», είπε, «μπορούν να γίνουν ακόμη με κυριότερο όλων το σχέδιο για ανάπτυξη δράσεων πρόληψης με ευθύνη του κράτους, εφ’ όσον αποφασιστεί ότι θα διατεθεί χρηματοδότηση προς αυτή την κατεύθυνση».

«Τα χρήματα λείπουν», σχολίασε, «και δεν αποτελεί -κατά τον ίδιο- πρόβλημα η νομοθεσία ή η γραφειοκρατία». 

«Αν γίνουν μελέτες για τα δάση μπορούν να γίνουν και έργα», κατέληξε.

 

Σχετικά Άρθρα