Χίος, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Tιμή στους Προσκόπους του Αϊδινίου που θυσιάστηκαν εκτελώντας το καθήκον τους για το συνάνθρωπο και την Πατρίδα.

Εκτελέστηκαν από τους Τσέτες τον Ιούνιο του 1919 ανάμεσα στα πολλά τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 27/06/2019 - 06:41
 

Tην ανεκτίμητη και αλησμόνητη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου της Μικράς Ασίας τον Ιούνιο του 1919, που παρέμειναν στη φλεγόμενη πόλη υπηρετώντας τους συνανθρώπους τους και την πατρίδα μέσα στην κόλαση της σφαγής, στεκόμενοι στο πλευρό του σκληρά βαλλόμενου Ελληνικού Στρατού και του φοβισμένου-κυνηγημένου ελληνικού πληθυσμού, δίνοντας τη βοήθειά τους με αυταπάρνηση και με τραγική κατάληξη τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους από τους Τσέτες (άτακτες και πολύ βίαιες ομάδες τουρκικών στρατευμάτων) τίμησε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, στην Πλατεία Ηρώων Προσκόπων Μικράς Ασίας (στην ανατολική πλευρά της Τάφρου του Κάστρου - πίσω από το Τελωνείο) η Περιφερειακή Εφορία Χίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με τη σύσσωμη παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού μας, σε μια σεμνή και καθ' όλα άξια τιμητική εκδήλωση μνήμης.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη και νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και του Δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, που τόνισαν ότι το φωτεινό παράδειγμα των Προσκόπων του Αϊδινίου, που έγραψαν τη δοξασμένη αυτή σελίδα του Ελληνικού Προσκοπισμού με το αθώο παιδικό αίμα τους, αγγίζει και εμπνέει τις καρδιές όλων μας και προπαντός τις νέες γενιές των Προσκόπων, που δεν ξεχνούν ποτέ την υπόσχεσή τους: "να εκτελούν το καθήκον τους στο Θεό και την Πατρίδα και να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση".

 Στη συνέχεια ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Χίου, Φώντας Σταμπέλος και ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος, Νίκος Γανιάρης πρόσθεσαν κατά το χαιρετισμό τους στην τιμητική επετειακή εκδήλωση, ότι η τελετή αυτή, που τιμά τους Προσκόπους του Αϊδινίου, είναι κι ένας φόρος τιμής για όλους τους Προσκόπους που έπεσαν στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής

 Ακολούθως, ο Ιάσονας και η Μαρκελλίνα (νεαροί Πρόσκοποι) μετέφεραν το κοινό στην εποχή εκείνη (πριν 100 χρόνια) εξιστορώντας το χρονικό της θυσίας και τα τραγικά εκείνα γεγονότα του Αϊδινίου.

 Τέλος... Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και Βαθμοφόροι, παλαιοί Πρόσκοποι και το ευαισθητοποιημένο κοινό που προσήλθε στην τιμητική εκδήλωση χαιρέτισαν την Ελληνική Σημαία και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

 

                 ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΑΪΔΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:

 

                                        1. Νικόλαος Αυγερίδης (Ιδρυτής Τ.Ε.)

                                        2. Επαμεινώντας Αναστασιάδης (μέλος Τ.Ε.)

                                        3. Μιχαήλ Τσοχατζής (μέλος Τ.Ε.)

                                        4. Φιλοκτήτης Αργυράκης (Αρχηγός 1ης Ο.Π.)

                                        5. Μίνως Βεϊνόγλου (Αρχηγός 2ης Ο.Π.)

                                        6. Αιμίλιος Παπαδόπουλος (Αρχηγός 3ης Ο.Π.)

                                                       και οι Πρόσκοποι...

                                        7. Ιωάννης Αβραάμ

                                        8. Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

                                        9. Ηρακλής Αντωνίου

                                      10. Δήμος Αραδούλης

                                      11. Γεώργιος Θεοδώρου

                                      12. Βασίλειος Ιωάννου

                                      13. Γεώργιος Ιωάννου

                                      14. Χρυσόστομος Κανάτας

                                      15. Γεώργιος Καραγιαννόπουλος

                                      16. Δήμος Καραμαούνας

                                      17. Δημήτριος Κουγιουμτζής

                                      18. Κυριάκος Μανθόπουλος

                                      19. Εμμανουήλ Μαρινάκης

                                      20. Ευδόκιμος Μιναρεδζόγλου

                                      21. Θεοδόσιος Μιναρεδζόγλου

                                      22. Νικόλαος Μιναρεδζόγλου

                                      23. Γεώργιος Νικητόπουλος

                                      24. Κωνσταντίνος Νομικός

                                      25. Γεώργιος Παναγής

                                      26. Γεώργιος Παπαδάκης

                                      27. Δημήτριος Πρωτοψάλτης

                                      28. Πλάτων Σαμιωτάκης

                                      29. Δημοσθένης Σακελλαρίδης 

                                      30. Μάνθος Τσοχατζής

                                      31. Ευστάθιος Χριστοδούλου  

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 24/01/2020 - 06:33

Συναισθηματικά φορτισμένος αυτές τις μέρες όταν πλησιάζουν ημερομηνίες γραμμένες βαθειά μέσα στο μυαλό την σκέψη και την Ψυχή μου .

Πάντοτε για όλη μου τη την ζωή οι ημερομηνίες μονίμως είναι χαραγμένες μέσα μου και καθορίζουν την μοίρα μου ! Ήταν 25 Ιανουαρίου 2015 όταν έφυγε για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό ο Χιώτης Παγκόσμιος ευπατρίδης Ντέμης Ρούσσος ή Αρτέμιος Βεντούρης καθώς επίσης και 25 Οκτωβρίου 2019 όταν έφυγε στα 96 της χρόνια η μάνα του όπως την φώναζε την Όλγα Μιλαήτη Παπαμιχαλάκη-Ρούσσου-ή Βεντούρη ! 

Πέντε χρόνια για τον Ντέμη και τρεις μήνες για την Όλγα . ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη τους στον παράδεισο παρέα με την φίλη τους Ιουλία ! Έχουν γραφεί πολλά για τον παγκοσμίου φήμης μεγάλο Έλληνα και Χιώτη Ντέμη Ρούσσο φίλο μου από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 . Δύο λόγια για το βιογραφικό τους . Γεννήθηκε 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου .

Η ιστορία του Βεντούρη ξεκίνησε στα Χανιά Κρήτης γύρω στο 1900 από τον παππού του Ντέμη. Τρελά ερωτευμένος ο νεαρός τότε παππούς του Ντέμη με μια μικρή καλλονή Κρητικοπούλα προσπάθησε να την κλέψει επειδή ήταν ανήλικη, αλλά τον κυνήγησαν τα αδέλφια της να τον σκοτώσουν. Έτσι απ'τα Χανιά βρέθηκε τρομοκρατημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου άλλαξε το επίθετο του σε Ρούσσος για να μην τον ανακαλύψουν τα αδέλφια της κοπελιάς επειδή τους είχε προσβάλει. Στην Αλεξάνδρεια αργότερα παντρεύτηκε και γεννήθηκε ο Γιώργος ο πατέρας του Ντέμη . Τα χρόνια εκείνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 έφθασαν απ'την Χίο στην Αλεξάνδρεια και οι γονείς της Όλγας που λίγους μήνες νωρίτερα είχαν παντρευτεί !

Η οικογένεια Μιλαήτη-Παπαμιχαλάκη- απέκτησε τρία παιδιά την Όλγα στις 4 Δεκεμβρίου 1923 την Δέσποινα και τον Μιχάλη έχουν φύγει όλοι για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό . Ο Γιώργος Ρούσσος με την Όλγα Μιλαήτη Παπαμιχαλάκη- γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Αλεξάνδρεια σε ερασιτεχνικό θίασο στον πολιτιστικό σύλλογο της Ελληνικής παροικίας, όπου γίνονταν θεατρικές παραστάσεις και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα χρόνια εκείνα ο Ελληνισμός ανθούσε στην Αίγυπτο. Ο Γιώργος Ρούσσος ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά αντιδρούσαν οι γονείς του . Η Όλγα τραγουδούσε και χόρευε ερασιτεχνικά με πολύ ωραία φωνή

