Χίος, Σάββατο 20 Ιουλίου

Πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης ελλείμματος χόνδρου στο "Σκυλίτσειο"

Συνέντευξη στο Ράδιο "Α" του ορθοπαιδικού, Γ. Νομικού
Τρί, 18/06/2019 - 15:08

Πολλά υποσχόμενη φαίνεται να είναι η πρωτοποριακή τεχνική που χρησιμοποίησε η ομάδα των ορθοπαιδικών του «Σκυλίτσειου», στις 5 του Ιούνη, σε 34χρονη, που μετά από τροχαίο, παρουσίαζε σημαντικό έλλειμμα χόνδρου στο γόνατο, όπως εκτιμά ο χειρούργος ορθοπαιδικός, επιμελητής Α’ του Νοσοκομείου Χίου, Γιώργος Νομικός,

Ο γιατρός σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» εκλαϊκευμένα αναφέρθηκε στην επεμβατική μέθοδο που έγινε με αρθροσκόπηση από τον ίδιο, το Δ/ντή του ορθοπαιδικού τμήματος, Βασίλη Βασιλειάδη και τον επικουρικό κο Τονωσίδη, επισημαίνοντας ότι εκτός από το ότι αυτή η τεχνική εφαρμόζεται για 2η φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέρει ασφάλεια για την ασθενή.

«Έγινε σε έναν χειρουργικό χρόνο, με στοιχεία της ασθενούς και χωρίς να ανοίξουμε το γόνατο, με αποτέλεσμα σε μια ημέρα να βγει από το νοσοκομείο», ανέφερε ο κος Νομικός ευελπιστώντας ότι μέσα στο επόμενο 6μηνο θα έχουν οριστικά αποτελέσματα του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος, τα οποία θα είναι θετικά.

«Κάθε χρόνο στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουμε 400 με 450 περιστατικά γενικής ορθοπαιδικής και έχουμε πάρα πολύ δουλειά. Πέρα όμως από τη γενική ορθοπαιδική μας αρέσουν και κάποια ιδιαίτερα κομμάτια που απ’ ότι φαίνεται έχουν μέλλον στην ορθοπαιδική και έχουν να κάνουν με δύσκολα περιστατικά, με νέους ανθρώπους, οπότε προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την επιστήμη», σημείωσε ο κος Νομικός λέγοντας ότι παρά τις δυσκολίες του να ζει και να εργάζεται ένας γιατρός στην περιφέρεια, και δη τη νησιωτική, όταν υπάρχει θέληση μπορεί να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της επιστήμης του και να εφαρμόζει νέες τεχνικές.

Το συγκεκριμένο περιστατικό με την 34χρονη, σε πρώτο χρόνο, μετά το τροχαίο, αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με οστεοσύνθεση της κνήμης και σε δεύτερο χρόνο που παρουσιάστηκε μεγάλο έλλειμμα χόνδρου, οι ορθοπαιδικοί του «Σκυλίτσειου» χρησιμοποιήσαν τη νέα αυτή τεχνική που κατά την εκτίμηση του κου Νομικού σύντομα θα αποτελεί κάτι το σύνηθες. Συγκεκριμένα συνέλεξαν υγιή χόνδρινα τεμάχια από μια μη φορτιζόμενη επιφάνεια των κονδύλων με ένα φίλτρο. Κατόπιν αυτά συνδυάστηκαν με θρομβίνη η οποία δημιουργήθηκε από αίμα και PRP του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε μια βιολογική πάστα - κόλλα, σαν το biocartilage, η οποία εφαρμόστηκε στην βλάβη.

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 20/07/2019 - 09:22

Τον προστάτη τους Προφήτη Ηλία γιόρτασαν οι έμποροι της Χίου στο μικρό εκκλησάκι της οδού Ψυχάρη. Προσκυνώντας την παλιά εικόνα των εμπόρων, όπως μας είπε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βικτωρία Αμπαζή, οι έμποροι ζήτησαν υγεία και δουλειά στα μαγαζιά τους έτσι ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Να σημειώσουμε ότι τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά σήμερα, καθώς η αργία των εμπόρων μεταφέρεται την Δευτέρα, ημέρα εορτασμού της Αγ.Μαρκέλας όπου τα καταστήματα της Χίου θα παραμείνουν κλειστά.