Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

«Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στην Σιδηρούντα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 13/01/2019 - 21:19

Το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. η εκπομπή «Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV επισκέπτεται την Κοινότητα της Σιδηρούντας. Το ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι η εκπομπή, που μεταδίδεται σε επανάληψη,  μαγνητοσκοπήθηκε το 2012 και φαίνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που μετατράπηκε σε «κρανίου τόπο» από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Σιδηρούντα βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την Πόλη χτισμένη στην κορυφή ενός λοφίσκου, ανάμεσα σε πεύκα και ελιές. Πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό, με πέτρινα σπίτια, που την εποχή των Παλαιολόγων ήταν Μετόχι της Νέας Μονής. Είχε δε τρίπατο πύργο στο κέντρο και κάστρο με δύο εισόδους μέρος του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα. Πήρε το όνομά της πιθανόν από τις Σιδηρόπετρες (Σιδηρούς -ούντος), που είναι άφθονες στην περιοχή και χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των σπιτιών.

Στους πρόποδες του λόφου απλώνονται μικρές γραφικές παραλίες, με καταγάλανα νερά. Μακριά άμμος, Τηγάνι, Μετόχι, Παπαλιάς, Γερίτα, Πραστιά.

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου, που σήμερα είναι κλειστό και λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως Καφενείο έγινε με προσωπική εργασία των χωρικών με δαπάνη της εκκλησίας περί το 1860 και κατά άλλες μαρτυρίες στα 1886.

Το δημοτικό σχολείο συνέχισε τη λειτουργία του έως το έτος 1979. Την τελευταία χρονιά στο σχολείο διδάσκονταν 6 μαθητές.

Η χωριοεκκλησιά που βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του χωριού, που σήμερα ζούν σ’ αυτό περίπου 30 άνθρωποι, είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο.

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 07/12/2019 - 11:01

Την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τίμησαν με τον δικό τους τρόπο ο σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου και η Προσκοπική οικογένεια, συνδιοργανώνοντας με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Εθελοντική αιμοδοσία.

Με αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές θέλησαν να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη από αίμα, σε μια προσπάθεια περισσότερης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Το τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου έχει ακόμη δυο προγραμματισμένες αιμοδοσίες, πριν το τέλος του χρόνου, των ενόπλων δυνάμεων και του συλλόγου του Θολοποταμίου.