Στα Ψαρά πίνουν νερό από τη βρύση και το 2030 θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 28/02/2024 - 14:46

Νερό από τη βρύση τους πίνουν οι Ψαριανοί 24 ώρες το 24ωρο, έχοντας ήδη μειώσει την κατανάλωσή του κατά 25%, μετά την εγκατάσταση του νέου δικτύου, ενώ μέχρι το 2030 θα είναι και ενεργειακά αυτόνομη περιοχή, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «30 Ευρωπαϊκά Νησιά 100% ΑΠΕ μέχρι το 2030».

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Δήμαρχος των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού και επαρκούς ποσότητας, στον οποίο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός μικρού φράγματος στο νησί.

Πρόκειται για την επικαιροποίηση μελέτης που είχε γίνει από το 1990, για την οποία έχει εξασφαλιστεί ήδη χρηματοδότηση προκειμένου να δημοπρατηθεί. Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα έργο εγκατάστασης συστήματος τηλεμετρίας και ενός μικρού φωτοβολταϊκού που να καλύπτει τις ανάγκες της ύδρευσης, ενώ σε εξέλιξη είναι έργο 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση δεξαμενών και αντλιοστασίων ύδρευσης.

Όσον αφορά το σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία των Ψαρών υπεγράφη ήδη το σύμφωνο συνεργασίας, με το δήμο Ψαρών να είναι ένας από τους 30 ευρωπαϊκούς δήμους και ένας από τους έξι ελληνικούς που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού αποδέχτηκε ομόφωνα την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνική υποστήριξη, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, Α.Ε. και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μέσα στην επόμενη τριετία πρέπει να γίνουν οι μελέτες, είπε ο Δήμαρχος, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα έργα. Περιλαμβάνονται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού, γεννήτρια εκτάκτου ανάγκης με χρήση βιοκαυσίμου, αλλά και μπαταρίες για να αποθηκεύεται η ενέργεια η οποία θα παράγεται.

«Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό έχουμε στο μυαλό μας να συστήσουμε ενεργειακή κοινότητα και να υπάρχουν πολλαπλά οφέλη με στόχο να υπάρχει μείωση ή και να μην πληρώνουν καθόλου οι κάτοικοι για την προμήθεια ενέργειας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σχετικά Άρθρα