Πρωτεύσαντες και βραβευθέντες στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Πέμ, 23/07/2020 - 21:06

  Τρεις από τους πρωτεύσαντες και τους διακριθέντες του Φιλολογικού και Καλλιτεχνικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών με μαθητές από όλο το Νομό Χίου, φιλοξενεί στην εκπομπή του Σαββάτου ''Κατευθυνθήτω'' στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV ο διεισδυτικός και ευαίσθητος Γιάννης Χονδρέλης.

Τα τρία υπέροχα παιδιά, δύο μαθητές και μία μαθήτρια, εκφράζουν μεταξύ άλλων, απόψεις και σκέψεις που θίγουν κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε θέματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στον πλησίον, που βρίσκεται... μέσα στα  πόδια μας, όποιος κι αν είναι αυτός, θυμίζοντάς μας ότι, ο εθελοντισμός προς ενίσχυση πληγέντων, από την κοινωνική αδικία, τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές, είναι το πρώτο και καλύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του κάθε ουσιαστικού και συνειδητοποιημένου Χριστιανού, που αντί να γυρεύει τη δουλειά του, αγωνίζεται και μιλά, και σκουπίζει και μαγειρεύει και πλένει και σκάβει και χτίζει, για τα δίκαια όλων...και δεν καταδέχεται να 'χει υπηρέτες και υποτακτικούς.

  Το θέμα του Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού (δοκίμιο, ποίημα, ζωγραφική )ήταν βασισμένο σε ένα χωρίο κειμένου της Καινής Διαθήκης, όπου ο Απόστολος Παύλος από τη φυλακή στη Ρώμη, ζητά από τον Απόστολο Μάρκο να τον επισκεφθεί, διότι ο Μάρκος είναι πολύ χρήσιμος και καλός στη διακονία, να σπεύδει να βοηθά να υπηρετεί τους ανθρώπους και να τους διδάσκει με απλά λόγια και έργα, το λόγο του Χριστού και το θέλημα του Θεού.

 Συμμετείχαν μαθητές της τρίτης Γυμνασίου, της πρώτης Λυκείου και της δευτέρας Λυκείου από ολόκληρο τον νομό Χίου. Οι καλύτερες ηλικίες δηλαδή...τότε που ανοίγουν οι ορίζοντες των νέων και διαμορφώνονται οι πλατιές και ωφέλιμες συνειδήσεις και προσωπικότητες, αφού συνήθως δεν υπάρχει ακόμα το άγχος της βιοπάλης και οι εξαρτήσεις που δημιουργεί η εξασφάλιση θέσεων, που κάνει τους ανθρώπους να μετρούν τα λόγια και τα έργα τους με το σταγονόμετρο.

 Είχαμε πρωτιές και διακρίσεις και από τις Οινούσσες και από τα Ψαρά. Τα ονόματα όλων των βραβευθέντων έχουν ανακοινωθεί ξανά από την Αλήθεια και τα παρουσιάζει αναλυτικά ο Γιάννης Χονδρέλης στην εκπομπή του Σαββάτου 25 Ιουλίου 5.30μ.μ. η οποία παίζει σε επανάληψη και την Κυριακή 26 του μηνός πάλι στις 5.30μ.μ.

 Στο πάνελ του Γιάννη Χονδρέλη μιλούν και διαβάζουν τις βραβευμένες δημιουργίες τους, ο μαθητής της 2ας Λυκείου (ΓΕΛ Βροντάδου) Σταμάτης Στείρος του Πολυδώρου που πήρε το 1ο βραβείο στο Δοκίμιο, ο Γιώργος Φωτιάδης μαθητής της 2ας Λυκείου(3ου ΓΕΛ Χίου)που έλαβε το 2ο βραβείο στο Δοκίμιο επίσης... και η μαθήτρια της 1ης τάξης του 3ου ΓΕΛ Χίου Αγγελική Ρερέ που κέρδισε το 2ο βραβείο στην Ποίηση.

Και οι τρεις νέοι είπαν ότι για την ανάπτυξη της τέχνης του ωφέλιμου λόγου, της ποίησης και γενικά της ανάδειξης και της αξιοποίησης των ταλέντων, φυσικά βοηθούν και το σχολείο και η Εκκλησία και οι πολιτιστικές δραστηριότητες...αλλά τον πιο σημαντικό ρόλο παίζουν τα βιώματα του καθενός από την οικογένεια, καθώς επίσης και η προσωπική ενασχόληση. Τόνισαν ότι οι διαφοροί Φιλολογικοί και Καλλιτεχνικοί Διαγωνισμοί όσο κι αν φαίνονται καμιά φορά περιορισμένης εμβέλειας είναι ένα πολύ σπουδαίο βήμα που σου δίνεται, για να κάνεις στη συνέχεια και το άλμα. Γιαυτό πρότειναν σε μικρούς και μεγάλους να τολμούν, να ρισκάρουν και να προσπαθούν με καλή θέληση, αγάπη και αμεσότητα!!! Όσο πιο καλά τα ξέρεις τόσο πιο απλά τα λες!!! Αυτό έκανε άλλωστε κι ο Απόστολος Παύλος κι όλοι οι Απόστολοι των Εθνών...

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα