Τους έκαψε η καμινάδα;

Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 21/12/2016 - 15:39
Ηχητικό απόσπασμα: 

Παρά το άμεσο της επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ολοσχερής καταστροφή της οικίας της 7μελούς οικογένειες στο Φραγκομαχαλά δεν απεφεύχθη. Ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου, Ιάκωβος Αρχοντάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α" αναφέρθηκε στο χθεσινό περιστατικό και παράλληλα επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ειδικά αυτήν την περίοδο, λόγω των μέσων θέρμανσης που χρησιμοποιούμ,ε για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε, είναι πιθανό το ενδεχόμενο - θα αποδειχθεί από την έρευνα που γίνεται- η φωτιά να οφείλεται σε υπερθέρμανση της καμινάδας του τζακιού και μετάδοση της υψηλής θερμοκρασίας στην ξύλινη οροφή.

Δίνοντας γενικές οδηγίες σημείωσε ότι πρέπει οι ιδιοκτήτες των κτηρίων πρέπει να φροντίζουν για τη μόνωση της καπνοδόχου και να προσέχουν τα υλικά που υπάρχουν γύρω από αυτή (να μην είναι εύλεκτα). Ανάλογη προσοχή, είπε, πρέπει να υπάρχει και στην εστία του τζακιού και στο τι βρίσκεται γύρω της. Η σημαντική διαφορά ανάμεσα σ'αυτά τα δύο, είνα ότι στη δεύτερη περίπτωση συνήθως γίνεται άμεσα αντιληπτή η επέκταση της φωτιάς εκτός τζακιού, ενώ στην πρώτη μπορεί να "δουλεύει" και να την καταλάβουμε με καθυστέρηση ώρας, οπότε και ο βαθμός δυσκολίας αντιμετώπισης της κατάστασης να είναι μεγαλύτερος.

Ο κ. Αρχοντάκης εφιστά την προσοχή και στη χρήση ηλετρικών σωμάτων θέρμανσης ή υγραερίου, ενώ επισήμανε ότι αρκετά από τα περιστατικά που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η Πυροσβεστική αφορούν την εκδήλωση φωτιάς σε κάδους, λόγω των υπολειμμάτων καύσης (κάρβουνα από σόμπες ή τζάκια) που πετούν πολίτες.

Σχετικά Άρθρα