Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Ζητούνται εθελοντές για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης

Πέμ, 28/05/2020 - 09:50

Εθελοντές στα πλαίσια της επικαιροποίησης του τοπικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικού ρύπανσης αναζητά το Λιμεναρχείο Χίου, απευθυνόμενο σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δομές (π.χ. ΑΕΝ, Πανεπιστήμιο), συλλόγους (ναυταθλητικούς και μη) και κάθε ενδιαφερόμενο.

Αναλυτικά στην πρόσκληση η Λιμενάρχης, Ειρήνη Αργύρη, αναφέρει τα παρακάτω:

«1. Για όλους εμάς και ιδιαιτέρα για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην θάλασσα, η προστασία και η διαφύλαξη του θαλασσίου περιβάλλοντος από την αδιαφορία, την ασυνείδητη εκμετάλλευση και την εσκεμμένη ρύπανση που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, αποτελεί όχι μόνον επιθυμία αλλά και υποχρέωση. Στα πλαίσια της επικαιροποίησης Τοπικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την Αντιμετώπιση Περιστατικού Ρύπανσης (L.C.P.) της Υπηρεσίας μας απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, επικαλούμενοι την ευαισθησία  σας  σε  θέματα  περιβάλλοντος, ευελπιστώντας ότι θα  συμμετέχετε ενεργά  σε μια κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση καθαρών θαλασσών και ακτών.

2. Με το παρόν έγγραφο σας αποστέλλουμε το επισυναπτόμενο «Δελτίο εθελοντή» και παρακαλούμε όπως ενημερωθείτε και ενημερώσετε σχετικά το προσωπικό σας, προκειμένου συμπληρωθεί και κατατεθεί στην υπηρεσία μας είτε ιδιοχείρως, στο γραφείο Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Ισόγειο του Κ.Λ. Χίου) είτε τηλεομοιοτυπικά (fax.2271044432) ή ηλεκτρονικά (email:  chios@hcg.gr) το αργότερο μέχρι την 15-06-2020. Επισημαίνεται ότι κάθε δελτίο συμπληρώνεται και υποβάλλεται ατομικά.

3. Με  την  ενέργεια  σας  αυτή  θα  καταχωρηθείτε  στη  λίστα  εθελοντών  της  Υπηρεσίας  μας,  ενώ  θα ακολουθήσουν ενημερώσεις από πλευράς μας σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσετε σε αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης.

4. Σε  περίπτωση  που  έχετε  υποβάλει  στην  Υπηρεσία  μας  «Δελτίο  εθελοντή»  προηγούμενα  έτη  δεν χρειάζεται να υποβάλετε εκ νέου έκτος της περίπτωσης που έχει αλλάξει η πρόθεση σας. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν αλλαγές στοιχείων επικοινωνίας, διεύθυνση κατοικίας κ.τ.λ. θα πρέπει να υποβάλετε εκ νέου «Δελτίο εθελοντή» σημειώνοντας «Επικαιροποίηση Στοιχείων» στο πεδίο [ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ].

 

Επισυνάπτεται το δελτίο εθελοντή:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

ΕΠΩΝΥΜΟ

 

ΟΝΟΜΑ

 

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΕΙΔΙΚΟΤΑΤΑ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Η/Τ (e-mail)

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ιδιαίτερες

γνώσεις, δεξιότητες, συμμετοχή σε

Συλλόγους, Περιβαλλοντικές

ομάδες ή οποιαδήποτε άλλη

πληροφορία σχετικά που θεωρείτε

χρήσιμο να αναφαίρετε)

 

Ιδιωτικό μέσο (ΙΧ,ΦΙΧ, πλοίο, σκάφος, μηχάνημα έργου κ.τ.λ.) που μπορεί με τη θέληση του εθελοντή να χρησιμοποιηθεί:

 

 

Δηλώνω  ότι είμαι άνω των 18 ετών, δέχομαι την επεξεργασία, χρήση και καταχώρηση των ανωτέρω

στοιχείων μου στο Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης (LCP) K.Λ. Χίου και επιθυμώ να συμμετάσχω

εθελοντικά υπό τις οδηγίες της Λιμενικής Αρχής Χίου στην καταπολέμηση περιστατικών ρύπανσης

της θάλασσας και ακτών.

 

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.