Περιμένοντας τον... Εγκέλαδο;

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 26/01/2020 - 07:12

Στην γειτονιά μας έγινε πάλι χαλασμός κόσμου με τον Eγκέλαδο να ισοπεδώνει με το ταρακούνημα του ίσως ποιο ευάλωτα κτήρια αλλά και γερές κατασκευές με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Γυρνώντας πάλι σήμερα τους δρόμους της πόλης μας και βλέποντας όλα αυτά τα πάμπολλα ετοιμόρροπα κτήρια ανασυλλογίζομαι πόσο μεγάλη ζημιά και καταστροφή θα προκαλούσε τυχόν μεγάλος σεισμός στη περιοχή μας . Άλλωστε η Χίος έχει δοκιμαστεί από τεράστιους σεισμούς με χιλιάδες νεκρούς κατά το παρελθόν.

Γι'αυτό και όλα τα νέα κτίρια γίνονται αντισεισμικά για να αντέξουν σε μεγάλους σεισμούς. Αυτή την στιγμή υπάρχουν δεκάδες παμπάλαια ετοιμόρροπα κτήρια που ανήκουν σε διάφορους κρατικούς φορείς αλλά και σε ιδιώτες που δεν μπορούν να τα ακουμπήσουν επειδή βρίσκονται μπροστά στα τείχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και για να γίνομαι ποιο σαφής δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα αλλά στην νομοθεσία που διέπει αυτήν την υπηρεσία που δημιουργεί τεράστια προβλήματα, προσκόμματα, κωλυσιεργία και εμπόδια και δεν είναι δυνατόν ακόμη και ένας ιδιώτης με μεγάλο πουγκί να προβεί στην επισκευή ή την αναστήλωση παλαιού νεοκλασικού κτιρίου, επειδή ποτέ δεν συμφωνούν οι διάφορες υπηρεσίες να αδειοδοτήσουν με ευκολία αλλά σου κάνουν την ζωή πατίνι και σε στέλνουν ή σε παραπέμπουν από τον Άννα στον Καϊάφα.

 Αφού πάρα πολλά από αυτά τα κτίσματα δεν επιδέχονται επισκευή ή αναστήλωση και αποτελούν κίνδυνο για την ζωή των πολιτών αλλά και της δημόσιας υγείας από την βρωμιά και την δυσοσμία, γιατί να μην δίνεται άδεια για κατεδάφιση και την ανέγερση νέου κτιρίου που θα δίνει δουλειά αλλά και ανάπτυξη του τόπου μας.

Τόσα χρόνια μετά την παλινωδία και τα παρατράγουδα του Ελληνικού, που ακόμη περιμένουμε να δούμε τις μπουλντόζες μήπως αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ είναι η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήσετε και την νομοθεσία που διέπει την αρχαιολογική υπηρεσία και να γίνει πιο θετική και προσβάσιμη και να διευκολύνει τόσο τους υπαλλήλους που πολλές φορές δεν μπορούν ούτε έχουν το δικαίωμα να ξεφύγουν από την αναχρονιστική νομοθεσία, που θεωρεί όλες τις πέτρες και χαλικουργές της Ελληνικής γης παλαιολιθικής εποχής ευρήματα . 

Σας ακούμε καθημερινά για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και πιστεύω ότι το επιδιώκετε και το επιθυμείτε με τις καθημερινές πρωτοβουλίες σας διεθνώς ! Δεν είμαι ούτε επιστήμονας ούτε μηχανικός ούτε έχω σχέση με την αρχαιότητα και την αρχαιολογία , είμαι ένας απλός ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για την πατρίδα και τον τόπο μας !

Παρακαλώ και ειδικότερα τώρα που υπάρχουν δύο Χιώτες Υπουργοί και μάλιστα είναι και η καθ' εαυτού αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού η κ.Λίνα Μενδώνη να κοιτάξουν με ζέση το όλο θέμα και να δώσουν λύση .

Είναι κρίμα τόσα κτίρια να παραμένουν ανεκμετάλλευτα χωρίς κανένα οικονομικό όφελος τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στους ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων !

Καλό ξημέρωμα ! Χίος 26 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης.

Σχετικά Άρθρα