Στην Αθήνα αιματολογικοί ασθενείς, ελλείψει αιματολόγου στο Νοσοκομείο

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς σ'αυτήν και άλλες ειδικότητες απαντά η Διευθύντρια Ελένη Κανταράκη
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 23/02/2021 - 11:23
Ηχητικό απόσπασμα: 

H έλλειψη οργανικής θέσης αιματολόγου στο Νοσοκομείο της Χίου οδηγεί ασθενείς που αντιμετωπίζουν αιματολογικά προβλήματα, σε μια περίοδο που αν μη τι άλλο θα πρεπε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, να ταξιδεύουν για εξετάσεις, ακόμη και για θεραπείες εκτός Χίου. 

Το πρόβλημα είναι γνωστό στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, με τη Διοικήτρια, Ελένη Κανταράκη, να δηλώνει στο Ράδιο «Αλήθεια» ότι καταβλήθηκαν και συνεχίζουν να καταβάλλονται προσπάθειες για την πρόσληψη αιματολόγου ως επικουρικού, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος. Δυστυχώς όμως το ίδιο προκύπτει και με μια σειρά άλλων ειδικοτήτων που ενώ προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον αναδεικνύοντας την ανάγκη η πολιτεία να δει σοβαρά το ζήτημα της θέσπισης κινήτρων ώστε γιατροί να επιλέγουν τα περιφερειακά και δει τα νησιωτικά νοσοκομεία.

Ειδικότερα για τον κλινικό αιματολόγο, όπως είπε η κα Κανταράκη, στο νέο -υπό έκδοση- οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπεται οργανική θέση, η οποία εντάσσεται στο υπό σύσταση Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας το οποίο θα καλύπτει τις χημειοθεραπείες και τα αιματολογικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια η αιματολόγος που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο στο Τμήμα Αιμοδοσίας, επί της ουσίας επικουρικά προσέφερε υπηρεσίες σε αιματολογικούς ασθενείς, κάτι που συνεχίστηκε και από άλλη συνάδελφό της, που αυτήν την περίοδο όμως είναι εκτός υπηρεσίας.

Ακόμη και σήμερα κάποιοι αιματολογικοί ασθενείς εξυπηρετούνται, στα πλαίσια συνεργασίας ιατρών, πλην όμως αρκετοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται, με ότι αυτό συνεπάγεται, και σε έξοδα αλλά και σε κινδύνους μετάδοσης της covid, να μετακινούνται εκτός Χίου.

Στο ερώτημα αν η παραχώρηση κινήτρων στους γιατρούς θα έκανε πιο δελεαστική τη θέση αιματολόγου στο Νοσοκομείο -είτε ως επικουρικό προσωπικό είτε ως μόνιμο- η κα Κανταράκη σημείωσε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με το Δήμαρχο Χίου η παροχή του κινήτρου της εξασφάλισης στέγης. Θα μπορούσαν -είπε- να συζητηθούν κι άλλα, φτάνει να υπάρξει ενδιαφέρον. Μάλιστα επεσήμανε ότι αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλες ειδικότητες, όπως του ακτινολόγου, που και η τελευταία προκήρυξη θέσης βγήκε άγονη, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη θέση του ογκολόγου, της νευρολογίας, της αναισθησιολογίας και της ενδοκρινολογίας.

Αναφορικά, τέλος, με τις επικείμενες αλλαγές στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Χίου, σημείωσε ότι ήδη το θέμα έχει περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών.

Στις υφιστάμενες 68 θέσεις γιατρών θα προστεθούν και 26 νέες, ανάμεσά τους και ειδικότητες φυσιάτρου, στοματικής γναθοχειρουργικής, νεφρολογίας, νευροχειρουργικής, καθώς και 24 νέες θέσεις λοιπού προσωπικού.

Αναφορικά με την πληρότητα των θέσεων γιατρών στο νοσοκομείο Χίου αυτήν την περίοδο, τόνισε ότι από τις 68 οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί 55 με μόνιμο προσωπικό, ενώ το σύνολο των γιατρών που υπηρετούν, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών ανέρχεται στους 70 και επίκειται η πρόσληψη 2 ακόμη γιατρών στις ειδικότητες της ΜΕΘ και του δερματολόγου.

Σχετικά Άρθρα