Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

   Πεζοπορία με πανσέληνο στα τσοπάνικα μονοπάτια των Καρυών

Πέμ, 30/07/2020 - 18:24

 

     

Οι «ΦΙΛΟΙ  ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ  ΧΙΟΥ» διοργανώνουν το βράδυ της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020 την 5η  πεζοπορία τους με πανσέληνο. Με οδηγό τo φεγγάρι του Αυγούστου και βοηθό τον φακό κεφαλής, οι φίλοι της πεζοπορίας θα περπατήσουν στα παλιά τσοπάνικα μονοπάτια των Καρυών υπό το φως της Πανσελήνου.

Η διαδρομή μήκους 8,3 χιλιομέτρων περίπου, είναι δύσκολη και ο αναμενόμενος χρόνος πορείας είναι περίπου 4 ώρες. Η διαδρομή είναι απαιτητική και δεν απευθύνεται σε αρχάριους πεζοπόρους και σε άτομα που έχουν υψοφοβία.

Ένα μέρος της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί στο τραχύ έδαφος της Πηγανιάς, ενώ ένα άλλο θα διανυθεί το βράδυ. Αφετηρία της βραδινής πεζοπορίας θα είναι οι Καρυές.  

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα και ισχύοντα μέτρα προστασίας για τον Κορωνοϊό.

Συγκέντρωση: Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 19:00 στις Καρυές ( παρκινγκ ).

Δήλωση συμμετοχής (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ): Από σήμερα μέχρι την Κυριακή 2/8 (10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00) στην κα Βαφειάδου Λιάνα στο τηλέφωνο  697 81 24 812. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 45 άτομα. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Παπούτσια πεζοπορίας, μπαστούνια πεζοπορίας (μπατόν), φακός κεφαλής, σακίδιο με προσωπικά είδη, νερό, ενεργειακό σνακ (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και μακρύ παντελόνι. Όσοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα αποκλειστούν από την πεζοπορία.

Ο «Σύλλογος Φίλοι Μονοπατιών Χίου» θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διοργάνωση της δράσης. Οι συμμετέχοντες με την δήλωση συμμετοχής τους δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τυχόν ατύχημα, τραυματισμό.

Περιγραφή της διαδρομής. Από το πάρκινγκ  του χωριού θα διασχίσουμε το χωριό και κατόπιν συντεταγμένα και προσεχτικά θα ανηφορίσουμε έντονα στο παλιό κακοτράχαλο σε κάποια τμήματα μονοπάτι για Αρβανίτισσα. Φτάνοντας στο οροπέδιο ( στενό Πηγανιάς ) θα περιμένουμε και θα απολαύσουμε την ανατολή του φεγγαριού. Στην συνέχεια θα κινηθούμε σε ορεινό μονοπάτι  που θα μας πάει μετά από 3 χλμ. συνολικά στο μαντρί του «Δοξασμένου». Κατόπιν κατηφορίζοντας σε δρόμο και μονοπάτι θα φτάσουμε στο «Σταυρί» (διασταύρωση για Αγ. Μάρκο). Εδώ υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψει κανείς στις Καρυές από την άσφαλτο ή από το παλιό μονοπάτι που έρχεται από την Νέα Μονή.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 08/08/2020 - 06:57

Αυτές οι φωτογραφίες είναι οι ρίζες της οικογένειας, παιδιά εγγόνια και δισέγγονα του Στέφανου και της Ελένης Πυκνή !

Έναν παππού που δεν γνωρίσαμε τα περισσότερα εγγόνια αφού δεν είχε την τύχη να τον γνωρίσει και το ένατο τελευταίο παιδί του ο Σπύρος Πυκνής ο πατέρας μας .

Δεν θα αναφέρω τα ονόματα αναλυτικά των φωτογραφιών γιατί είναι πολλά και δυστυχώς όλα τα παιδιά καθώς και πολλά από τα εγγόνια έχουν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο !

Λόγω της Καλλιμασιώτικης εορτής του Αγίου Αιμιλιανού που είναι σήμερα 8 Αυγούστου 2020 και ήταν γιορτή ξεχωριστό πανηγύρι και στον Άγιο Αιμιλιανό αλλά και στο χωριό μας την Καλλιμασιά, μνήμες και η νοσταλγία ξύπνησαν τα συναισθήματα και τα ανέμελα παιδικά και εφηβικά χρόνια... ίσως στριμωγμένα και δύσκολα γιατί δυστυχώς ήταν τα πέτρινα χρόνια μετά τον εμφύλιο και γίνονταν η αναστήλωση και η αναδημιουργία της Ελλάδας και φυσικά και της Χίου !

Όσα και να γράψω δεν είναι δυνατόν να περιγράψω την πραγματικότητα της εποχής που πιστεύω ότι όλοι όσοι τα έχουμε ζήσει ειδικότερα τις δεκαετίες του 1950 και 1960 έχουμε το στίγμα μέσα στο αίμα και το μεδούλι του μυαλού της καρδιάς και της ψυχής μας !

Πολλοί με ρωτούν καθημερινά γιατί κάτω από το ονοματεπώνυμο μου γράφω και το Μαλλιάς Καλλιμασιώτης και εδώ πρέπει να δώσω μια δημόσια εξήγηση !

Κατά τον σοφό γέροντα της Καλλιμασιάς Αρχιεπίσκοπο των γραμμάτων και του πολιτισμού της Καλλιμασιάς και της Χίου καπτεν Δημήτρη Μελαχροινούδη γύρω στο 1700 μ.χ. το επίθετο μας ήταν το Φουσκωμός ίσως από το φουσκωτό μαλλί της κεφαλής των προγόνων μας... γύρω στο 1770 παρουσιάζεται το Μαλλιάς από το πολύ και φουσκωμένο μαλλί και γύρω στο 1806 εμφανίζεται στα γραφτά κιτάπια της εποχής από το Μαλλιάς το Πυκνής που η δική μου εκδοχή και εξήγηση είναι ότι καθιερώθηκε από το πυκνό μαλλί ή πυκνή την κώμη δηλαδή πυκνά τα μαλλιά εξ ού και έμεινε πλέον και καθιερώθηκε το Πυκνής χωρίς να σταματήσει επί τόσα χρόνια να υπάρχει και να λέγεται και ως παρατσούκλι το Μαλλιάς !

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία και η αιτία που έχω βάλει ως στίγμα το Λευτέρης Πυκνής, Μαλλιάς Καλλιμασιώτης !

Χρόνια Πολλά σ'όλες και σ'όλους τους εορτάζοντες με το όνομα Αιμιλιανός και Τριανταφυλλιά που επίσης γιορτάζει σήμερα ! 

Καλό ξημέρωμα ! Χίος 8 Αυγούστου 2020 

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης