Στης Χριστοδουλοπούλου την... πόρτα, "βαρά" η ΑΔΕΔΥ για το μεταναστευτικό

Δευ, 03/08/2015 - 16:10

Στην αναπληρώτρια υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθύνεται η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ζητώντας λύση για τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θέτοντας τόσο το θέμα του χώρου παραμονής των προσφύγων, όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους σε αστυνομία και λιμενικό.

Ακολουθεί η επιστολή της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ:

Κα Υπουργέ,

σας επισημαίνουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά με «πλοιάρια» των σύγχρονων δουλεμπόρων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και σαφώς στη Χίο.

Το ζήτημα των μεταναστών- προσφύγων από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις που αδύνατο να το διαχειριστούν οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό και στην Αστυνομία με την πολιτεία να είναι απούσα! Καθημερινά οι εργαζόμενοι καλούνται να σώσουν τις ανθρώπινες ψυχές αλλά και να τους προσφέρουν τρόφιμα από το υστέρημα τους.

Το νόμισμα έχει δύο όψεις !!! Από την μια όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους κουβαλώντας τη ζωή τους ολόκληρη σε ένα σακίδιο ταξιδεύουν μέρες για να σωθούν με την ελπίδα να ζήσουν. Το επονομαζόμενο «κέντρο φιλοξενίας» στην θέση Μερσινίδι της Χίου που τους πηγαίνουν είναι απλά ένα κρατητήριο στοιβαγμένων ψυχών. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, υποτυπώδεις, τριτοκοσμικές και επικίνδυνες.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό και την Αστυνομία.

Οι λιμενικοί νυχθημερόν χωρίς ωράριο, χωρίς πλέον προσωπική ζωή καλούνται να σώσουν αυτές τις ψυχές με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Πέφτουν στην θάλασσα και σώζουν άνδρες, γυναίκες παιδία.. Οι αστυνομικοί στα Κέντρα Ταυτοποίησης καθώς όλων των υπηρεσιών δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση από την καθημερινή αθρόα άφιξη τους.

Μοναδική προστασία των εργαζομένων είναι ένα ζευγάρι γάντια και μία μάσκα. Ήδη συνάδελφοι σε τεστ που υποβλήθηκαν για την ανίχνευση της προδιάθεσης για φυματίωση βγήκαν θετικά. Θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους καθώς και των οικογενειών τους καθημερινά από την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται αφού έχει σταματήσει ο ιατρικός έλεγχος των προσφύγων και αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι στο νησί μας λείπει ένα ανεπτυγμένο κρατικό σύστημα υγείας και πρόσληψης με επαρκείς υποδομές και εξοπλισμό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες σε περίθαλψη του μόνιμου πληθυσμού, των επισκεπτών και των εκτάκτων συνθηκών όπως των μεταναστών.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση σας για την επίλυση των προβλημάτων. Είναι χρέος σας να προφυλάξετε τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία που γνωρίζει να φιλοξενεί, γιατί βίωσε την προσφυγιά το ΄22 και το ΄40, από φαινόμενα που δράττουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ρατσιστικές τάσεις.

Απαιτούμε να ενισχυθεί το προσωπικό των εργαζομένων στο Λιμενικό, στην Αστυνομία για την υποδοχή και καταγραφή στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Απαιτούμε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Λιμενικό και την Αστυνομία ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία τους και να μην την θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά.

Απαιτούμε να μεριμνήσετε για την ανθρώπινη φιλοξενία των μεταναστών –προσφύγων με δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και να καλύψετε τις ανάγκες τους σε είδη διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης.

ΑΜΕΣΑ! Όχι σήμερα, όχι αύριο αλλά ΧΤΕΣ!

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!»

Σχετικά Άρθρα