Zητάει στοιχεία για το 1ο Τάγμα του 23ου Συντάγματος Πεζικού Χίου το 1940

Τετ, 22/03/2023 - 04:58

Από τον συνέλληνα Χαράλαμπο Στούμπο, από την Καστοριά πήραμε την παρακάτω επιστολή.

Όποιος έχει στοιχεία ας τον βοθήσει.

Αναλυτικά σημειώνεται σε αυτή:

"Καλημέρα, εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι / ψάχνω / παρουσιάζω / αρθρογραφώ για μια μάχη του Β΄Π.Π., την οποία ονομάζω "Μάχη του Δισπηλιού" (και όχι του Άργους Ορεστικού) τη Μεγάλη Τρίτη 15/4/1941. Μια σημαντική μάχη των Ελλήνων με τους Γερμανούς, γύρω από τον λόφο του Δισπηλιού.

Εδώ και χρόνια πραγματοποιείται μια εκδήλωση στο Δισπηλιό Καστοριάς, την οποία ονόμασα "Παπαρρόδεια", προς τιμήν του ηρωικού Ταγματάρχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου, ο οποίος δεν παραδίδονταν και τον σκότωσαν τα γερμανικά "SS" μαζί με με τον Ανθ/γό (ΠΖ) Άγγελο Βενετσάνο και άλλους 11 στρατιώτες "ΑΓΝΩΣΤΩΝ" - δυστυχώς - στοιχείων. Όλοι αυτοί ετάφησαν στο Δισπηλιό Καστοριάς.

Σε αυτήν την μάχη, ο Παπαρρόδου πολέμησε ηρωικά μαζί με ένα Τάγμα του 23ου ΣΠ Χίου, της 13ης ΜΠ, και υποψιάζομαι ότι όλοι αυτοί οι "άγνωστοι" ήρωές μας, ίσως, ανήκαν στο 1ο Τάγμα του 23ου ΣΠ Χίου, που αναφέρετε στο άρθρο σας : "Έτσι πολέμησαν στη Χίο οι παππούδες μας". (Σημείωση : Καλύτερα να είχε τον τίτλο  "Έτσι πολέμησαν στο Έπος του '40 οι παππούδες μας"). 

Κάθε χρόνο, στα μέσα με αρχές Μαΐου (λόγω του Πάσχα), ο Εφημέριός μας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού και ο Ελληνικός Στρατός κάνουν επιμνημόσυνες δεήσεις, διενεργούν τρισάγιο και καταθέτουν στεφάνια στο "Ηρώο Τχη (ΠΒ) Ι. Παπαρρόδου", παρουσία των Τοπικών Αρχών και όχι μόνο, για να τιμήσουν τη θυσία τους. Μπορείτε να γράψετε στο Google τη λέξη "Παπαρρόδεια" και θα δείτε τις εκδηλώσεις μας.

Τέλος, μεγάλη μου επιθυμία είναι να βρώ, πρώτον, τα ονόματα των 11 "αγνώστων" ηρώων μας (που ίσως είναι και Χιώτες) και δεύτερον, περισσότερα στοιχεία για τη ηρωική Μάχη της Μεγάλης Τρίτης 15/4/1941 στον λόφο του Δισπηλιού και γενικά γύρω από τη λίμνη της Καστοριάς. Ίσως οι αρθρογράφοι σας κ. Ι. Τζούμας και Δ. Ζαφείρης μπορούν να με βοηθήσουν ή εάν το δημοσιεύσετε να μου δώσει στοιχεία κάποιος άλλος. Δίνω το τηλέφωνό μου στο τέλος του κειμένου μου. 

Εάν υπάρξουν, τελικά, κάποια επιπλέον σοβαρά στοιχεία, ίσως προλάβουμε να καλέσουμε φέτος κάποιους αξιωματούχους από την πανέμορφη Χίο στην Καστοριά, στα "Παπαρρόδεια 2023" που θα διεξαχθούν 6-7/5/2023.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ευελπιστώ στην συνεργασία τη δική σας ή και αναγνωστών σας.

Ζήτω το Έπος του '40, ζήτω η Ελλάδα μας! Με εκτίμηση, Χαράλαμπος Στούμπος (κιν. 698 30 60 355), Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Έφεδρος Ανθ/γός (ΠΒ). Δισπηλιό Καστοριάς".

Σχετικά Άρθρα