

Σε μια πρώτη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, μετά την πυρκαγιά της 22ας Ιουνίου στη Χίο, προχώρησε ο καθηγητής Δημήτρης Εμμανουλούδης, Δασολόγος - Υδρολόγος και Διευθυντής του Εργαστηρίου ASSIST στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος σε συνέντευξή του σήμερα στην «Α» μίλησε για μια πολύ περίεργη και δύσκολη πυρκαγιά η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά τον εντυπωσίασε με τον τρόπο που κινήθηκε και απλώθηκε, πλησιάζοντας σε οικισμούς αλλά και ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως τα στρατόπεδα.
«Είπα και στον κύριο Δήμαρχο ότι πραγματικά κάνουμε το σταυρό μας γιατί σταθήκατε και σταθήκαμε και εμείς ως χώρα τυχεροί», τόνισε ο καθηγητής ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς και την ταχύτητά της έργα όπως οι αντιπυρικές ζώνες απάντησε:
«Να πω κάτι το οποίο έχουμε πει και άλλες φορές και για άλλα φυσικά φαινόμενα, τα οποία εξελίσσονται σε φυσικούς κινδύνους και μετά σε φυσικές καταστροφές: Ο άνθρωπος και οι δυνάμεις του είναι πεπερασμένες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις φυσικές καταστροφές, αλλά για οτιδήποτε κάνει η φύση. Παραδείγματος χάρη, τα καράβια, όσο ασφαλή και αν τα κάνουν, από ένα σημείο και μετά, βλέπετε ότι όταν περάσει τα 8-9 μποφόρ, λέμε, απαγορευτικό στον απόπλου. Εκεί έχουμε τη δυνατότητα και το σταματάμε .
Εδώ λοιπόν, όσα μέτρα και να πάρουμε, και για τις πυρκαγιές, και για τις πλημμύρες, και για τους σεισμούς, αν η μανία της φύσης είναι τέτοια που ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες - γιατί όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε ακόμα και σήμερα η φύση πολλές φορές μας ξεπερνάει- και εκδηλωθούν τέτοιες πυρκαγιές, με τέτοιες αλλαγές διευθύνσεως ανέμου, τέτοιες εντάσεις και σε τέτοιο ανάγλυφο, δύσκολα οι αντιπυρικές λωρίδες θα τις σταματήσουν. Χρειάζονται αντιπυρικές, αλλά δεν είναι πανάκια. Το σημαντικό είναι η πρόληψη…
…Και η μεγαλύτερη πυρκαγιά που μπορεί να κάψει ένα εκατομμύριο στρέμματα από ένα δέντρο ξεκίνησε».
Σ’αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν καταθέσει προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για δημιουργία ενός σώματος πυροφυλακής, με συνεχή περίπολα και 24ωρη επιτήρηση, το σχεδιασμό αντιπυρικών λωρίδων αλλά και για την προμήθεια μηχανημάτων και υδροφόρων.
«Αν όλα αυτά μαζευτούν και γίνει ένα οργανωμένο σχέδιο, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Αλλά σας είπα και πάλι πολλές φορές μπορεί η φύση να μας ξεπεράσει», ανέφερε ο κος Εμμανουλούδης.
Στην παρούσα φάση ο καθηγητής, ο οποίος κλήθηκε από το Δήμαρχο Χίου στο νησί μας μετά την πυρκαγιά, εστίασε κυρίως στο πώς θα κινηθούμε μετά την πυρκαγιά ώστε να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα.
«Κάναμε αυτοψία σε όλα τα περιαστικά ρέματα της περιοχής γύρω από την Χίο, αλλά και όχι μόνον, και από την Δυτική Χίο και προς το Λιθί και προς τα Μαστιχοχώρια. Υπάρχουν κάποια θέματα, τα συζητήσαμε με τον Δήμαρχο. Φρονώ ότι θα προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη επισήμανσή τους και θα δώσουμε και κάποιες λύσεις, οι οποίες θα είναι σύντομες, θεωρώντας ότι θα βοηθήσουμε πολύ στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία του νησιού με τον τρόπο αυτό», ανέφερε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ιεράρχηση των αναγκών, αφού αυτό θα προκύψει από περεταίρω έρευνα στο εργαστήριό τους, που έχει ως αντικείμενο την ανάλυση και διαχείριση καταστροφών, αν προχωρήσει η συνεργασία με το Δήμο Χίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εξεταστούν διάφοροι παράμετροι, όπως π.χ. το ιστορικό της κάθε περιοχής και από εκεί και πέρα με σύμμαχο και τις τεχνολογίες αιχμής, όπως οι τεχνητή νοημοσύνη θα υποδειχθούν έργα που πρέπει να γίνουν για τη διοχέτευση με ασφάλεια των νερών στους χειμάρρους.
Σε πρώτη φάση, είπε, θα αναλάβει δράση η Δασική υπηρεσία για τις «πρώτες βοήθειες», όπως τις χαρακτήρισε, συγκράτησης των εδαφών, όπως είναι οι κορμοσειρές, τα κορμοδέματα και κορμοπλέγματα και τα κορμοφράγματα.