Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Σ. Καραολάνης: Αν δεν φτάσουμε 25 εκ. βροχής το Δεκέβρη, αναγκαία η λήψη περιοριστικών μέτρων

Ο Οκτώβρης του '18 ο πιο άνομβρος των τελευταίων 30 ετών!
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 21/11/2018 - 13:19

Ο πιο άνομβρος Οκτώβρης των τελευταίων 30 ετών ήταν ο Οκτώβρης του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου", ενώ γενικότερα οι λίγες βροχές αυτής της περιόδου (από την τελευταία βροχή της 30ης Σεπτεμβρίου μεσολάβησαν 48 ημέρες μέχρι την επόμενη), έχουν επηρεάσει την αγροτική παραγωγή, κυρίως τις ελαιοκαλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή και τα χειμερινά σιτηρά.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο της υπηρεσίας, Σίμο Καραολάνη, από την αρχή της βροχομετρικής περιόδου μέχρι και την Τετάρτη 21/11/18, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στη Νέα Μονή με 13 εκατοστά με ακόλουθους τους παρακάτω σταθμούς: Καδάμυλα 9,2 εκ., Καρυές 8,7 εκ., Βαβύλοι (και με σημερινές βροχές) 8,12 εκ., πόλη Χίου 5,3 εκ., Πυργί 5 εκ., Νένητα 3,95εκ., Βολισσός 3,17 εκ. και Μεστά 3 εκ.

Το τελευταίο τριήμερο από το Σάββατο 17/11/18 έως και Δευτέρα 19/11/18, στους βροχομετρικούς σταθμούς σημειώθηκαν τα παρακάτω ύψη βροχής σε χιλιοστά: Νέα Μονή 45, Καρυές 37, Καρδάμυλα 30, Πυργί 13,5, πόλη Χίου 32, Μεστά 15, Βολισσός 8,5, Νένητα 18,5 και Βαβύλοι 43.

«Κατά διαστήματα έχουμε κάποιους μήνες που δεν έχουμε βροχές. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν ο Νοέμβρης του 2011, ο Δεκέμβρης του 2015, ενώ πολύ χαμηλή βροχόπτωση είχαμε και τους μήνες Οκτώβριο του 2005, του 2008 και του 2012, στους οποίους το ύψος βροχής κυμάνθηκε από το 0,5 εκ. έως το 1 – 1,5 εκ», ανέφερε ο κ. Καραολάνης, σημειώνοντας ότι είναι νωρίς ακόμη να κρίνουμε το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, όμως για να αναμένουμε ένα ικανοποιητικό ύψος βροχής θα πρέπει ο Δεκέμβρης να κλείσει με 25 εκατοστά, αλλιώς -όπως είπε- πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση.

Ο ίδιος τόνισε ότι εκείνο που είχε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα, ήταν ότι λόγω της ανομβρίας, εκτός της συρρίκνωσης του καρπού παρατηρούνταν εμφανή προβλήματα και σε δέντρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε επίσκεψη του σε αγροτική περιοχή στο Δαφνώνα, τα φύλλα ήταν πολύ μαραμένα.

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα!
Σάβ, 06/06/2020 - 21:10

 

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων – Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.