 Ο Ντέμης πήρε τα γονίδια και απ'τούς δύο γονείς του. Στη μεγάλη κρίση της Αιγύπτου το 1961 αναγκάστηκε όλη η οικογένεια να φύγει κυνηγημένη όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες της παροικίας και έφθασαν στην Αθήνα . Από το 1963 ξεκίνησε ο Ντέμης την καριέρα του με τα συγκροτήματα Aidol's και συνέχισε στη Γαλλία με τα" Παιδιά της Αφροδίτης" όπου συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και αργότερα με την Νανά Μούσχουρη και πολλούς κορυφαίους ξένους διεθνείς καλλιτέχνες όπου έγινε και ο Παγκόσμιος Ντέμης όπως τον αποκαλούν διεθνώς. Έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως πάνω από εξήντα εκατομμύρια δίσκοι του . Το 1969 σχεδόν μαζί όπως και εγώ παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα σε ηλικία 23 χρονών την Γαλλίδα Monic ( Μόνικα) και αποκτούν δύο παιδιά την Emily το 1970 και τον Κύριλλο το 1975 ! Η Έμιλυ ζεί στο Παρίσι παντρεμένη με δύο παιδιά την Λούνα 24 χρονών και τον Βάσκο 20 χρονών σήμερα . Με την δεύτερη γυναίκα του την Αμερικανίδα Πάμελα η οποία έχει έρθει και στην Χίο το 1989 και 1990 έζησε οκτώ χρόνια!  Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Βούλα με την Γαλλίδα Μαρί .

Όλες βρέθηκαν στο τελευταίο ταξίδι του καθώς παιδιά και εγγόνια . Ο μικρότερος αδερφός του Ντέμη ο Κώστας (Κόκος) ζεί στην Χαλκίδα πάρα πολλά χρόνια όπου ζούσε κοντά του και η Όλγα από το 2007 μετά τον θάνατο του συντρόφου της καλού μας φίλου Κώστα Μπαρμπαγιάννη . Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Ντέμης επανέφερε και πρόσθεσε στο επίθετο του το γνήσιο που ήταν Βεντούρης ! Θυμάμαι όταν πρωτογνωριστήκαμε στην Βούλα στο σπίτι της Όλγας και του συντρόφου της Κώστα Μπαρμπαγιάννη λίγες στιγμές της συζήτησης και μου λέει είσαι Δίδυμος ; Εγώ απόρησα και του λέω όχι , αλλά ο Ντέμης εννοούσε τα ζώδια γιατί αμέσως με ρώτησε ποιόν μήνα γεννήθηκες και όταν του είπα 7 Ιουνίου 1947 χαμογέλασε και με ρώτησε ποια ώρα αν θυμάμαι ! Και όταν του είπα γύρω στις 10 το πρωί κάτι κοίταξε σε ένα μικρό βιβλίο του και μου λέει έξαλλος εσύ είσαι Δίδυμος στο τετράγωνο ! Δηλαδή με ωροσκόπο δίδυμο οπότε καταλαβαίνετε τι χαρακτήρα έχω έξω καρδιά και όλα στην δημοσιότητα ! Ήταν και ο Ντέμης Δίδυμος !

 Για να καταλάβετε πόσο καλοί μας φίλοι ήταν όταν πρωτοήρθαν στην Χίο η Όλγα με τον Κώστα είναι οι μοναδικοί που τους φιλοξενήσαμε και τους παραχωρήσαμε την κραβατοκάμαρα μας . Γι'αυτό αυτές τις μέρες είμαι συναισθηματικά φορτισμένος για τις γλυκές και χαρούμενες στιγμές της ζωής μας και ζωντανεύουν οι αναμνήσεις ! Από το 2015 ευτυχώς στην Χίο υπηρετεί στην Εθνική τράπεζα ο ανηψιός του Δημήτρης Ρούσσος που είναι ο ίδιος με τον θείο του και κάθε μήνα που τον βλέπω παρηγοριέμαι ! Σήμερα πήγα επίτηδες και τον είδα για να πάρω το ερέθισμα για να γράψω !

Και πάλι αντίο αγαπημένοι μας φίλοι ! ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη όλων σας στον παράδεισο πιστεύω γιατί είσαστε αγνοί άνθρωποι με καρδιά μικρού παιδιού και πάντοτε απλοί και προσιτοί όσο και εάν είσαστε διεθνούς φήμης και παγκόσμιας προβολής ποτέ δεν καβαλήσατε το καλάμι της αυταρέσκιας και του εγωισμού ! Πάντοτε στην καρδιά καί τήν ψυχή μου ! Χίος 24 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης