Χίος, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Θα αναζητηθούν νέα στοιχεία για τη φωτιά στο Μελανειός

Πέμ, 11/10/2018 - 17:40

Νέα πρόσθετα στοιχεία θα αναζητήσει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, που προκλήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014 από ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Μελανειός Χίου και η οποία κατέκαψε μια τεράστια έκταση μέχρι το Άγιο Γάλας και τα Νενητούρια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης με συνολικά έξι κατηγορούμενους (οι τρεις απουσίαζαν, αλλά εκπροσωπούντο) και 16 μάρτυρες ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, 11 Οκτωβρίου 2018, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, πλην – όμως - είχε απροσδόκητη εξέλιξη.

Το δικαστήριο, μετά την εξέταση των τεσσάρων πρώτων μαρτύρων, διέκοψε την συνεδρίαση και όταν επανήλθε αποφάσισε αναβολή, για τις 29 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να κληθούν μάρτυρες που θα διαφωτίσουν στοιχεία, τα οποία ετέθησαν από τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις,

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας Αθανάσιος Γεωργάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της ψευδούς βεβαιώσεως και ψευδορκίας, αναφερόμενος στο πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, καθώς και το τεχνικό πόρισμα για τα αίτια ανάφλεξης της ανεμογεννήτριας και πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας και μηνυτής Γιάννης Στεβής επεσήμανε και απέδειξε με οπτικό υλικό την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη την περιοχή του αιολικού πάρκου και μάλιστα διαχρονικά.

Για το τεχνικό πόρισμα, που κατατέθηκε επεσήμανε το γεγονός ότι από τα πέντε μέλη της επιτροπής τα τέσσερα είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο πέμπτος πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τον οποίο – τόνισε – δεν γνωρίζουμε τι γνώμη έχει διατυπώσει.

Οι επόμενοι δύο μάρτυρες οι Δημήτρης Γαλάτουλας και Κώστας Φραγκομίχαλος επεσήμαναν με την σειρά τους την έλλειψη προληπτικών μέτρων προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού παντού υπήρχε υψηλή θαμνώδης βλάστηση και ανέφεραν ότι αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά.

Οταν από το Δικαστήριο εκλήθη εκ νέου ο πρώτος μάρτυρας, εργαζόμενος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο αιολικό πάρκο, προκειμένου να διευκρινίσει τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο για την ελλιπή αποψίλωση του χώρου και την προσκόμιση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου της αποψίλωσης, φάνηκε ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάηρχαν.

Ετσι μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ο πραγματογνώμονας του ΤΕΕ και οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που συνέταξαν το σχετικό πόρισμα για την πυρκαγιά. Επίσης, να προσκομισθεί η σύμβαση με την εταιρεία για την αποψίλωση του χώρου το 2014, καθώς και τα σχετικά παραστατικά.

Σχετικά Άρθρα

Η θέση του Συλλόγου Ψυχολόγων Χίου για την εκπαίδευση προσφύγων
Τετ, 17/10/2018 - 10:39
Καλό μάθημα

Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου τάσσεται υπέρ της ένταξης των προσφύγων στο πρόγραμμα ΔΥΕΠ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του τα παρακάτω:

«Παρακολουθούμε όλοι καθημερινά τον αγώνα των προσφύγων να ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο μετά από όλες αυτές τις κακουχίες που έχουν υποστεί και που συνεπάγεται η προσφυγιά, κατάσταση από την οποία έχει πληγεί στο παρελθόν και η χώρα μας. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι όλο αυτό το ρεύμα προσφύγων προκαλεί φόβο για την τοπική κοινωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας καταβάλλει ο φόβος και να απαγορεύεται στα ΠΑΙΔΙΑ το βασικό αυτό ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ που δεν είναι άλλο από την εκπαίδευση. Μέσα από όλη αυτή την αναστάτωση και τις συζητήσεις προέκυψε ότι τελικά οι περισσότεροι γονείς είναι υπέρ της ένταξης των παιδιών αυτών και συμπονούν τα προσφυγόπουλα. Η μεγαλύτερη αρνητική αντίδραση προήλθε από κακή ενημέρωση και καθυστερημένη υπεύθυνη ενημέρωση. Όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και κάποιοι αντέδρασαν μόνο από τον φόβο που τους γέμισαν οι λανθασμένες πληροφορίες.

Ένας από τους στόχους της χιλιετίας για τα Ηνωμένα Έθνη είναι να μην υπάρχει κανένα παιδί που να εγκαταλείπει την εκπαίδευση (το λεγόμενο drop out). Στόχος δύσκολος μα και συνάμα βαρυσήμαντος. Η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι υπόθεση και ΕΥΘΥΝΗ όλων μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία, αν δε βάλουμε τις βάσεις για μία σωστή πρόληψη. Δε μπορεί παιδιά που σώθηκαν από τον πόλεμο και τη βάρκα να ζουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και να αποκλείονται από την εκπαίδευση. Δε μπορεί να μιλάμε για θεραπεία του τραύματος, όταν αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να βιώνουν τη βία και την κακοποίηση.

Τα παιδιά μέσα από την εκπαίδευση εντάσσονται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, ξεχνιούνται, παίζουν, μαθαίνουν έστω και για λίγο. Ή εκπαίδευση είναι αυτή που θα προφυλάξει από πολλά δεινά, διαταραχές, απόπειρες αυτοκτονίας και τόσα ακόμη. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μας αφήνει να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτήν την αδικία. Ας δείξουμε το άλλο μας πρόσωπο, εκείνο που είχαμε δείξει στην αρχή. Με ορθές παρεμβάσεις και σωστό προγραμματισμό μπορούν να συνυπάρξουν όλα τα παιδιά κάτω από την ίδια στέγη, γιατί αυτά είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα για μία καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος μας σαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να συμπαρασταθούμε και να συνδράμουμε σε αυτή το δύσκολο έργο έχοντας ως προτεραιότητα την ομαλή ένταξη των προσφύγων και την συνύπαρξή τους με σεβασμό και αξιοκρατία ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Ας γίνει ένα μάθημα σε όλους μας πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και το να ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Η αγάπη και η ενότητα είναι η λύση.»