Χίος, Τρίτη 21 Ιανουαρίου

Ζητούν δακτυλικό αποτύπωμα από τους εργαζόμενους στα Μουσεία!

Το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την Εφορεία Αρχαιοτήτων για καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων
Παρ, 19/04/2019 - 14:54

Κατά της διοίκησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου βάλει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, αναφορικά με την απόφασή της να προβεί στη χρήση και στη λειτουργία συσκευής καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων των εργαζομένων για τον έλεγχο της εισόδου και εξόδου από το χώρο εργασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και Μετζητιέ τζαμί- Βυζαντινό Μουσείο Χίου.  Αναλυτική με ανακοίνωσή της η  ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ εκτιμά τα εξής:

«Η συλλογή προσωπικών δεδομένων είναι παράνομη και καταχρηστική. Η καταγραφή  των  δακτυλικών  αποτυπωμάτων συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας, δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό της εργασιακή σύμβασης, δεν σχετίζονται με την άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και παραβιάζουν τα άρθρα 2 και 3 του Συντάγματος, ζητήματα που οφείλει η κάθε διοίκηση να προστατεύει και όχι να καταπατά.

Επίσης δεν εφαρμόζεται σε καμιά υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αφού ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με αλλά εναλλακτικά μέσα.

Ενημερώνουμε τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ότι το Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Επιτρόπου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι «η συλλογή και επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων με μοναδικό σκοπό τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, παραβιάζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 Ν.138(Ι)/2001, καθώς και ότι η εν λόγω μέθοδος είναι αποδεκτή μόνο όταν εξυπηρετεί σκοπούς αντεγκληματικής πολιτικής των διωκτικών αρχών και ενδεχομένως να δικαιολογείται η χρησιμοποίησή της σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή σε χώρους υψίστης ασφαλείας».

Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την ενέργεια αυτή, απαιτεί την άμεση απόσυρση της συσκευής καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων και καλεί τους υπαλλήλους να αρνηθούν την οποιαδήποτε χρήση της. Παράλληλα απευθύνεται προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την ΑΔΕΔΥ, το ΥΠΠΟ  ώστε να ενημερωθούν και να πάρουν θέση προκειμένου να προασπίσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

 Επισημαίνει ότι προφανώς χρήματα υπάρχουν όταν πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση των συσκευών καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων για τον «έλεγχο» των εργαζομένων αλλά δεν υπάρχουν για την επισκευή και λειτουργία του ασανσέρ που χρησιμοποιείται για την επίσκεψη των ΑΜΕΑ και βρίσκεται στο αύλειο χώρο του Μουσείου, ούτε για την επισκευή  και λειτουργία της βόρειας συρόμενης πόρτας που υποχρεώνονται οι φύλακες να ανεβοκατεβαίνουν όταν επιβάλλεται η χρήση της από τα υπηρεσιακά οχήματα , ούτε για την στεγανοποίηση του Μουσείου που όταν βρέχει «στάζει» μέσα στην αίθουσα, ούτε για τις επισκευές των κολονών που πλέον σε σημεία τους τα σίδερα είναι εμφανή δημιουργώντας προβλήματα στατικότητας του κτιρίου.

Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ προασπίζει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και στέκεται σθεναρά απέναντι σε όλους και σε όλα που θέλουν τους εργαζόμενους να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας!!»

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Τρί, 21/01/2020 - 13:49

Κάλεσμα στους πολίτες της Χίου να γεμίσουν την κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Τετάρτης, απεύθυναν αιρετοί και φορείς σε κοινή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης.

Με κεντρικό σύνθημα να μην γίνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «αποθήκες ψυχών» και την κάθετη αντίθεση όλων στην δημιουργία μιας νέας δομής οι διοργανωτές της αυριανής συγκέντρωσης κάλεσαν τους πολίτες σε μια ειρηνική διαμαρτυρία απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

 Ζητούμε να επιστρέψουν τα νησιά στην κανονικότητα τους ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητά το κλείσιμο της ΒΙΑΛ  και την δημιουργία μιας μόνο δομής καταγραφής και ταυτοποίησης 500 ατόμων.

«Φτάνουν τα λόγια και οι υποσχέσεις», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χίου.

«Όλοι μαζί πρέπει να πούμε Φτάνει πια, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος που τόνισε ότι  αν δεν ελεγχτούν οι ροές δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση του προβλήματος.

«Ανακοινώθηκε πριν από μήνες ένας σχεδιασμός με σημαία τη φύλαξη των συνόρων που όμως ακόμη μήνες μετά δεν την έχουμε δει», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου καλώντας με την σειρά του τους πολίτες σε μια ενωτική και ειρηνική συγκέντρωση.

Στο ίδιο πλαίσιο ενότητας και ειρηνικής διαμαρτυρίας και το κάλεσμα των φορέων όπως το Επιμελητήριο, η ΟΕΒΕΕ το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, ο εμπορικός σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο με τους προέδρους και εκπροσώπους τους να ζητούν να σταλεί από τους Χιώτες ένα δυνατό μήνυμα.

Τελικά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε στη Χίο να συνεννοηθούμε ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΤ της  ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος τονίζοντας ότι η συγκέντρωση-διαμαρτυρία δεν πρέπει να περιέχει ξενοφοβικά συνθήματα  αλλά αλληλεγγύη για τους πρόσφυγές-μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά μας και ζητούν και οι ίδιοι να φύγουν.