Χίος, Σάββατο 20 Απριλίου

Θα αναζητηθούν νέα στοιχεία για τη φωτιά στο Μελανειός

Πέμ, 11/10/2018 - 17:40

Νέα πρόσθετα στοιχεία θα αναζητήσει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, που προκλήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014 από ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Μελανειός Χίου και η οποία κατέκαψε μια τεράστια έκταση μέχρι το Άγιο Γάλας και τα Νενητούρια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης με συνολικά έξι κατηγορούμενους (οι τρεις απουσίαζαν, αλλά εκπροσωπούντο) και 16 μάρτυρες ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, 11 Οκτωβρίου 2018, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, πλην – όμως - είχε απροσδόκητη εξέλιξη.

Το δικαστήριο, μετά την εξέταση των τεσσάρων πρώτων μαρτύρων, διέκοψε την συνεδρίαση και όταν επανήλθε αποφάσισε αναβολή, για τις 29 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να κληθούν μάρτυρες που θα διαφωτίσουν στοιχεία, τα οποία ετέθησαν από τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις,

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας Αθανάσιος Γεωργάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της ψευδούς βεβαιώσεως και ψευδορκίας, αναφερόμενος στο πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, καθώς και το τεχνικό πόρισμα για τα αίτια ανάφλεξης της ανεμογεννήτριας και πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας και μηνυτής Γιάννης Στεβής επεσήμανε και απέδειξε με οπτικό υλικό την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη την περιοχή του αιολικού πάρκου και μάλιστα διαχρονικά.

Για το τεχνικό πόρισμα, που κατατέθηκε επεσήμανε το γεγονός ότι από τα πέντε μέλη της επιτροπής τα τέσσερα είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο πέμπτος πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τον οποίο – τόνισε – δεν γνωρίζουμε τι γνώμη έχει διατυπώσει.

Οι επόμενοι δύο μάρτυρες οι Δημήτρης Γαλάτουλας και Κώστας Φραγκομίχαλος επεσήμαναν με την σειρά τους την έλλειψη προληπτικών μέτρων προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού παντού υπήρχε υψηλή θαμνώδης βλάστηση και ανέφεραν ότι αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά.

Οταν από το Δικαστήριο εκλήθη εκ νέου ο πρώτος μάρτυρας, εργαζόμενος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο αιολικό πάρκο, προκειμένου να διευκρινίσει τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο για την ελλιπή αποψίλωση του χώρου και την προσκόμιση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου της αποψίλωσης, φάνηκε ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάηρχαν.

Ετσι μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ο πραγματογνώμονας του ΤΕΕ και οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που συνέταξαν το σχετικό πόρισμα για την πυρκαγιά. Επίσης, να προσκομισθεί η σύμβαση με την εταιρεία για την αποψίλωση του χώρου το 2014, καθώς και τα σχετικά παραστατικά.

Σχετικά Άρθρα

Ευχή και προτροπή του Σεβασμιωτάτου . Ο Θεός που Ανασταίνει κι Αναστένεται να ζει στις καρδιές μας! Εισερχόμενα x
Σάβ, 20/04/2019 - 06:25

Με την παρουσία και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκου, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019,στις 7μ.μ. η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου ''Ρωμανός ο Μελωδός'' και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών ''Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαϊρακτάρης'', έψαλλαν Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, με πάσα τιμή και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, στην Ιερά Μητρόπολη Χίου που γέμισε κόσμο.

            Με το εύγλωτο και απαράμιλλο Βυζαντινό ύφος και με το Ορθόδοξο πνεύμα, που τονίζει πότε την κατάνυξη και τη δέηση και πότε την πανηγυρική δοξολογία, οι καταξιωμένοι και έμπειροι Ιεροψάλτες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου ''Ρωμανός ο Μελωδός'' με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Δημήτρη Ζαννίκο, απέδωσαν, '' Άξιον εστίν...'', το Απολυτίκιον του Ευαγγελιστή Μάρκου, ''Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...'', ''Τον Νυμφώνα σου βλέπω...'', ''Δόξα...Η αμαρτωλός έδραμε...'', '' Έστησαν τα τριάκοντα αργύρια...'', '' Ότε παρέστης τω Κα'ι'άφα ο Θεός...'', τα ''Εγκώμια'' (τρεις στίχους από κάθε στάση) και άλλα τροπάρια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, που ''ζωντανεύουν'' και εξιστορούν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν στα μηνύματα και παρουσιάζουν το πνεύμα της γιορτής.

             Η Χορωδία των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου με Χοράρχη τον Σταύρο Στείρο, έψαλλε, ''Ιδού σκοτία και πρω'ί'...'' που αναφέρεται στη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεσημέρι της Σταύρωσης του Κυρίου που ο ήλιος σκοτείνιασε όταν είδε στο Σταυρό το πρόσωπο του Θεού και φωτοδότη του, όπως τόνισε και στον επίλογο της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκος. Οι σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής έψαλλαν επίσης ''Παναγία Θεοτόκε, τον χρόνον της ζωής μου...'', ''Την κοινήν ανάστασιν...'' και ''...ετόλμησαν και απέδωσαν με επιτυχία...'', όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, το ''Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα...'', που είναι δύσκολο τροπάριο, γιατί έχει να κάνει με την απόδοση της ενσυναίσθησης και της αίσθησης της Θεότητος.

            Την εκδήλωση με τους επίκαιρους Εκκλησιαστικούς Ύμνους στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου 2019, έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.Μάρκος, που με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα και της Ανάστασης του Χριστού, μοίρασε στους Ιεροψάλτες και στους σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής επίκαιρα βιβλία, ενώ μίλησε στη συνέχεια για τη γιορτή και το πνεύμα της, την προετοιμασία των πιστών και το νόημα της Ανάστασης του Χριστού που μας χαρίζει την Θέωση. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα περιστατικά της Μεγάλης Εβδομάδας είπε, ότι την Θεότητα του Χριστού την ομολογούν και ίδιος...και ο ληστής πάνω στο Σταυρό...και ο Εκατόνταρχος που τον σταύρωσε...ακόμα κι ο ήλιος που σκοτείνιασε μπροστά στο φωστήρα του. 

            Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε. 

             Αν θέλουμε να περπατήσουμε αυτές τις μέρες τον εορτασμό της Μεγάλης και Αγίας Εβδομάδας για να φτάσουμε να πανηγυρίσουμε (στο τέρμα πανηγυρίζει ο νικητής) στο τέρμα, που είναι η βραδιά της Ανάστασης, προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσουμε, να πιστέψουμε, να ζήσουμε και...να κηρύξουμε και να φανερώσουμε και στους άλλους, ότι ο Ιησούς Χριστός, Αυτός που ανεβαίνει στο Σταυρό, Αυτός που κατεβαίνει στον άδη, Αυτός που νικά τον θάνατο, Αυτός που ανασταίνεται από των νεκρών, Αυτός που ανασταίνει όλους μας...πανγεννεί την ανθρωπότητα από τον τάφο...είναι ο Θεός μας. Μόνο η αναγνώριση του Χριστού ως του Θεού μας, του μόνου αληθινού Θεού, είναι προύπόθεση για να γιορτάσουμε αυτές τις ημέρες. ''Πατρική μου λοιπόν ευχή για όλους εσάς'', απόψε ιδιαιτέρως για τους Ιεροψάλτες, τους δόκιμους Ιεροψάλτες (τους σπουδαστές μας), πάντοτε τους Ναυτικούς μας και το Έθνος μας, είναι ''να γιορτάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού μας έχοντας Θεό!''