Συνάντηση με τον Νότη Μηταράκη για τις εργατικές κατοικίες Χριστού

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 01/12/2023 - 13:24

Συνάντηση με τον βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη είχε αντιπροσωπεία κατοίκων των εργατικών κατοικιών Χριστού Βαρβασίου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει αφενός με τα εξώδικα που έχουν σταλεί από το κράτος στους ιδιοκτήτες και αφετέρου με το …μέλλον των ίδιων των  εργατικών κατοικιών.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσακό ο βουλευτής Χίου άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες προσθέτοντας ότι  τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά και την συνάντηση με αιρετούς και εμπλεκόμενους την Τέταρτη 6 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χίου.

Από την πλευρά του ο κ.Μηταράκης τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα κανονιστεί συνάντηση  εκπροσώπων των κατοίκων με την αρμόδια Υπουργό στην Αθήνα ζητώντας λύσεις.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μηταράκη:

«Τα πρόσφατα έγγραφα της πολεοδομίας, το έγγραφο της Αστυνομίας προς τον Εισαγγελέα, έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει εδώ και δεκαετίες. Οι εργατικές κατοικίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν και βοήθησαν ανθρώπους που είχαν οικονομική ανάγκη, αποδείχθηκε ότι πλέον δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να έχει ένα κτίριο.

Προφανώς δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα. Θα κανονίσουμε μέσα στο μήνα αντιπροσωπεία των κατοίκων να επισκεφθούν την αρμόδια Υπουργό στην Αθήνα, για να δούμε με ποιο τρόπο η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει.

Βέβαια εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αυτές οι κατοικίες έχουν παραχωρηθεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια στις οικογένειες, που είτε ζουν εκεί, είτε τις εκμεταλλεύονται, είτε διατηρούν  αυτά τα διαμερίσματα άδεια. Θεωρώ ότι η πιο λογική λύση - δεν είναι εύκολη λύση - είναι να γίνει μια απαλλοτρίωση της έκτασης, να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που είναι οι παραχωρησιούχοι, και από εκεί και πέρα να χρησιμοποιηθεί η έκταση για κάποιο δημόσιο καλό. Ίσως για σχολεία, ίσως για το Πανεπιστήμιο, ίσως για φοιτητικές κατοικίες.

Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είμαστε ώριμοι να κάνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, αλλά νομίζω ότι η λύση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μία διαβούλευση στη Χίο. Η ίδια η επιτροπή έχει κανονίσει την Τετάρτη να υπάρξει μια συζήτηση στο εργατικό κέντρο, να ακούσουμε και άλλες απόψεις και να βρούμε ποια είναι τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουν την επίλυση ενός ζητήματος, που όπως είπα στην αρχή, εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.»

synantisi_me_ton_noti_mitaraki_gia_tis_ergatikes_katoikies_hristoy

Σχετικά Άρθρα