Προβληματισμός για τα self test στις εμπορικές επιχειρήσεις

"Περιμένουμε το ΦΕΚ για να δούμε τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες", αναφέρει η Βικτωρία Αμπαζή
Παρ, 16/04/2021 - 13:45

Προβληματισμός υπάρχει στις εμπορικές επιχειρήσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα για την υποχρεωτική διενέργεια sefl test  από την Δευτέρα για  εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα  και άλλους κλάδους.

«Περιμένουμε την έκδοση του ΦΕΚ έτσι ώστε να δούμε τι ακριβώς ισχύει για αυτοαπασχολούμενους , εργοδότες και εργαζόμενους», ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βικτωρία Αμπαζή, τονίζοντας ότι είναι ένα μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά απατιούνται περισσότερες διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με την κ.Αμπαζή, δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για την δωρεάν χορήγηση  των τεστ από τα Φαρμακεία κάτι που αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

«Έχει δοθεί μια περίοδο προσαρμογής από την Δευτέρα έως την Κυριακή στις επιχειρήσεις  καθώς ακόμη δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα τεστ», υπογράμμισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη:

«Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test».

• Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

• Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

• Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

• Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τέλος ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Σχετικά Άρθρα