Τουρισμός - Γερμανικός Τύπος: «Σφίγγει τα λουριά» η Ελλάδα – Λάθος 3.000 ευρώ από τουρίστες

Σάβ, 08/08/2020 - 19:48

Στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εισόδου στην Ελλάδα για τουρίστες που προτίθενται να περάσουν εκεί τις διακοπές του Αυγούστου κάνει λόγο η ιστοσελίδα Merkur.de παρατηρώντας ότι «ένα μικρό λάθος από τους τουρίστες μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση των διακοπών τους». Αυτό συνέβη σε οικογένεια από το Nτίσελντορφ, όπως παρουσίασε αρχικά τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο RTL, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα. Το περιστατικό είχε ως εξής: «Μια οικογένεια από το Ντίσελντορφ είχε κανονίσει ταξίδι στη Ρόδο αξίας 3.000 ευρώ, όμως στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ δεν τους επετράπη η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ο λόγος: η διαδικτυακή φόρμα, μέσω της οποίας δημιουργείται ένας κωδικός QR που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι τουρίστες, συμπληρώθηκε εσφαλμένα. Το όνομα του πατέρα είχε τοποθετηθεί σε λάθος στήλη. Γι' αυτό η αεροπορική εταιρεία δεν τους επέτρεψε να πετάξουν.»

Αυστηρές συστάσεις της Ελλάδας προς αεροπορικές εταιρείες

«"Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μην επιβιβάζουν επισκέπτες με λανθασμένα έγγραφα. Στην ουσία πρόκειται για κανονική βίζα“ αναφέρει εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Ltur, μετά από ερώτηση του ειδικού σε θέματα τουρισμού Ραλφ Μπένκε. Κατά τον έλεγχο της γερμανικής οικογένειας από το Κάστροπ–Ράουξελ το σφάλμα προέκυψε ξεκάθαρα κατά τη διαδικασία της ονλάιν συμπλήρωσης της φόρμας επιβάτη. Ωστόσο κατά τον Μπένκε και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες φέρουν ευθύνη:  "Ως συμβατικός εταίρος, ο ταξιδιωτικός πράκτορας είναι ο βασικός συνομιλητής για τους παραθεριστές, και συχνά φέρει την ευθύνη για τέτοια λάθη, διότι σε περιπτώσεις πακέτων διακοπών είναι αυτός που κλείνει την πτήση για λογαριασμό των παραθεριστών. Δεν φέρει ευθύνη βέβαια για τις απαιτήσεις των χωρών κατά την είσοδο στη χώρα, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνος για λάθη που έχουν να κάνουν με το κομμάτι που τον αφορά"» Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο συγκεκριμένος ταξιδιωτικός πράκτορας πρότεινε στην οικογένεια που έχασε τις διακοπές της να μεταθέσουν το ταξίδι για αργότερα ή να τους επιστρέψει τα χρήματά τους.

Στο πλαίσιο της περιγραφής των όσων ισχύουν μέχρι τώρα για τα ταξίδια προς Ελλάδα το δημοσίευμα της Merkur αναφέρεται και σε ένα άλλο περιστατικό τουριστών από το Βερολίνο που βρέθηκαν για διακοπές στην Κρήτη. «Από 1ης Ιουλίου οι τουρίστες πρέπει να παρουσιάσουν κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα ηλεκτρονικά συμπληρωμένη φόρμα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των τουριστών. Όσοι φτάνουν με αεροπλάνο, πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την άφιξη. Δύο επιβάτες από το Βερολίνο προς την Κρήτη δεν είχαν δώσει αυτή την ηλεκτρονική προειδοποίηση και κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ. Οι τουρίστες ανέφεραν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τους όρους εισόδου από κανέναν, όπως αναφέρει και το dpa. Σύμφωνα με την ελληνική κρατική τηλεόραση, είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία οι ελληνικές αρχές επέβαλαν το ανακοινωθέν πρόστιμο».

Aγώνας για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και τις συνακόλουθες αντιδράσεις της Τουρκίας αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung και παρατηρεί: «Μετά από ένα διπλωματικό διάλειμμα, η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πάλι παρούσα. H Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν σε μια κοινή αποκλειστική οικονομική ζώνη, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα νέα θαλάσσια σύνορα (…) Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβίασε το πνεύμα της συμφωνίας για παύση των τουρκικών εξορυκτικών ερευνών μετά τη διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Ο Ερντογάν θα ενημερώσει το Βερολίνο για τη συνέχιση των ερευνητικών αποστολών (…) Κατά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας στο Κάιρο, ο υπΕξ της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι δήλωσε ότι αυτή θα επιτρέψει και στις δύο χώρες "να κάνουν μέγιστη χρήση" των πόρων εντός της AOZ. O Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, που έχουν ως βάση τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, όπου μαίνεται εμφύλιος και η κυβέρνηση είναι δυσλειτουργική (…) Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική».

«Όχι» Ζεεχόφερ στην υποδοχή προσφύγων από τη Θουριγγία

«Η Θουριγγία δεν θα υποδεχθεί τελικά 500 πρόσφυγες από τα υπερπλήρη προσφυγικά νησιά» αναφέρει το περιοδικό Spiegel σε άρθρο για το πάγωμα την τελευταία στιγμή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων στη Θουριγγία από το ομοσπονδιακό υπ. Εσωτερικών και συγκεκριμένα τον υπουργό Χορστ Ζεεχόφερ. «Το γερμανικό υπ. Εσωτερικών εμπόδισε την τοπική κυβέρνηση Αριστεράς-Σοσιαδημοκρατών- Πρασίνων να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος υποδοχής προσφύγων, που η ίδια είχε αποφασίσει. Σε επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών Χανς Γκέοργκ Ένγκελ προς τον υπουργό Μετανάστευσης της Θουριγγίας Ντιρκ Άνταμς, αναφέρεται ότι "δεν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις" και γίνεται επίκληση του άρθρου 23 του νόμου περί χορήγησης άδειας παραμονής, βάσει του οποίου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ομοσπονδιακού υπ. Εσωτερικών».

Το Spiegel στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το υπ. Εσωτερικών είχε ήδη απαγορεύσει και στο κρατίδιο του Βερολίνου να δεχθεί 300 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά. Όσο για την αντίδραση της Θουριγγίας «ο Ντιρκ Άνταμς από τους Πρασίνους δηλώνει απογοητευμένος και προτίθεται να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης Ζεεχόφερ».
 

DW:  Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: https://www.skai.gr.