Ότι νεότερο για το σακχαρώδη διαβήτη

Ενημερωτική ημερίδα της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 25/09/2022 - 18:17

Ότι νεότερο για το Σακχαρώδη Διαβήτη ήταν το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποίησε η Εταιρεία Αγωγής Υγείας Χίου και ο Πρόεδρος της Γιώργος Μαρής, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στις 6.00 μ.μ. του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία του Βουλευτή Α. Μιχαηλίδη  με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου και του Δημοσίου ΙΕΚ Χίου.

Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου γέμισε κόσμο δικαίως, γιατί το θέμα ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και πράγματι η εκλεκτή ομάδα επιστημόνων που μίλησε, ενημέρωσε το κοινό για ότι νεότερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή ή δρομολογείται σύντομα, σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου του σακχαρώδη διαβήτη -το ζάχαρο δηλαδή-, που απασχολεί, ταλαιπωρεί και αφορά πολύ κόσμο, μικρούς και μεγάλους, γέρους και νεογνά.

Μίλησαν για την έξυπνη ινσουλίνη (που ξέρει πότε και πόσο να δώσει στον οργανισμό για να αποφύγει τις υπογλυκαιμίες - με μηχανισμό που συνδέεται και με το... κινητό) για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της νόσου στον κάθε ασθενή με τεστ DNA, που σου δίνει οδηγίες για το ποσοστό π.χ. υδατανθράκων που χρειάζεσαι, αλλά και κάθε πότε σε ωφελεί εσένα να τρως... γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι... και η κάθε περίπτωση είναι μοναδική παρόλα τα κοινά που έχουμε σαν άνθρωποι.

Η εκδήλωση όπως πάντα (οι εκδηλώσεις του Γιώργου Μαρή και της Εταιρείας Αγωγής Υγείας) ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εξόχως εποικοδομητική και ενημερωτική.

Όσοι παρευρέθηκαν ενημερώθηκαν για το τεχνητό πάγκρεας (ένα τόσο δα μηχανηματάκι που θα βγει σύντομα στην κυκλοφορία και στην Ελλάδα) κι όσοι θα την παρακολουθήσουν στην Αλήθεια ΤV που θα μεταδοθεί  θα ενημερωθούν για όλα τα ''γύρω - γύρω'' που σχετίζονται με το διαβήτη, την όραση και τα μάτια, το διαβητικό πόδι και τις γάγγραινες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη σωστή διατροφή και την άσκηση που σώζουν ζωές και τους δίνουν ποιότητα ελαχιστοποιώντας και εξαφανίζοντας τις αρρώστιες... και τη γοργή αντιμετώπιση μέ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της νόσου, αμέσως μόλις δούμε και το παραμικρό σύμπτωμα,(αδικαιολόγητη συχνή δίψα, συχνοουρίες, δερματικές αλλοιώσεις), ακόμα και στα παιδιά, ειδικά στα παιδιά...

Στον διαβήτη όπως και σε τόσα άλλα νοσήματα βέβαια ένα κεφάλαιο μόνο του είναι η διακοπή του καπνίσματος κάτι που το τόνισαν όλοι οι γιατροί!!!

Αμέσως μετά τον Πρόλογο του Γιώργου Μαρή (Φαρμακοποιός Υγιεινολόγος), του Ιωάννη Μαλακού (Παθολόγος του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου) και της Εβελίνας Αθανασοπούλου Διευθύντριας του Δημόσιου ΙΕΚ Χίου (που έχει πολλές ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων) μίλησαν με τη σειρά που τους αναφέρουμε, οι ακόλουθοι επιστήμονες.

Ο Δρ. Ιωάννης Γεωργιάδης MD, MSc, PhD Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός Master Βιοστατιστικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με θέμα νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Η Σμάρω Μπουλαζέρη, MSc Νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στο Διαβήτη, με θέμα Νοσηλευτική διαχείριση αντλιών ινσουλίνης και συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης.

Η Κέλλυ Μελιτζάνη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με θέμα "Πόσο χρήσιμος είναι εν τέλει ο ρόλος του διαιτολόγου στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη" και είπε μεταξύ άλλων, ότι, η θέληση και η συμμετοχή του νοσούντος όταν έχουν συνέπεια και διάρκεια, κάνουν θαύματα, μαζί με τις επιστημονικές συμβουλές.

Ο MUDr Ιωάννης Γ. Καστής, Χειρούργος Οφθαλμίατρος Chios Vision με θέμα: "Οι επιπτώσεις του σακχαρώδους διαβήτη στα μάτια μας".

Ο Σίμος Γεραζούνης, Δερματολόγος, με θέμα Σακχαρώδης Διαβήτης και δέρμα.

Ο Νίκος Παπαγιάννης Επεμβατικός Καρδιολόγος. Επιμελητής Α'  Γ.Ν. Χίου, με θέμα: "Καρδιαγγειακή πρόληψη στο σακχαρώδη διαβήτη. Μύθοι και πραγματικότητα."

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ρευματολόγος (και Βουλευτής Χίου) με θέμα: "Σκελετικές εκδηλώσεις του σακχαρώδους διαβήτη".

 Ο Δημήτρης Σίσκος, Αγγειοχειρουργός, με θέμα: "Διαβητικό πόδι - αγγειοχειρουργική σκοπιά".

Ο Μάριος Π. Σκαρμούτσος, Επιμελητής Β' ΕΣΥ Μαιευτήρας - γυναικολόγος, με θέμα: "Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης. Περιγεννητικές και απώτερες επιπτώσεις" και τόνισε ότι ο διαβήτης της εγκύου είναι κάτι που δεν πρέπει να το προσπερνάμε ως μη σοβαρό.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών και πάνω στο τελευταίο θέμα για τα νεογνά και τις εγκύους, μίλησε από τα καθίσματα του κοινού και η Παιδίατρος του Νοσοκομείου Χίου Έλενα Πιπίδου. 

Με την ολοκλήρωση του κάθε θέματος μετά από κάθε ομιλητή ακολούθησε διάλογος με το κοινό και την επιστημονική ομάδα.

Στον επίλογο της εκδήλωσης ο Γιώργος Μαρής υποσχέθηκε στο Γιάννη Μαλαφή που ήταν μεταξύ των παρεβρισκομένων, ότι σε επόμενη ημερίδα υγείας θα κληθούν και οι ακτινολόγοι να μιλήσουν.

Ένα μήνυμα θησαυρός που προκύπτει απ' αυτήν την ημερίδα και που πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας είναι ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς τρανς λιπαρά, τηγανητά και χωρίς υπερβολές ούτε στους υδατάνθρακες ούτε στις πρωτεϊνες (ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών) η καθημερινή ασφαλή και ελαφριά άσκηση, η άμεση επικοινωνία με τον ειδικό γιατρό και η άμεση ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση πάσας νόσου, καθώς και διακοπή του καπνίσματος σώζουν ζωές...

Όμως αυτή η ημερίδα μας πληροφόρησε και για κάτι άλλο. Ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πλέον διαθέτει σύγχρονα, αποτελεσματικά και πολύ καλά και εύχρηστα, ισχυρά όπλα κατά του σακχαρώδη διαβήτη. 

 

Δημήτρης Ζαφείρης 

Σχετικά Άρθρα