Χίος, Δευτέρα 25 Μαρτίου

«Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στην Σιδηρούντα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 13/01/2019 - 21:19

Το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. η εκπομπή «Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV επισκέπτεται την Κοινότητα της Σιδηρούντας. Το ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι η εκπομπή, που μεταδίδεται σε επανάληψη,  μαγνητοσκοπήθηκε το 2012 και φαίνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που μετατράπηκε σε «κρανίου τόπο» από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Σιδηρούντα βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την Πόλη χτισμένη στην κορυφή ενός λοφίσκου, ανάμεσα σε πεύκα και ελιές. Πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό, με πέτρινα σπίτια, που την εποχή των Παλαιολόγων ήταν Μετόχι της Νέας Μονής. Είχε δε τρίπατο πύργο στο κέντρο και κάστρο με δύο εισόδους μέρος του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα. Πήρε το όνομά της πιθανόν από τις Σιδηρόπετρες (Σιδηρούς -ούντος), που είναι άφθονες στην περιοχή και χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των σπιτιών.

Στους πρόποδες του λόφου απλώνονται μικρές γραφικές παραλίες, με καταγάλανα νερά. Μακριά άμμος, Τηγάνι, Μετόχι, Παπαλιάς, Γερίτα, Πραστιά.

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου, που σήμερα είναι κλειστό και λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως Καφενείο έγινε με προσωπική εργασία των χωρικών με δαπάνη της εκκλησίας περί το 1860 και κατά άλλες μαρτυρίες στα 1886.

Το δημοτικό σχολείο συνέχισε τη λειτουργία του έως το έτος 1979. Την τελευταία χρονιά στο σχολείο διδάσκονταν 6 μαθητές.

Η χωριοεκκλησιά που βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του χωριού, που σήμερα ζούν σ’ αυτό περίπου 30 άνθρωποι, είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο.

 

Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με τις έως στιγμής πληροφορίες, και οι 1.300 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι Αμερικανοί και Άγγλοι τουρίστες, είναι καλά στην υγεία τους.
Κυρ, 24/03/2019 - 18:15

Στο λιμάνι της Νορβηγικής πόλης Μόλντε ρυμουλκήθηκε την Κυριακή το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky που υπέστη μηχανική βλάβη τo Σάββατο στα ανοιχτά της Νορβηγίας, και έμεινα ακυβέρνητο ενώ μαινόταν θαλασσοταραχή. 

Σύμφωνα με τις έως στιγμής πληροφορίες, οι περίπου 1.300 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι Αμερικανοί και Άγγλοι τουρίστες, είναι καλά στην υγεία τους. Οι υπηρεσίες διάσωσης μετέφεραν στην ξηρά με ελικόπτερα συνολικά 479 ανθρώπος, πριν ο καιρός βελτιωθεί και καταστεί δυνατή η ρυμούλκηση του κρουαζιεροπλοίου. 900 τουρίστες εξακολουθουσαν να βρίσκονται μέσα στο πλοίο, όταν αυτό έφθασε στο Μόλντε. Noρβηγοί πολίτες υποδέχθηκαν θερμά το πλοίο στο λιμάνι, κρατώντας σημαίες της πατρίδας τους.

Mετά την επαναλειτουργία μιας από τις μηχανές του, το κρουαζιερόπλοιο κατάφερε να σταθεροποιηθεί ρίχνοντας άγκυρα σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από τις νορβηγικές ακτές και οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα.

Πηγή: http://www.skai.gr